Avontuurlijke wandeling in de Morvan, langs een bruisend riviertje

Voetje voor voetje, van steen naar steen balancerend, doorkruisen we de verraderlijk diepe en op sommige plekken wild stromende beek. Om ons heen een groene jungle van bomen en struiken met hun laatste herfstkleurige bladeren, en glimmende grillige rotsen, bedekt met een dikke laag mos. De Morvan heeft veel geheimen, het bergachtige dal van de Canche is er daar een van. Door de Gorges de la Canche loopt ook een bochtig weggetje dat met de auto te verkennen is, maar het best ontdek je de rivierkloof met deze wandeling.

De Morvan staat bekend om de rust die je er vindt. Je denkt bij dit landschap van uitgestrekte bossen en glooiende heuvels niet meteen aan bergachtige wandelingen. Toch heeft de Morvan ook plekken die de sfeer oproepen van het grillige landschap dat je normaal in bijvoorbeeld de Alpen aantreft. De Gorges de la Canche kenmerkt zich door steile rotswanden en een riviertje dat zich springend een weg zoekt. Aan het eind van het dalletje wacht je een klein stuwmeer.

Riviertje oversteken

Een kleine drie uur neemt de wandeling in beslag die wij door het gebied maken. Het is een rondwandeling, en in principe kun je op meerdere punten aan de wandelroute beginnen. Wij zetten onze auto neer op een open stuk aan de rand van de D978 richting Autun. Nadat we onze wandelschoenen aangetrokken hebben, steken we de Canche over en lopen het bos in. Vandaar voert de route ons naar de waterkrachtcentrale, onderaan de Gorges. Hier begint het meest avontuurlijke gedeelte van deze wandelroute.

We lopen deels aan de linker- en deels aan de rechterzijde van het soms kolkende riviertje. Op twee plekken is het de bedoeling dat we het riviertje oversteken, zonder dat er een bruggetje is aangelegd. Wel zijn er grotere platte stenen die fungeren als loopbrug. Gelukkig hebben we stevige, waterdichte wandelschoenen met profiel aan tijdens deze wandeling. Op gewone gympen zou ik dit niet willen proberen, zeker niet nu het de afgelopen dagen geregend heeft en de rotsen glad zijn.

Na een kwartiertje lopen komen we bij de eerste grote hoogteverschillen, waardoor het water op verschillende plekken kleine watervallen maakt. De grootste is de zogenaamde Saut de la Canche, die halverwege de kloof ligt. We nemen ruim de tijd voor foto’s en smeren op een mooi plekje ons stokbrood. We zijn de hele wandeling alleen in de kloof en bossen, waardoor je soms echt het idee hebt middenin de dicht begroeide rimboe te lopen. Sporen van mensen zie je overigens wel geregeld, bijvoorbeeld in de vorm van de D179 die tientallen meters boven ons ook door de kloof leidt. Na een kleine twee uur bereiken we de stuwdam en het kleine meer. Vanaf daar loopt een bosweg direct terug naar de plek waar de auto staat. De route kun je echter ook nog uitbreiden via een iets hoger voerend bospad.

We hopen op nog wat mooie uitzichten en besluiten de iets langere weg terug te nemen. Daarbij kom je door een divers landschap, waar ook veel aan het bos wordt gewerkt. Gelukkig maar, want doordat op sommige plekken de bomen gekapt zijn, zien we halverwege het laatste deel van de wandeling ook nog een groot open stuk en hebben we zicht op het typische landschap van de Morvan. Dennenbomen, loofbomen, braamstruiken, brem, hulst, heide, de vegetatie hier is bijzonder afwisselend te noemen. Die afwisseling van het landschap is een van de redenen waarom we graag even uit de auto stappen voor een mooie wandeling. Je ziet zoveel meer dan vanuit een autoraampje! Zelfs herfstig weer hoeft je niet tegen te houden, dat wordt vaak duidelijk tijdens ons verblijf in de Morvan en in het bijzonder tijdens deze wandeling.

De route

Benieuwd naar de details van deze wandelroute? Bekijk deze wandeling op onze website Bergwandelroutes.nl.

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis met ons mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden.

Bestel hier ons inspiratieboek over Frankrijk »

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 25,00

  Duizenden kilometers aan wandelpaden, de meest afwisselende landschappen: Frankrijk is hét wandelland. In dit boek vind je vijftig van onze favoriete bestemmingen in het hele land waar je de mooiste wandelingen kunt maken.

  Bij elke wandelplek staan meerdere routes vermeld en je krijgt aanbevelingen voor campings, hotels en accommodaties die zich specifiek op wandelaars richten. Ontdek wandelroutes aan ruige kusten, over glooiende heuvels en indrukwekkende bergen, op het rustige platteland, in uitgestrekte bossen en bij oeroude dorpen en steden. Van elke route kun je een GPS-bestand downloaden. Daarnaast geven we je praktische informatie die van pas komt bij het wandelen in Frankrijk.

  Dit inspiratieboek is niet te missen voor zowel beginnende als gevorderde wandelaars en liefhebbers van de Franse landschappen.

  Het boek verschijnt eind september 2022. Je kunt je nu alvast inschrijven voor een exemplaar. De eerste 1.000 inschrijvers ontvangen bij het boek een gratis poster ter waarde van € 10,- met een tekening van de kaart van Frankrijk zoals die ook in het boek komt. Deze poster, op A4-formaat, is net als de andere kaarten in het boek getekend door Marita. Op=op!

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Vandaag besteld, binnen 1 à 2 werkdagen verzonden. Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven. Nu tijdelijk gratis verzending in Nederland met waardebon ‘gratisverzending’.

  Tip: voeg ook het ebook toe en krijg €15,- korting!

 • 20,00

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Vandaag besteld, binnen 1 à 2 werkdagen verzonden. Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

3 reacties op Avontuurlijke wandeling in de Morvan, langs een bruisend riviertje

 • Superrustig, mooie natuur, en in de omgeving genoeg te doen inderdaad. Een week was niet voldoende om alles te zien!

 • De feestdagen met hond Paddy doorgebracht in de Morvan (2e keer) en op 1 januari 2020 de wandeling door de Gorges de la Canche gemaakt. Eén van de meest avontuurlijke wandelingen die ik tot nu toe gemaakt heb. Het had de afgelopen periode behoorlijk geregend in de Morvan en dat was te merken aan de stroomsnelheid van de rivier. Met bulderend geweld kwam het door de kloof. De 2 kren dat ik de rivier moest oversteken was het niet over de stenen, maar er gewoon dwars door, geen andere mogelijkheid, de 2e keer tot aan de knieën met de hond (Staffordshire Bull Terrier) onder de arm. Geweldig, wat een avontuur. Schitterende wandeling, maar inderdaad je moet tredzekerheid hebben, uitkijken op de natte stenen (erg lag zelfs nu ijs op), wandelstok voor ondersteuning best handig en natte voeten/broek niet erg vinden. Ik vond het geweldig en mijn hond ook. Prachtige dag, zon, beetje mist en -1 °C. In 1 woord: GENIETEN.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Nieuw: Wandelen in Frankrijk

Reserveer nu ons nieuwe boek