Beleef de Middeleeuwen in Guédelon

808 keer gelezen

Eens was de Puisaye een relatief onbekende streek in de Bourgogne, een beetje in een hoekje gedrukt door de grote wijnregio’s, een streek waar je zonder al te veel te zien door of langs reed. In 1997 kwam daar verandering in. Toen begon misschien wel het meest ambitieuze bouwproject dat Frankrijk in jaren gekend heeft. Onder leiding van kasteeleigenaar Michel Guyot startte een team van zo’n vijftig man met het bouwen van een Middeleeuws kasteel, midden in de bossen.

advertentie

Wat het project zo bijzonder maakt, is het feit dat er alleen maar gebruik wordt gemaakt van de technieken en bouwmaterialen die in de Middeleeuwen voorhanden waren. Guyot’s enthousiasme zorgde er al snel voor dat de bouw van het kasteel meer werd dan een uit de hand gelopen hobby. Tal van wetenschappers toonden interesse. Het hoofddoel is nu om onderzoek te doen naar de organisatie- en productieprocessen die er op een dertiende-eeuws bouwterrein ontstonden. Het is eigenlijk een soort toegepaste archeologie: in plaats van de overblijfselen van een gebouw uit de Middeleeuwen te reconstrueren, maakt men iets nieuws, de Middeleeuwen worden naar nu gehaald.

Daarin gaan de bouwers erg ver. De stenen worden zelf met paard en wagen uit een groeve gehaald en vervolgens handmatig bewerkt, het hout wordt zelf gekapt, en de medewerkers lopen in Middeleeuwse kleding rond. Op deze bouwplaats dus geen gebrom van machines, maar het levendige geluid van metaal op steen, van paardenhoeven, van houthakkers en houtzagers.

Vanaf het begin was het de bedoeling het publiek zo veel mogelijk bij het project te betrekken. Daarom is een speciale route uitgezet, en worden de bezoekers aangemoedigd om in gesprek te gaan met de werklieden. Voor geïnteresseerden is het zelfs mogelijk mee te werken, van drie dagen tot een week lang. Het contact met de bouwers en de Middeleeuwse sfeer die er op het terrein hangen spreken aan: in een paar jaar tijd is Guédelon uitgegroeid tot een van de best bezochte toeristische attracties in de Bourgogne. In het zomerseizoen van 2009 bezochten maar liefst 305.000 mensen het bouwterrein.

Het leuke is ook dat je er eigenlijk elk jaar wel weer naar terug kunt komen, omdat er telkens weer nieuwe dingen gebeuren. De bouw van het kasteel moet volgens de planning zo’n 25 jaar gaan duren, en zal dus pas rond 2022 voltooid zijn.

Chantier Médiéval de Guédelon is in 2010 open van 15 maart tot 2 november. Op woensdag gesloten, behalve in juli en augustus. Toegang: volwassenen 9 euro, kinderen 7 euro, tot 5 jaar gratis. De bouwplaats ligt in de buurt van het plaatsje Treigny.

Meer info: Guedelon.fr

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
Vakantiehuisjes
Campings
Natuurcampings
Nederlandstalige vakantieparken
Hotels of chambres d'hôtes

Locatie:

Lees ook:

Plaats een reactie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Accepteren Lees meer

Gratis Frankrijk-tips

Ontvang wekelijks nieuwe tips van Frankrijk Puur in je mailbox