AudeOccitanie

De mooiste bezienswaardigheden in de Aude

Het departement Aude in Zuid-Frankrijk is een van de meest diverse streken van het land. Je vindt er uitgestrekte wijngaarden, een glooiend landschap, historische steden en dorpen, mysterieuze kastelen en een opmerkelijk kustgebied. De ideale ingrediënten voor een heerlijke vakantie. Ik bezocht het departement meerdere keren en zet in dit artikel mijn favoriete bezienswaardigheden in de Aude op een rijtje.

Narbonne

Narbonne is de grootste stad van het departement. Tot de hoogtepunten van de stad behoren de resten van de Romeinse weg op het centrale plein, de kathedraal, het bisschoppelijk paleis en de markthal. Wandel over de gezellige kades en door de winkelstraten, en bedenk dat hier al meer dan tweeduizend jaar lang mensen leven en werken.

Carcassonne

De bekendste plek van de Aude is Carcassonne, ook mede dankzij de populariteit van het gelijknamige spel. De ommuurde vestingstad is een van die plekken in Frankrijk die je gewoon gezien moet hebben. Vergeet echter ook de nieuwere benedenstad niet, deze bastide is eveneens de moeite van het bezichtigen waard.

Lagrasse

Naast fraaie steden telt het departement een overvloed aan pittoreske dorpen. Een daarvan is Lagrasse, waar je onder meer een zevende-eeuwse abdij vindt. Je kunt er heerlijk door de smalle straatjes dwalen en genieten van de sfeer van honderden jaren geleden.

Gruissan

Nog zo’n leuk dorp is Gruissan, gelegen aan de kust, tussen de zoutvelden. Midden in het dorp staat de ruïne van een kasteel. Vanaf deze hoger gelegen plek heb je een mooi uitzicht over het dorp en de omgeving. Rondom Gruissan vind je uitgestrekte zandstranden.

Alet-les-Bains

Diep in het binnenland van de Aude vind je het dorp Alet-les-Bains. Al in de Romeinse tijd was dit een bewoonde plek. Grootste bezienswaardigheid van Alet-les-Bains is de ruïne van een klooster. Deze abdij werd half verwoest maar de overgebleven muren van de kerk en de bijgebouwen werden gelukkig nooit helemaal weggehaald, waardoor nog veel van de oorspronkelijke romaanse bouwstijl is terug te zien.

Rennes-le-Château en Rennes-les-Bains

Op hemelsbreed een paar honderd meter van elkaar liggen de twee dorpen Rennes-le-Château en Rennes-les-Bains. Het eerste dorp is een mysterieuze plek, waar legendes tot leven komen. Vanwege de onverklaarbare rijkdom van een pastoor ontstonden er allerlei verhalen in het genre van de Da Vinci Code. Er zou een schat van de tempeliers gevonden zijn, of misschien wel de heilige graal… Duik na een bezoek aan het dorp in de thermale baden van Rennes-les-Bains.

Le Train Rouge

Een unieke manier om de Aude te verkennen is aan boord van dit toeristische treintje. De lijn voert je van Axat naar Rivesaltes, door een afwisselend landschap met ruige rotsen, lieflijke wijngaarden en langs enkele sfeervolle dorpen.

Château de Puilaurens

In Carcassonne heb je al kennis kunnen maken met de geschiedenis van de katharen. Die komt op meer plekken in de Aude tot leven. Bijvoorbeeld bij de ruïnes van het kasteel van Puilaurens, strategisch gelegen op het kruispunt van twee dalen.

Pic de Madrès

Ook wandelaars en bergliefhebbers kunnen hun hart ophalen in dit departement. Op de grens met de Pyrénées-Orientales ligt de Pic de Madrès, met 2469 meter het hoogste punt van de Aude. Een uitdagende wandeling van in totaal ruim vijf uur leidt je er naar toe.

Château de Queribus en Château de Peyrepertuse

Nog meer kathaarse geschiedenis is te vinden bij deze twee kastelen die op een steenworp afstand van elkaar liggen. Allebei torenen ze hoog boven de omgeving uit, waardoor een bezoek nog meer de moeite waard wordt. Met mooi weer kun je tot aan de Pyreneeën kijken.

Bugarach

De laatste opmerkelijke plek die ik wil uitlichten is de bergtop Bugarach. In 2012 het doelwit van allerlei wilde geruchten over het einde der tijden. Hier zou je namelijk veilig zijn voor de apocalyps. Vooral veel hippies voelden zich aangesproken door deze theorie, en veel zijn er nog steeds in de omgeving blijven hangen, je weet immers maar nooit… Het is in elk geval een bijzondere berg, want het bovenste gedeelte is ouder dan het onderste gedeelte. Het wordt ook wel eens een omgekeerde berg genoemd. Een wandeling naar de top geeft je prachtige vergezichten over de wijde omgeving.

Onderkomen

Op zoek naar een onderkomen in deze streek? We ontdekten enkele van deze hotspots tijdens ons verblijf op Domaine de l’Espinet van FranceComfort. Een uitgestrekt park tussen de heuvels van de Aude bij het dorp Quillan, met veel voorzieningen voor jong en oud. Je kunt natuurlijk ook op zoek naar een camping via ANWBcamping.nl.

  1. C. Jansen ten Have zegt:

    Ben blij met deze mails. Ben 86 en vanaf 18 jaar elk jaar naar Frankrijk.
    Eerst au pair , daarna studie Frans , ook jaar Sorbonne.sindsdien vakanties. Leuk te lezen over bekende plekken

  2. Mooie omschrijving van de streek. Plaatsen die ik bezocht heb in de afgelopen 40 jaar zijn mij redelijk bekend. Overal waar je komt kun je moet je niet alles willen zien. A het is vaak te veel. B je hebt daarbij genoeg reden om terug te komen. Deze nieuwsbrieven geven veel onderwerpen voor mijn buget list.

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant