Roadtrip langs bastides in de Périgord

De mooiste dorpen van Zuidwest-Frankrijk: bastides. Ik schreef er al eens eerder een blog over op Frankrijk Puur. Tijdens een verblijf op Domaine de Lanzac, net onder de Dordogne bij Souillac, maakten we een prachtige rondrit door het land van de bastides. In deze blog vind je de route die we namen en laat ik je de hoogtepunten zien. Een niet te missen uitje wanneer je in de Dordognestreek bent en van oude dorpjes houdt!

In de Dordogne kun je niet om de vele schilderachtige dorpjes en stadjes heen. En vandaag dompelen we ons helemaal onder in dat aspect van deze streek. De afgelopen dagen hebben we genoten van de streek onder een stralend mei-zonnetje, maar die laatste zien we vandaag helaas niet terug. Maar gelukkig ontdekken we al snel dat ook onder een dik wolkendek de sfeer en gezelligheid er niet minder om worden in dit deel van Frankrijk. Een roadtrip langs bastides is dus een goed plan voor een dagje als het weer wat tegenzit.

Gourdon

Ons eerste doel van de dag is het stadje Gourdon. Geen bastide, maar wel oud. Al zeker in de negende eeuw na Christus staat er op deze plek een kasteel. En nog veel eerder woonden er mensen in deze omgeving, getuige de vondst van prehistorische overblijfselen in de Grottes de Cougnac. In Gourdon is een leuke wandeling uitgezet die je langs de hoogtepunten van het oude centrum voert. Een van de hoogtepunten vond ik de stadstuinen in een wijk midden in het centrum. Tussen de muren van oude huisjes, nu ruïnes, liggen de Jardins de la Butte, een verborgen tuin met verschillende planten en bloemen, een verstild plekje tussen de eeuwenoude stenen, waar je als in een doolhof doorheen kunt dwalen.

Tuin tussen ruïnes in Gourdon
Tuin tussen ruïnes in Gourdon

Cazals

Even verderop, aan de D673, komen we in Cazals, na een korte tussenstop bij Abbaye-Nouvelle, een vervallen abdij. Cazals is het eerste bastidedorp op de route. Deze valt een beetje tegen als je de plaatjes van andere bastidedorpen in gedachten hebt. Een eenvoudig plein dat dienstdoet als parkeerplaats, eromheen wat huizen, waarvan een met een torentje. Meer is het niet, en het oogt in de miezerige regen zelfs wat triest, dus besluiten we ook al snel om weer door te rijden.

Villefranche-du-Périgord

Gelukkig bereiken we niet veel later Villefranche-du-Périgord. Dit lijkt er meer op! De kaarsrechte straten leiden naar een leuk pleintje met enkele huizen waar we de voor bastides typische arcades zien. En ook een oude markthal ontbreekt niet, ook al lezen we dat deze in de negentiende eeuw herbouwd werd. Bijzonder is dat de originele graanmaten er nog bewaard zijn gebleven.

Villefranche-du-Périgord
Villefranche-du-Périgord
Villefranche-du-Périgord
Villefranche-du-Périgord

Monpazier

Als er een bastidedorp in de Périgord is dat je moet zien, dan is het Monpazier wel. Vooral het centrale plein met de omringende arcadewoningen is indrukwekkend. Een ideale plek om uitgebreid te lunchen of om gewoon even lekker een drankje of koffietje te doen. Deze bastide werd in de dertiende eeuw door de toenmalige Engelse overheersers gebouwd en is in de loop der tijd nauwelijks veranderd. De huisjes zijn mooi gerestaureerd en het dorp ademt overal nog de sfeer van vroeger.

Monpazier
Monpazier
Monpazier
Monpazier
Monpazier
Monpazier
Monpazier
Monpazier
Monpazier
Monpazier

Beaumont-du-Périgord

Ook Beaumont-du-Périgord is een bastide zoals je hem verwacht: een leuk plein, met daaromheen woningen met gewelven eronder en natuurlijk ook een oude markthal. Eens was de stad versterkt met een muur en zestien poorten, daarvan resteert er nu nog een, de Porte Luzier. Bijzonder is vooral ook de kerk met versterkingen, een plomp bouwwerk, dat van ver meer op een kasteel lijkt dan op een kerk.

Beaumont-du-Périgord
Beaumont-du-Périgord
Beaumont-du-Périgord
Beaumont-du-Périgord

Saint-Avit-Sénieur

Opnieuw een vervallen abdij op de route, nu in Saint-Avit-Sénieur, een stopplaats op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Het klooster zelf is vervallen en in ruïnes, de abdijkerk is echter nog in goede staat. Hij valt op door zijn grootte, die weinig lijkt te passen bij het kleine dorp dat eromheen ligt. Binnen zijn nog prachtige versieringen te zien, die de kerk een bezichtiging meer dan waard maken.

Saint-Avit-Sénieur
Saint-Avit-Sénieur

Molières

Dit bastidedorp past meer in het kader van ‘we willen alle bastides die een beetje op de route liggen gezien hebben’. Vooral leuk is de aanwezigheid van één gebouwtje aan het centrale plein dat mooie arcades onder zich heeft. Molières is het bewijs dat niet alle stadsplanting-initiatieven in de middeleeuwen ook succesvol waren. Soms gebeurde het dat een bastide gewoon niet goed van de grond kwam. Het stadje bleek te kwetsbaar en was niet bestand tegen rondtrekkende legers en bendes.

Cadouin

Eens was de abdij in Cadouin een florerende bedevaartsplek. Tot bleek dat het relikwie dat hier getoond werd, en waaraan wonderen werden toegeschreven, niet was wat werd gedacht. Eeuwenlang trok de lijkwade die bezit van de abdij was gelovigen naar deze plek. In de twintigste eeuw kwamen onderzoekers tot de conclusie dat het om een elfde-eeuwse Arabische doek ging, in plaats van om de lijkwade van Jezus. Het klooster op deze plek bestaat al sinds de twaalfde eeuw. De gebouwen die je nu kunt bezoeken stammen grotendeels uit de zestiende eeuw. Ondanks dat je er nu niet meer voor het relikwie heen moet, is een bezoek aan Cadouin absoluut de moeite waard. Kom je voor vijf uur, overweeg dan ook een bezichtiging van de kloostergang (betaald).

Cadouin
Cadouin
Markthal in Cadouin
Markthal in Cadouin

Belvès

We besluiten onze roadtrip langs bastides in de Périgord met een bezoek aan Belvès. Dit is een versterkte stad uit de elfde eeuw, dus iets voor de tijd van de bastides. De belangrijkste bezienswaardigheden in dit stadje zijn makkelijk te vinden door de aanwezigheid van informatiebordjes op de gevels. Een bijzonderheid is de vijftiende-eeuwse markthal met 23 pilaren op het centrale plein, de Place d’Armes. Ook vind je in Belvès grotwoningen. In dit complex van kelders en grotten woonden van de twaalfde tot de achttiende eeuw arme gezinnen.

Belvès
Belvès
Belvès
Belvès
Belvès
Belvès

Eetplekje
Het aanbod restaurants vonden we in Belvès wat tegenvallen. Daarom besluiten we om nog even door te rijden en onderweg uit te kijken naar een leuk eetplekje. Dat vonden we gelukkig al snel net buiten het stadje, bij het gehucht Fongauffier. Auberge de la Nauze is een prima restaurant dat culinaire gerechten aanbiedt die gemaakt zijn van streekproducten.

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.