B

Bezoek La Bambouseraie, botanische tuin bij Anduze

La Bambouseraie

Bamboe in de Cevennen? Het lijkt misschien een tegenstrijdigheid, maar deze tropische plant gedijt goed in het warme klimaat van Zuid-Frankrijk. Zo goed zelfs dat er bij Anduze een botanische tuin is die zowat volledig aan deze plant gewijd is. Uitgestrekte bossen bamboe, in alle soorten en maten, afgewisseld met diverse andere tropische bloemen en planten. Tijdens mijn verblijf op camping Le Castel Rose nam ik ook uitgebreid de tijd om door deze tuin te dwalen, en me te laten imponeren door de kleuren en geuren.

De Bambouseraie is een unieke tuin in Europa. Nergens anders vind je zoveel verschillende bamboeplanten op zo’n groot gebied bij elkaar. Het deel dat open is voor het publiek telt zo’n 15 hectare, ongeveer de helft van het totale landgoed. De tuin bevat bamboes die hier sinds de start in 1856 geplant werden. Halverwege de negentiende eeuw was het de uit de Cevennen afkomstige Eugène Mazel die de basis voor de tuin legde. Sinds 1945 is de tuin voor het publiek tegen betaling te bezoeken.

En dat is zeker de moeite waard, zo ontdekte ik! Je kunt gerust een hele morgen uittrekken om het hele park te bezichtigen. Je begint de rondwandeling op een laan met aan weerskanten enorme reuzenbamboes. De wandelroute voert vervolgens langs enkele afgebakende gedeeltes: een tuin waarin een selectie staat van alle bamboes die er te zien zijn, een doolhof (leuk voor kinderen), een Japanse tuin. Daarachter vind je originele kassen uit de jaren ’60 van de negentiende eeuw, kassen van meer dan 150 jaar oud dus. Daarin is een mooie verzameling aan tropische planten en cactussen te zien, waarvan veel met prachtig gekleurde bloemen.

Hierna kom je uit bij de grotere en uitgestrektere gedeeltes van het park. Aan de overkant van de laan met reuzenbamboes is een groot bos met meer van zulke hoge bamboeplanten. Wist je dat bamboeplanten wel tot 40 meter hoogte kunnen groeien? En hoewel het bomen lijken, is bamboe eigenlijk gewoon een grassoort. Dit soort weetjes, niet alleen over bamboe maar ook bijvoorbeeld over de bomen in het park, leer je tijdens de rondwandeling. Tussen de diverse uitlegborden die er zijn, staan ook borden met audio-toelichting in diverse talen, waaronder het Nederlands.

De route gaat verder langs een van de mooiste plekjes van het park, helemaal in het westen. Daar vind je de ‘Vallon du dragon’. Tijd voor een zen-momentje, want dit gedeelte, dat in 2000 werd aangelegd, is opgebouwd volgens de principes en regels van de echte Japanse tuin. Een perfecte mix van waterpartijen, rotsen en vegetatie, zoals het in Japan van oudsher gedaan werd. Een plek om echt tot rust te komen en te genieten van de (aangelegde) natuur.

Le Vallon du dragon
Le Vallon du dragon

Op de terugweg naar de uitgang van het park is het tijd voor een laatste uitstapje, en ook al een bijzondere. In een hoek van La Bambouseraie is namelijk een Laotiaans dorp nagebouwd, met huisjes van bamboe. Ook vind je hier een stukje land waar enkele hangbuikzwijntjes leven.

Voor je het park vervolgens verlaat, kom je nog langs een winkel waar planten te koop zijn die ook in de botanische tuin groeien. Leuk om een aandenken mee te nemen, als inspiratie voor de inrichting van je eigen tuin.

Locatie

Bekijk al onze tips op een handige overzichtskaart!

Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

  1. Pingback:Bambouseraie … – Neeltje leeft … leef je mee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *