B

Bergerac, sfeervolle stad aan de Dordogne

Bergerac

Bergerac: het kloppend hart van de Périgord Pourpre, de paars-rode wijnstreek in het zuiden van de Dordognestreek. Tijdens onze reis vanuit de Pyreneeën terug naar Nederland verbleven we een nachtje in deze eeuwenoude stad. In Bergerac staat niet alleen de wijn uit de gelijknamige wijnstreek centraal, je vindt er ook tientallen zorgvuldig gerestaureerde middeleeuwse gebouwen, een museum over tabak, en je kunt er in een van de vele restaurantjes genieten van de smakelijke regionale keuken.

Streektips

Zelf een bezoek aan Bergerac brengen? Misschien heb je wat aan deze tips!

Halverwege de middag arriveren we bij onze chambres d’hôtes Le Clos d’Argenson, gevestigd in een prachtig pand aan de Rue Neuve d’Argenson. Nadat we ons in onze kamer geïnstalleerd hebben, nemen we op deze warme dag eerst uitgebreid de tijd om van het zwembad in de rustige binnentuin te genieten. Vervolgens is het tijd voor een wandeling door het centrum van Bergerac.

Protestantse stad

Bergerac ligt aan beide zijdes van de rivier de Dordogne. Het oude centrum op de rechteroever, het stadsdeel Madeleine op de linkeroever. De oevers worden verbonden door de Vieux Pont. De huidige brug dateert uit 1822 en is dus inmiddels ook al zo’n tweehonderd jaar oud, maar al in de dertiende eeuw was er op deze plek een brug. Vanaf onze B&B lopen we eerst maar eens naar de grote kerk van de stad, de neogotische Église Notre-Dame. Als we vervolgens zuidwaarts een straatje inslaan, komen we al snel in het oude centrum uit. Aan het eind van de Grand Rue stuiten we op een van de twee standbeelden van Cyrano de Bergerac, en op de Église Saint-Jacques de Bergerac, de kerk uit de zestiende en zeventiende eeuw die van oudsher een bekende stopplaats op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela vormt. In de zestiende eeuw werd de voorloper van deze kerk verwoest door de protestanten, die net als op veel andere plekken in Frankrijk korte tijd stevig voet aan de grond kregen. In de decennia daarop werd in Bergerac zelfs het grootste gedeelte van de inwoners protestants. Wanneer in 1685 het protestantisme verboden wordt verklaard, trekt een deel van de bevolking weg, onder andere naar Nederland. Niettemin blijft een klein deel van de protestanten in het geheim samenkomen tot het een eeuw later weer wordt toegestaan, en nog steeds is er vandaag de dag een relatief grote protestantse gemeenschap in Bergerac en omgeving, die in de achttiende-eeuwse Grand Temple samenkomt. En voor wat betreft Cyrano de Bergerac: de held uit het toneelstuk van Edmond Rostand kwam oorspronkelijk helemaal niet uit Bergerac in de Dordogne. Zijn familie bezat een landgoed in de buurt van Parijs, in het departement Yvelines, genaamd la seigneurie de Mauvières et Bergerac. Ondanks dat doen de inwoners van Gascogne, de oude landstreek waar Bergerac ligt, alsof hij een van hen was.

Via het Place de la Myrpe wandelen we langs oude vakwerkhuizen en nauwe straatjes naar de oever van de Dordogne. Vanaf daar slaan we de Rue des Rois de France en de Rue de l’Ancien Pont in, om vervolgens via de Rue des Fontaines naar het plein met de markthal te lopen. Onderweg houden we onze ogen open voor een leuk restaurant, omdat het inmiddels etenstijd is geworden en de terrasjes volstromen. Uiteindelijk vinden we in La table du Marché een tafeltje voor twee. In dit restaurant, dat ook door Michelin aangeraden wordt, kun je genieten van diverse gastronomische gerechten met verse ingrediënten van de markt. Om helemaal van de streek te genieten, kies ik daarbij natuurlijk voor een rode wijn uit een van de wijngaarden ten zuiden van Bergerac. Een mooie afsluiter van dit korte bezoek aan het gezellige stadje. Via de eigenaar van onze chambres d’hôtes krijgen we nog allerlei tips voor plekken in de omgeving, maar helaas moeten we de volgende dag weer verder noordwaarts. Genoeg reden in elk geval om nog eens terug te komen naar de Périgord Pourpre.

Locatie

Bekijk al onze tips op een handige overzichtskaart!

Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

  1. Beste Martijn en Marita,
    hartelijk dank voor deze leuke artikel en de prachtige foto’s! We vinden Bergerac ook erg gezellig en komen er altijd graag (we wonen in Eymet, zo’n 20 minuten ten Zuiden van Bergerac).
    Hartelijke groetjes vanuit de Dordogne,
    Karin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *