Balazuc
ArdècheAuvergne-Rhône-Alpes

Balazuc, een van de mooiste dorpjes aan de Ardèche

De Ardèche telt vele mooie dorpjes en stadjes, maar een die er boven uitsteekt is wel Balazuc. Ook letterlijk, want het dorp ligt op een van de kliffen aan de oever van de rivier de Ardèche. Balazuc kent een rijke historie, die teruggaat tot aan de tijd van de Neanderthalers.

Streektips

Wil je de omgeving van Balazuc ontdekken? Misschien heb je dan wat aan deze tips!

Al in de prehistorie was deze streek bewoond, zo blijkt uit diverse bodemvondsten. In de ijzertijd gebruikten de Galliërs de uitstekende rotsen boven de Ardèche als uitkijkpost, en later namen de Romeinen deze functie over. Van die tijd resteert niet veel meer in Balazuc, behalve dan de naam, die komt van Baladunum, wat zoiets als ‘versterkte rotshoogte’ betekent. Ook noemenswaardig is de vondst van een Romeinse sarcofaag met christelijke afbeeldingen, die uit de vierde eeuw stamt. De oorspronkelijke sarcofaag bevindt zich sinds halverwege de negentiende eeuw in een museum in Lyon, maar een replica hiervan staat nog altijd in het dorp, op een klein pleintje midden in Balazuc. Dat pleintje ontdek je vanzelf wanneer je door de nauwe straatjes van het middeleeuwse Balazuc aan het dwalen bent.

Want van de middeleeuwen is juist erg veel bewaard gebleven, en dat zie je meteen wanneer je naar het dorpje toe rijdt, vanaf de D104. Je komt dan door een dor, rotsachtig landschap, en ziet plotseling na een scherpe bocht het dorp in al zijn glorie liggen. De huizen zijn tegen de rotsen aangeplakt en boven alles uit steekt de negentiende-eeuwse kerk, boven aan het dorp. Rijd je over de brug heen, de Ardèche over, dan stuit je vanzelf aan je rechterkant op de parkeerplaats waar je je auto kunt achterlaten om het dorp verder te voet te verkennen.

Balazuc

Troubadour
Sla in elk geval direct nadat je het dorp binnenstapt rechtsaf een steegje in, waarna je op een pleintje uitkomt met daarnaast de oude romaanse kerk van Balazuc, de église Sainte Madeleine. Dit bouwwerk dateert uit de 12e eeuw, hoewel er daarvoor waarschijnlijk ook al een kerk op deze plek was. Bij restauratiewerkzaamheden werd namelijk een nog ouder altaar teruggevonden, dat nu weer een plekje in de kerk heeft gekregen. De kerk was om een of andere reden niet geopend toen ik er was, maar dan nog is het een leuke bestemming: je kunt via een nauw trappetje ook naar het dak van deze kerk klimmen en je hebt dan een mooi uitzicht over de daken van het dorp. Dat je op het dak kunt is niet voor niets, in vroeger tijden was het kerkje onderdeel van de verdedigingswerken van het dorp. Die verdedigingswerken werden aangelegd in opdracht van de heren van Balazuc, die hier vanaf de elfde eeuw de dienst uitmaakten. Een van de bekendsten, Pons de Balazuc, deed nog mee aan de eerste kruistocht en schreef daar een verslag van. En een van zijn achterkleinkinderen, Guillem de Balaun, werd later een bekende troubadour aan het hof van Toulouse.

Na van het uitzicht te hebben genoten, steek ik de hoofdstraat van Balazuc over en duik onder een poortje door. Via een wirwar van smalle steegjes beland ik uiteindelijk bij de mairie, met daaronder de eerdergenoemde sarcofaag. Je zit hier al weer aan de rand van het dorp, als je nog even doorloopt sta je aan de voet van de kerk die hier in de negentiende eeuw werd neergezet. Tijd om weer om te draaien en nog even door de straatjes te lopen. Balazuc is niet groot, en leuk om aan het eind van de middag te ontdekken, als de zon de straatjes en huisjes in een gouden gloed zet.

Kom je hier in de zomer? Dan kun je je ook nog vermaken in en bij de rivier, onder de parkeerplaats is een klein strandje. En zin in iets bijzonders? Loop dan ook even naar het minidorpje Le Viel Audon, aan de overkant van de rivier. Enkele decennia geleden werd dit gehucht compleet gerenoveerd met behulp van vele vrijwilligers, en nu is het een ecologische leefgemeenschap.

Balazuc
Balazuc

Pinterest

Vond je dit een handig en interessant artikel? Bewaar het dan op je Pinterest!

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant