Balazuc, een van de mooiste dorpjes aan de Ardèche

De Ardèche telt vele mooie dorpjes en stadjes, maar een die er boven uitsteekt is wel Balazuc. Ook letterlijk, want het dorp ligt op een van de kliffen aan de oever van de rivier de Ardèche. Balazuc kent een rijke historie, die teruggaat tot aan de tijd van de Neanderthalers.

Al in de prehistorie was deze streek bewoond, zo blijkt uit diverse bodemvondsten. In de ijzertijd gebruikten de Galliërs de uitstekende rotsen boven de Ardèche als uitkijkpost, en later namen de Romeinen deze functie over. Van die tijd resteert niet veel meer in Balazuc, behalve dan de naam, die komt van Baladunum, wat zoiets als ‘versterkte rotshoogte’ betekent. Ook noemenswaardig is de vondst van een Romeinse sarcofaag met christelijke afbeeldingen, die uit de vierde eeuw stamt. De oorspronkelijke sarcofaag bevindt zich sinds halverwege de negentiende eeuw in een museum in Lyon, maar een replica hiervan staat nog altijd in het dorp, op een klein pleintje midden in Balazuc. Dat pleintje ontdek je vanzelf wanneer je door de nauwe straatjes van het middeleeuwse Balazuc aan het dwalen bent.

Want van de middeleeuwen is juist erg veel bewaard gebleven, en dat zie je meteen wanneer je naar het dorpje toe rijdt, vanaf de D104. Je komt dan door een dor, rotsachtig landschap, en ziet plotseling na een scherpe bocht het dorp in al zijn glorie liggen. De huizen zijn tegen de rotsen aangeplakt en boven alles uit steekt de negentiende-eeuwse kerk, boven aan het dorp. Rijd je over de brug heen, de Ardèche over, dan stuit je vanzelf aan je rechterkant op de parkeerplaats waar je je auto kunt achterlaten om het dorp verder te voet te verkennen.

Balazuc

Troubadour
Sla in elk geval direct nadat je het dorp binnenstapt rechtsaf een steegje in, waarna je op een pleintje uitkomt met daarnaast de oude romaanse kerk van Balazuc, de église Sainte Madeleine. Dit bouwwerk dateert uit de 12e eeuw, hoewel er daarvoor waarschijnlijk ook al een kerk op deze plek was. Bij restauratiewerkzaamheden werd namelijk een nog ouder altaar teruggevonden, dat nu weer een plekje in de kerk heeft gekregen. De kerk was om een of andere reden niet geopend toen ik er was, maar dan nog is het een leuke bestemming: je kunt via een nauw trappetje ook naar het dak van deze kerk klimmen en je hebt dan een mooi uitzicht over de daken van het dorp. Dat je op het dak kunt is niet voor niets, in vroeger tijden was het kerkje onderdeel van de verdedigingswerken van het dorp. Die verdedigingswerken werden aangelegd in opdracht van de heren van Balazuc, die hier vanaf de elfde eeuw de dienst uitmaakten. Een van de bekendsten, Pons de Balazuc, deed nog mee aan de eerste kruistocht en schreef daar een verslag van. En een van zijn achterkleinkinderen, Guillem de Balaun, werd later een bekende troubadour aan het hof van Toulouse.

Na van het uitzicht te hebben genoten, steek ik de hoofdstraat van Balazuc over en duik onder een poortje door. Via een wirwar van smalle steegjes beland ik uiteindelijk bij de mairie, met daaronder de eerdergenoemde sarcofaag. Je zit hier al weer aan de rand van het dorp, als je nog even doorloopt sta je aan de voet van de kerk die hier in de negentiende eeuw werd neergezet. Tijd om weer om te draaien en nog even door de straatjes te lopen. Balazuc is niet groot, en leuk om aan het eind van de middag te ontdekken, als de zon de straatjes en huisjes in een gouden gloed zet.

Kom je hier in de zomer? Dan kun je je ook nog vermaken in en bij de rivier, onder de parkeerplaats is een klein strandje. En zin in iets bijzonders? Loop dan ook even naar het minidorpje Le Viel Audon, aan de overkant van de rivier. Enkele decennia geleden werd dit gehucht compleet gerenoveerd met behulp van vele vrijwilligers, en nu is het een ecologische leefgemeenschap.

Balazuc
Balazuc

Pinterest

Vond je dit een handig en interessant artikel? Bewaar het dan op je Pinterest!

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.