B

Bergen, vlaktes, rivieren, meren en zee: ontdek de natuurparken van Occitanië

Al vaak zijn we in Occitanië geweest. Een regio die zowat alles te bieden heeft waar Frankrijk bekend om staat. In dit blog licht ik de natuurparken voor je uit. Occitanië bestaat uit de voormalige Midi-Pyrénées en Languedoc-Roussillon, met hoge bergtoppen, dunbevolkte streken, eindeloze ruige kalkplateaus, de warme Middellandse Zeekust, en verspreid liggende schilderachtige dorpen en steden met een interessante geschiedenis.

Jezelf opnieuw opladen en tot rust komen buiten de gebaande paden, daar zijn de Franse natuurgebieden uitermate voor geschikt. Occitanië telt maar liefst zeven regionale natuurparken en drie nationale natuurparken. Centraal in deze parken staat een duurzame manier van toerisme met respect voor mens en milieu. Je vindt er oude ambachten, landbouw en veeteelt, maar binnen vastgestelde kaders, waardoor de fraaie landschappen, de inheemse diersoorten en bijzondere planten alle ruimte krijgen die ze nodig hebben. De natuurparken van Occitanië zijn ideaal voor liefhebbers van slow travel. Je hebt er alle ruimte voor het maken van wandelingen, fietstochten, maar kunt er ook heerlijk tot rust komen in een van de authentieke onderkomens. In alle streken is er volop keuze uit gîtes, chambres d’hôtes en kleinschalige campings.

Parc Naturel Régional des Pyrénées Ariégeoises

Een van de meest ongerepte streken van deze regio vind je in het departement Ariège. Tegen de grens met Spanje aan ligt een weids gebied met groen beboste heuvels en bergen. Ideaal voor het maken van mooie trektochten, met onderweg indrukwekkende vergezichten op de hoge Pyreneeëntoppen. Tijdens je wandeling door de Ariège kun je oog in oog komen te staan met zeldzame vogels zoals de vale gier en lammergier, wilde paarden. In de onherbergzaamste gebieden leven zelfs enkele bruine beren. Maar wees gerust, voordat jij ze van dichtbij ziet hebben ze zich al lang uit de voeten gemaakt. Ook voor liefhebbers van cultureel erfgoed is de Ariège een topbestemming. Ontdek bijvoorbeeld de prehistorische vondsten in de grot van Niaux, de bergkazen zoals die van Bethmale, of het middeleeuwse kasteel van Foix.

Parc Naturel Régional de l’Aubrac

Uitgestrekte groene landschappen, dat is het kenmerk van de Aubrac. Midden op deze hoogvlakte ligt het dorp Laguiole, bekend van de karakteristieke messen. In de zomer is deze streek een waar paradijs voor wandelaars en mountainbikers, met meer dan zeshonderd kilometer aan wandelpaden en drie GR-wandelroutes. Je komt er gegarandeerd tot rust, bijvoorbeeld onder een boom met op de achtergrond het geluid van de grazende bruine koeien van het Aubrac-ras.

Parc Naturel Régional des Causses du Quercy

Dit regionale park wordt doorkruist door misschien wel de mooiste rivier van het land: de Lot. De Causses du Quercy is zelfs door de UNESCO geklasseerd als Geoparc, vanwege de bijzondere geologische oorsprong. In het kalksteen van de causses vind je onder andere unieke grotten en gouffres, gaten in de grond. Ook is de streek rijk aan fraaie dorpen zoals Rocamadour en Saint-Cirq-Lapopie.

Parc Naturel Régional des Grands Causses

Nog meer van dit soort kalksteenplateaus vind je naar het oosten, rondom Millau. De rivieren Dourbie, Tarn en Jonte hebben diepe kloven uitgesleten. Tussen de rotsen nestelen talloze gieren en over de wilde vlaktes zoeken kuddes schapen naar gras en twijgen.

Parc Naturel Régional du Haut-Languedoc

Iets meer naar het zuiden vind je de uitlopers van het Centraal Massief, aan de zuidkant begrensd door de Vallée de l’Orb. Door de overgang naar het warmere Middellandse Zeeklimaat is er hier een bijzondere flora en fauna waarbij de verschillen groot zijn. Op enkele tientallen kilometers van elkaar vind je groene valleien met koele meren, onder Lacaune, en ruige valleien, in het massief van de Espinouse. Even verderop is het klimaat dan weer uitstekend geschikt voor de eerste wijngaarden van de Languedoc.

Parc Naturel Régional des Pyrénées Catalanes

Op geen enkele andere plek in Frankrijk ligt het hooggebergte zo dicht bij de kust. De bekendste berg hier is de Canigou: als je een beetje sportief bent, kun je ‘s morgens het koude ijs van de kleine gletsjer boven op de berg aanraken en een aantal uur later zwemmen in het aangename water van de Middellandse Zee.

Parc Naturel Régional de la Narbonnaise en Méditerranée

Ten zuiden van de stad Narbonne ligt dit kleinschalige natuurpark, met onder meer de uitlopers van het massief van de Corbières, bekend van de wijn en de ruïnes van de katharenkastelen. Meer naar de kust vind je het Massif de la Clape, een droog gebied met lage begroeiing.

Parc Naturel Marin du Golfe du Lion

Dit natuurgebied aan de Côte Vermeille is wat minder gemakkelijk toegankelijk, omdat het voor een groot deel onder het wateroppervlakte ligt. Het is een van de drie Franse natuurparken op zee en heeft een opmerkelijk rijke biodiversiteit, met meer dan twaalfduizend diersoorten en vijfhonderd plantensoorten.

Parc national des Pyrénées

Het nationale park van de Pyreneeën ligt voor de helft op het grondgebied van Occitanië. Een van de bekendste toppen in dit gebied is de Pic du Midi de Bigorre. Ook de hoogste piek van de Franse kant van de Pyreneeën ligt in Occitanië, de Vignemale (3298m). Misschien wel het mooiste panorama heb je in het Cirque de Gavarnie, een keteldal waar je omringd wordt door torenhoge rotswanden.

Parc national des Cévennes

De Cevennen is een streek met middelgebergte aan de zuidelijke rand van het Centraal Massief. Het staat bekend om de afgelegen dalen en heuvels waar nog aan de traditionele transhumance wordt gedaan, het fenomeen waarbij ‘s zomers de kuddes schapen de bergen in gaan om aan het begin van de herfst weer naar de lagere dalen te worden geleid. Door het glooiende landschap lopen tal van wandelpaden. Ook lenen de bochtige wegen zich goed voor een mooie roadtrip.

Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

  1. Nanda says:

    Al vanaf het begin van jullie website geniet ik van jullie tips en verhalen over Frankrijk maar helaas mis ik sinds kort de kaart van Frankrijk! Het was heel practisch om daar mee informatie te vinden over bepaalde streek/stad.
    Met vriendelijke groet, Nanda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *