Ontdekkingstocht door sfeervol en levendig Bayeux in Normandië

Als een van de weinige steden in dit deel van Normandië bleef Bayeux grote verwoestingen tijdens de Tweede Wereldoorlog bespaard. Daardoor zijn er in het oude stadscentrum nog veel authentieke sporen van de geschiedenis terug te vinden. De grootste bezienswaardigheid is natuurlijk het eeuwenoude tapijt dat de slag bij Hastings verbeeldt. Maar er is meer te zien in deze gezellige stad!

Zoals wel vaker wanneer ik een stad in Frankrijk bezoek, stap ik eerst het Office de Tourisme binnen, op zoek naar een plattegrond waarop een wandelroute is uitgezet. Die hebben ze dit keer ook voor mij, in de vorm van een rondwandeling door ‘le vieux Bayeux’, het oudste gedeelte van de stad. Aan de hand van 21 plekjes kom je meer te weten over de geschiedenis van Bayeux. Bij elk van de genummerde plekken staan informatieborden met Franse en Engelse uitleg.

De wandelroute van het Office de Tourisme begint aan de zuidwestkant van de stad, bij een van de twee grote parkeerplaatsen net buiten het centrum. Je loopt hier langs het riviertje Aure, dat al in de begintijd van Bayeux een grote rol speelde. Langs de rivier heerste er altijd een bedrijvige sfeer, met onder meer de weverijen en stoffenververijen. Nog altijd zijn er een tweetal watermolens te bewonderen, een aan de zuidkant en een aan de noordkant van het centrum.

Kathedraal

Maar na even bij de rivier te hebben gekeken gaan we eerst westwaarts, op weg naar de kathedraal. Je bevindt je hier in de alleroudste delen van de stad. Onder je voeten liggen de fundamenten van de Romeinse nederzetting, waar bij de kathedraal nog een klein deel van te zien is. De kathedraal zelf is een mooie mengeling van bouwstijlen, met name de Romaanse en Gotische. De onderste delen dateren nog uit de elfde eeuw. Loop ook zeker even de middeleeuwse crypte in, waar je bijzondere fresco’s kunt zien uit de vijftiende eeuw. Ben je orgelliefhebber, dan zijn de twee orgels de moeite waard. De bekende orgelbouwer Aristide Cavaillé-Coll heeft hier zijn sporen nagelaten. Het koororgel is volledig van zijn hand, en hij was ook verantwoordelijk voor de restauratie van het hoofdorgel.

Na de kathedraal lopen we verder door de stad, waarbij je langs enkele imposante stadspaleisjes komt. Aan de westkant van het centrum lag tot ongeveer drie eeuwen geleden een belangrijk kasteel uit de tijd van Richard van Normandië, die in de tiende eeuw leefde. Bij de ontmanteling in 1773 werden nog funderingen vanuit de Romeinse tijd teruggevonden. Tegenwoordig vind je op deze plek een stadspark, voorzien van een fontein en een groot aantal hoge bomen.

De laatste resten van de stadsmuur die Bayeux ooit omringden vormen de volgende stop op de wandelroute door het oude centrum. We lopen door een oud poortje en zien de overblijfselen van een verdedigingstoren die opgenomen was in de muren. Hierna kom je uit bij de Rue Saint-Malo, die doorloopt in de Rue Saint-Martin en de Rue Saint-Jean. Deze lange rechte straat was ook vroeger al de centrale straat van Bayeux, wat ook blijkt uit een aantal zeer fraaie vakwerkhuizen die langs deze straat staan.

Tenslotte bereiken we het Office de Tourisme weer, dat gevestigd is in de oude vismarkt boven op een brug over de Aure. Voor het mooiste uitzicht van Bayeux moet je na de vismarkt links het straatje inslaan. Je komt dan op een soort kade met aan het eind daarvan een bruggetje. Van hier heb je een prachtig panorama op de oude gebouwen van Bayeux, met de torens van de kathedraal die erbovenuit steken.

Tapijt van Bayeux

Als laatste mag ook een bezichtiging van het wandtapijt natuurlijk niet ontbreken. Het staat sinds een aantal jaar op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De toegangsprijs van het ‘Musée de la Tapisserie’ is met 9,50 euro misschien wat aan de hoge kant, maar de investering wel waard als je geïnteresseerd bent in de Normandische geschiedenis. Je loopt vergezeld van een audioguide (in diverse talen, waaronder Nederlands) in een stoet langs het tapijt, waarbij iedere scène van commentaar vergezeld gaat. Hierdoor komen de afbeeldingen op het tapijt tot leven, en het zorgt ervoor dat je het tapijt met aandacht zult bestuderen. Na de zeventig meter die het tapijt telt heb je nog de keus om de expositieruimte van het museum te verkennen.

Het tapijt, eigenlijk een borduurwerk, werd vermoedelijk in 1068 gemaakt ter nagedachtenis aan de slag waarbij de koning van Normandië de koning van Engeland versloeg en zo de Engelse troon opeiste. Het laat zich lezen als een soort stripverhaal, waarbij belangrijke gebeurtenissen en personages uitgebeeld worden.

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis met ons mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden.

Bestel hier ons inspiratieboek over Frankrijk »

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 25,00

  Duizenden kilometers aan wandelpaden, de meest afwisselende landschappen: Frankrijk is hét wandelland. In dit boek vind je vijftig van onze favoriete bestemmingen in het hele land waar je de mooiste wandelingen kunt maken.

  Bij elke wandelplek staan meerdere routes vermeld en je krijgt aanbevelingen voor campings, hotels en accommodaties die zich specifiek op wandelaars richten. Ontdek wandelroutes aan ruige kusten, over glooiende heuvels en indrukwekkende bergen, op het rustige platteland, in uitgestrekte bossen en bij oeroude dorpen en steden. Van elke route kun je een GPS-bestand downloaden. Daarnaast geven we je praktische informatie die van pas komt bij het wandelen in Frankrijk.

  Dit inspiratieboek is niet te missen voor zowel beginnende als gevorderde wandelaars en liefhebbers van de Franse landschappen.

  Het boek verschijnt eind september 2022. Je kunt je nu alvast inschrijven voor een exemplaar. De eerste 1.000 inschrijvers ontvangen bij het boek een gratis poster ter waarde van € 10,- met een tekening van de kaart van Frankrijk zoals die ook in het boek komt. Deze poster, op A4-formaat, is net als de andere kaarten in het boek getekend door Marita. Op=op!

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Vandaag besteld, binnen 1 à 2 werkdagen verzonden. Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven. Nu tijdelijk gratis verzending in Nederland met waardebon ‘gratisverzending’.

  Tip: voeg ook het ebook toe en krijg €15,- korting!

 • 20,00

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Vandaag besteld, binnen 1 à 2 werkdagen verzonden. Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

2 reacties op Ontdekkingstocht door sfeervol en levendig Bayeux in Normandië

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Direct €5,- korting op onze ebooks!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Frankrijk Puur en krijg 5,- euro korting op een van onze ebooks naar keuze.
Door je in te schrijven abonneer je je gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief met tips om Frankrijk te ontdekken en ga je akkoord met ons privacystatement.