Wie Bretagne zegt, denkt allereerst natuurlijk aan de rotsachtige kusten en de leuke vissershavens. Maar wist je dat er in het binnenland ook plekken zijn waar je je haast in een berglandschap waant? Natuurlijk, als je het vergelijkt met de Alpen of Pyreneeën is het niets, maar de Monts d’Arrée in het midden van Finistère vormen een leuke afwisseling en tonen dat het in Bretagne niet alleen om de kust draait.
Zelf naar deze mooie streek op vakantie? Misschien heb je wat aan deze tips!
Het gebied is onderdeel van een oude bergketen die zich over het huidige Bretagne uitstrekte. De Monts d’Arrée meten zo’n veertig kilometer van west naar oost en halverwege vind je de hoogste toppen. Ten noorden van het Réservoir de Saint-Michel, een stuwmeer, liggen enkele gekartelde rotsen waaronder de Roc’h Ruz en de Roc’h Trevezel, met 385 meter de hoogste punten van heel Bretagne.
Omdat we liefhebbers zijn van berglandschappen, moeten we tijdens ons bezoek aan Finistère natuurlijk ook deze streek verkennen. Vanuit onze verblijfplaats aan de baai van Douarnenez rijden we via Châteaulin naar Saint-Rivoal. Als we de D42 opdraaien wordt het landschap heuvelachtiger. Door de uitgestrekte bosgebieden doet het al snel denken aan de Vogezen. Na Saint-Rivoal maken de bomen plaats voor kale heidevelden, onderbroken door enkele rotsachtige punten. We rijden naar de Mont Saint-Michel de Brasparts, waar in de zeventiende eeuw een kapel bovenop werd gebouwd, waarschijnlijk op de restanten van een Keltisch heiligdom. In de Tweede Wereldoorlog installeerden de Duitsers er een grote radarinstallatie naast, ter ondersteuning van de luchtaanvallen op Groot-Brittannië. Vanaf de parkeerplaats onderaan de top lopen we naar boven voor een ver uitzicht over de streek. Er staat een harde wind, wat hier vaker het geval is. De Monts d’Arrée vormen een natuurlijke barrière voor luchtstromen vanuit het zuiden en noorden, wat ervoor zorgt dat het vaak onstuimig is. Met rustig weer hangt er daarentegen regelmatig een dichte mist rondom de bergketen.
We rijden verder over de D785 naar het noordoosten en komen bij een parkeerplaats bij de Roc’h Trevezel. Hier kun je een uitstapje maken en naar boven op de rotsen klimmen. Er lopen diverse paden door het ruige landschap, de Monts d’Arrée zijn dan ook een goede wandelbestemming waar je zowel voor korte als langere wandelingen terechtkunt. Er is zelfs een Grande Randonnée, de GR380, die je in een dag of tien in ruim tweehonderdtwintig kilometer door de streek voert.
We besluiten ons dagje in de Monts d’Arrée met een bezoek aan het dorp Huelgoat, waar we een wandeling door het bos maken, dat bekend staat om z’n bijzondere rotsformaties. Ben je meer van de cultuur, dan is een rondrit door de Monts d’Arrée ook goed te combineren met een bezichtiging van de enclos paroissiaux, de bijzondere kerkelijke gebouwen die je hier in veel dorpen en steden aantreft.