Bezoek La Bambouseraie, botanische tuin bij Anduze

Bamboe in de Cevennen? Het lijkt misschien een tegenstrijdigheid, maar deze tropische plant gedijt goed in het warme klimaat van Zuid-Frankrijk. Zo goed zelfs dat er bij Anduze een botanische tuin is die zowat volledig aan deze plant gewijd is. Uitgestrekte bossen bamboe, in alle soorten en maten, afgewisseld met diverse andere tropische bloemen en planten. Tijdens mijn verblijf op camping Le Castel Rose van Yelloh Village nam ik ook uitgebreid de tijd om door deze tuin te dwalen, en me te laten imponeren door de kleuren en geuren.

De Bambouseraie is een unieke tuin in Europa. Nergens anders vind je zoveel verschillende bamboeplanten op zo’n groot gebied bij elkaar. Het deel dat open is voor het publiek telt zo’n 15 hectare, ongeveer de helft van het totale landgoed. De tuin bevat bamboes die hier sinds de start in 1856 geplant werden. Halverwege de negentiende eeuw was het de uit de Cevennen afkomstige Eugène Mazel die de basis voor de tuin legde. Sinds 1945 is de tuin voor het publiek tegen betaling te bezoeken.

En dat is zeker de moeite waard, zo ontdekte ik! Je kunt gerust een hele morgen uittrekken om het hele park te bezichtigen. Je begint de rondwandeling op een laan met aan weerskanten enorme reuzenbamboes. De wandelroute voert vervolgens langs enkele afgebakende gedeeltes: een tuin waarin een selectie staat van alle bamboes die er te zien zijn, een doolhof (leuk voor kinderen), een Japanse tuin. Daarachter vind je originele kassen uit de jaren ’60 van de negentiende eeuw, kassen van meer dan 150 jaar oud dus. Daarin is een mooie verzameling aan tropische planten en cactussen te zien, waarvan veel met prachtig gekleurde bloemen.

Hierna kom je uit bij de grotere en uitgestrektere gedeeltes van het park. Aan de overkant van de laan met reuzenbamboes is een groot bos met meer van zulke hoge bamboeplanten. Wist je dat bamboeplanten wel tot 40 meter hoogte kunnen groeien? En hoewel het bomen lijken, is bamboe eigenlijk gewoon een grassoort. Dit soort weetjes, niet alleen over bamboe maar ook bijvoorbeeld over de bomen in het park, leer je tijdens de rondwandeling. Tussen de diverse uitlegborden die er zijn, staan ook borden met audio-toelichting in diverse talen, waaronder het Nederlands.

De route gaat verder langs een van de mooiste plekjes van het park, helemaal in het westen. Daar vind je de ‘Vallon du dragon’. Tijd voor een zen-momentje, want dit gedeelte, dat in 2000 werd aangelegd, is opgebouwd volgens de principes en regels van de echte Japanse tuin. Een perfecte mix van waterpartijen, rotsen en vegetatie, zoals het in Japan van oudsher gedaan werd. Een plek om echt tot rust te komen en te genieten van de (aangelegde) natuur.

Le Vallon du dragon
Le Vallon du dragon

Op de terugweg naar de uitgang van het park is het tijd voor een laatste uitstapje, en ook al een bijzondere. In een hoek van La Bambouseraie is namelijk een Laotiaans dorp nagebouwd, met huisjes van bamboe. Ook vind je hier een stukje land waar enkele hangbuikzwijntjes leven.

Voor je het park vervolgens verlaat, kom je nog langs een winkel waar planten te koop zijn die ook in de botanische tuin groeien. Leuk om een aandenken mee te nemen, als inspiratie voor de inrichting van je eigen tuin.

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

1 reactie op Bezoek La Bambouseraie, botanische tuin bij Anduze

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.