Beynac-et-Cazenac aan de Dordogne
DordogneNouvelle-Aquitaine

Beynac-et-Cazenac, een van de mooiste dorpjes aan de Dordogne

Mooie dorpen en steden zijn er in de Dordognevallei genoeg te bewonderen. Maar het tegen de rotswand aangebouwde Beynac-et-Cazenac is echt een pareltje, met het imposante kasteel en uitzichtpunt over de streek.

Streektips

Na het zien van wat foto’s en het lezen van reisgidsen, was al snel duidelijk dat een bezoek aan Beynac-et-Cazenac niet mocht ontbreken tijdens ons verblijf in de Dordognestreek. Dit dorp heeft alles wat de streek zo geliefd maakt. Prachtige oude huizen, een formidabele ligging, een eeuwenoud kasteel en een panoramisch uitzicht over de loop van de rivier en de dorpen en kastelen in de nabije omgeving.

We komen het dorp aan de oostkant binnen en rijden over de boulevard langs het water richting het westen. Een parkeerplekje kom je vanzelf tegen als je aan het eind van het dorp rechtsaf slaat. Hier kun je je auto langs de kant van de weg kwijt, als je geluk hebt, of je rijdt op deze weg nog even door naar de grote parkeerplaats aan de noordkant. Nadat we de auto geparkeerd hebben, lopen we terug naar het dorp en slaan we al snel linksaf een klein straatje omhoog in. Deze voert je langs van die typische charmante stenen huisjes, in perfecte staat gerestaureerd. Je waant je bijna in een openluchtmuseum. Met als verschil dat hier ook nog gewoon echt gewoond en gewerkt wordt.

Kasteel
Door de nauwe en steile straatjes lopen we naar het grote kasteel toe, dat boven het dorp uittorent. In de middeleeuwen speelde dit kasteel een rol van betekenis in de streek. Het werd in de twaalfde eeuw door de Engelse Richard Leeuwenhart veroverd en korte tijd later heroverd door de Fransen. Die lieten het toenmalige kasteel slopen. Maar al snel verrees er een nieuw kasteel, dat belangrijk werd in de Frans-Engelse oorlog. Het tegenovergelegen Castelnaud kwam in handen van de Engelsen en zo vormde de rivier de Dordogne in dit gebied de grens tussen de beide koninkrijken.

Van de tijd van de Franse Revolutie tot aan 1961 was het kasteel onbewoond. Nu woont de huidige eigenaar er, boven de ingang. Deze is bezig met een langdurig restauratieproject, met als doel om het kasteel weer volledig in de originele staat te herstellen.

Beynac-et-Cazenac aan de Dordogne
Beynac-et-Cazenac aan de Dordogne
Beynac-et-Cazenac aan de Dordogne
Beynac-et-Cazenac aan de Dordogne

Uitzicht
Omdat er deze dag meer bezienswaardigheden van de Dordognestreek op het programma staan, maken we geen tijd om het kasteel van binnen te bezichtigen. Ook van buitenaf is het kasteel al meer dan de moeite waard, en bovendien geeft dat ons gelegenheid om nog even door te lopen, langs het kasteel, door de oude straat van het gehucht dat hier boven op de rots rondom het kasteel ontstond. Deze weg gaat over in een pad, met aan het eind, bij een kruisbeeld, een leuk uitzichtpunt over de streek. Hier is het puur genieten van het mooie weer en de vergezichten. Op de terugweg naar beneden kunnen we het niet laten even een ijsje te kopen, en zo de smaken van de streek Dordogne – hier ook wel Périgord genoemd – te proeven: noten en aardbeien.

Beynac-et-Cazenac aan de Dordogne
Beynac-et-Cazenac aan de Dordogne
Beynac-et-Cazenac
Beynac-et-Cazenac aan de Dordogne
Beynac-et-Cazenac aan de Dordogne
Beynac-et-Cazenac aan de Dordogne
Beynac-et-Cazenac aan de Dordogne

Pinterest

Vond je dit een handig en interessant artikel? Bewaar het dan op je Pinterest!

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant