Bergen en zee combineren - Corsica

Bergen én zee combineren: 5 unieke bestemmingen in Frankrijk

“Help! Mijn partner en kinderen willen graag naar het strand op vakantie, terwijl ik eigenlijk liever naar de bergen ga. Wat te doen?” Regelmatig belandt er een vraag als deze in onze mail. Wij vinden het zelf ook altijd wel leuk om wat af te wisselen tussen een mooie bergwandeling en een rustige dag aan het strand of in een leuk dorp. Gelukkig zijn er enkele gebieden in Frankrijk waar je niet hoeft te kiezen tussen bergen of de kust. Je hebt het er namelijk allebei!

Alpes-Maritimes

Bergen en zee combineren - Alpes-Maritimes

In het departement Alpes-Maritimes in Zuidoost-Frankrijk heb je twee natuurgebieden die de moeite waard zijn. In het noorden het regionale natuurpark Mercantour, in het westen het natuurpark Préalpes d’Azur. Beide zijn het schitterende natuurgebieden waar je indrukwekkende wandelingen kunt maken. In de Mercantour vind je zelfs toppen van boven de drieduizend meter hoogte. En je zit op slechts een uurtje rijden van de goudgele stranden van de Côte d’Azur. Maak ‘s morgens een inspannende bergwandeling bij Isola en spring ‘s middags voor een verfrissende duik in het water van de Middellandse Zee. Of kies een huisje aan de kust uit, en draai je dagprogramma om: ‘s morgens lekker zwemmen en ‘s middags nog even de bergen in.

Alpilles (Bouches-du-Rhône)

Bergen en zee combineren - Alpilles

Het is geen hooggebergte, maar je kunt er toch relatief zware bergwandelingen maken: de Alpilles. De streek tussen Arles en Cavaillon is rotsachtig en ruig, met tal van wandelpaden die je naar mooie uitzichtpunten brengen. In het veelkleurige landschap liggen een aantal mooie dorpen, zoals Les-Baux-de-Provence, en ben je hier uitgekeken dan ben je met een uurtje rijden bij de brede zandstranden van de Camargue. De wandelpaden in dit gebied voeren je door bossen, langs wijngaarden en olijfgaarden, en onderweg heb je ook nog kans om Romeinse overblijfselen tegen te komen.

Côte Vermeille

In het zuiden van Frankrijk, tegen de Spaanse grens, vind je de mooie kuststreek Côte Vermeille. De rustigere tegenhanger van de Côte d’Azur, met enkele pittoreske dorpen zoals het niet te missen Collioure, verscholen baaitjes, mooie kustwandelpaden, wijngaarden van de bekende wijn Banyuls én op een klein uur rijden de bekendste berg van de oostelijke Pyreneeën: de Pic du Canigou (2784m). Rondom de Canigou zijn de mooiste bergwandelingen te maken. De Catalaanse Pyreneeën zijn ruig, hoog en grotendeels ongerept. Verscholen in de bergen liggen mooie bergdorpjes en er is zelfs een klooster dat hoog ligt weggestopt. De ideale bestemming dus als je bergen, stranden en cultuur wilt combineren.

Pays basque

Ook aan de andere kant van de Pyreneeën vind je een mooi berglandschap dat op korte afstand van uitgestrekte zandstranden ligt. Het Pays basque is, net als Frans Catalonië, een streek met een eigen identiteit en cultuur. De stranden bij Hendaye, Saint-Jean-de-Luz en Biarritz zijn populair onder zowel locals als toeristen, en staan bekend om de hoge golven. Met een half uurtje rijden van het strand sta je aan de voet van de Rhune, een berg van 905 meter hoogte waar je met een treintje naar boven kunt. Maar ook als je minder toeristische dingen wilt doen zit je hier goed: ga bergwandelen in de ongerepte natuur van de Vallée de Baïgorry, loop gedeeltes van de pelgrimsweg naar Santiago, of rij door naar het hooggebergte rondom het mooie keteldal bij Lescun.

Corsica

Bergen en zee combineren - Corsica

Een bestemming die vaak vergeten wordt is Corsica. Toch is dit misschien wel de meest geschikte bestemming als je op zoek bent naar uitdagende wandelingen in de natuur én enkele van de mooiste zandstranden van Frankrijk. Voor de meest geoefende bergwandelaars is de Monte Cinto (2706m) een grote uitdaging. Deze rotsachtige berg is alleen met een lange dagwandeling te beklimmen waarbij je zo’n zeventienhonderd hoogtemeters moet overbruggen. Daar staat tegenover dat je de volgende dag dan heerlijk kunt bijkomen aan een van de fijne stranden, zoals in de baai bij Saint-Florent of aan de westkant bij Porto of Cargèse. Liefhebbers van schilderachtige dorpen komen ook aan hun trekken, in bijvoorbeeld de Balagnestreek of juist de zuidkant van het eiland. Ook voor minder uitdagende bergwandelingen kun je er terecht, bijvoorbeeld naar de mooie meren in het dal van de Restonica of het Lac de Nino.

Wandelen in Frankrijk

Op zoek naar de mooiste wandelgebieden in Frankrijk? In Wandelen in Frankrijk vind je vijftig van onze favoriete bestemmingen in het hele land waar je de mooiste wandelingen kunt maken. Bij elke wandelplek staan meerdere routes vermeld en je krijgt aanbevelingen voor campings, hotels en wandelaccommodaties.

Bestellen

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant