Bergheim
Grand-EstHaut-Rhin

Bergheim, rustig ommuurd wijndorp in de Elzas

De wijndorpen in de Elzas: als je er een gezien hebt, heb je ze allemaal gezien? Nee, niet echt. Hoewel de meeste bol staan van de vakwerkhuisjes, wijnkelders en toeristische winkeltjes, zijn er toch ook genoeg verschillen te ontdekken. Zoals bijvoorbeeld bij het sfeervolle Bergheim, waar je heerlijk rustig rondom het stadje kunt lopen, over de oude verdedigingswallen.

Het dorp is sinds de middeleeuwen nauwelijks uitgebreid, het grootste deel van de huizen bevindt zich nog steeds binnen de verdedigingswallen, die nog vrijwel intact zijn gebleven. Bergheim heeft nog oudere wortels, het is gebouwd op de plek van een oud Romeins legerkamp.

Nadat we de auto op de parkeerplaats net buiten Bergheim aan de voet van de toegangspoort hebben neergezet, zien we een bordje dat de weg wijst naar de ‘remparts’. Nieuwsgierig als we zijn, besluiten we eerst eens bij deze oude stadsmuren een kijkje te nemen. Zo vanaf de buitenkant geeft de rij met huizen die de grens vormt van Bergheim een ongenaakbaar uiterlijk. In de voormalige vestinggrachten worden nu kippen en konijnen gehouden. Links van ons doemt een oude toren op uit de mist, die de Elzas al een paar dagen lang bedekt.

Vier bloemen

We bezoeken Bergheim aan het eind van de herfst, net voordat het kerstspektakel in de Elzas losbarst. Her en der zien we mensen bezig met het ophangen van versieringen, over een paar dagen beginnen de eerste kerstmarkten. Dat betekent dat het nog relatief rustig is in de Elzas en daarop vormt Bergheim geen uitzondering. Later als we door de straatjes lopen bedenk ik me dat dit dorp waarschijnlijk sowieso gespaard blijft van de grootste toeristenstromen. Hier niet zoveel winkeltjes, de vakwerkhuizen zien er authentiek maar niet echt gelikt uit, een dorp waar het leven zich in alle rust voltrekt.

Niettemin is het een dorpje dat van de organisatie van het label ‘Villes et Villages Fleuris’ de volle vier bloemen krijgt, als teken dat er veel bloemen en planten te zien is en dat er veel aandacht aan het opfleuren van de straten en huizen besteed wordt. En dat blijkt ook als je door de straten loopt. Overal bloembakken en her en der zijn wat leuke tuinen te ontdekken.

Wat mag je niet missen als je een rondje door Bergheim loopt? Op veel plekken in het stadje vind je monumentale gebouwen, van traditionele vakwerkhuizen tot statige stenen panden. Een rondje lopen over de stadswallen is in elk geval aan te raden. Loop bijvoorbeeld zoals wij deden de noordelijke route over de stadswal, totdat je aan het andere eind van het dorp bij de kerk uitkomt. Keer vervolgens door het dorp terug in de richting van de oude stadspoort. Zoals in de meeste wijndorpen in de Elzas is de Grand Rue de naam van de hoofdstraat. Aan die straat vind je dan ook de meest bijzondere huizen. Maar ook het Place du Dr Pierre Walter is een aanrader om even rond te kijken, vanwege de fraaie huizen aan weerskanten.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

  1. walter vancraeyveldt zegt:

    inderdaad, de ELsace is prachtig. Ik gids dat al 12 jaar voor Lauwers en weet daar wel iets van.

    samen met Normandie zijn dat de bestemmingen die ik het liefst gids

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant