Gorges de la Canche

Avontuurlijke wandeling in de Morvan, langs een bruisend riviertje

Voetje voor voetje, van steen naar steen balancerend, doorkruisen we de verraderlijk diepe en op sommige plekken wild stromende beek. Om ons heen een groene jungle van bomen en struiken met hun laatste herfstkleurige bladeren, en glimmende grillige rotsen, bedekt met een dikke laag mos. De Morvan heeft veel geheimen, het bergachtige dal van de Canche is er daar een van. Door de Gorges de la Canche loopt ook een bochtig weggetje dat met de auto te verkennen is, maar het best ontdek je de rivierkloof met deze wandeling.

Streektips

Zelf ook op avontuur in de Morvan? Misschien heb je wat aan deze tips!

De Morvan staat bekend om de rust die je er vindt. Je denkt bij dit landschap van uitgestrekte bossen en glooiende heuvels niet meteen aan bergachtige wandelingen. Toch heeft de Morvan ook plekken die de sfeer oproepen van het grillige landschap dat je normaal in bijvoorbeeld de Alpen aantreft. De Gorges de la Canche kenmerkt zich door steile rotswanden en een riviertje dat zich springend een weg zoekt. Aan het eind van het dalletje wacht je een klein stuwmeer.

Riviertje oversteken

Een kleine drie uur neemt de wandeling in beslag die wij door het gebied maken. Het is een rondwandeling, en in principe kun je op meerdere punten aan de wandelroute beginnen. Wij zetten onze auto neer op een open stuk aan de rand van de D978 richting Autun. Nadat we onze wandelschoenen aangetrokken hebben, steken we de Canche over en lopen het bos in. Vandaar voert de route ons naar de waterkrachtcentrale, onderaan de Gorges. Hier begint het meest avontuurlijke gedeelte van deze wandelroute.

We lopen deels aan de linker- en deels aan de rechterzijde van het soms kolkende riviertje. Op twee plekken is het de bedoeling dat we het riviertje oversteken, zonder dat er een bruggetje is aangelegd. Wel zijn er grotere platte stenen die fungeren als loopbrug. Gelukkig hebben we stevige, waterdichte wandelschoenen met profiel aan tijdens deze wandeling. Op gewone gympen zou ik dit niet willen proberen, zeker niet nu het de afgelopen dagen geregend heeft en de rotsen glad zijn.

Na een kwartiertje lopen komen we bij de eerste grote hoogteverschillen, waardoor het water op verschillende plekken kleine watervallen maakt. De grootste is de zogenaamde Saut de la Canche, die halverwege de kloof ligt. We nemen ruim de tijd voor foto’s en smeren op een mooi plekje ons stokbrood. We zijn de hele wandeling alleen in de kloof en bossen, waardoor je soms echt het idee hebt middenin de dicht begroeide rimboe te lopen. Sporen van mensen zie je overigens wel geregeld, bijvoorbeeld in de vorm van de D179 die tientallen meters boven ons ook door de kloof leidt. Na een kleine twee uur bereiken we de stuwdam en het kleine meer. Vanaf daar loopt een bosweg direct terug naar de plek waar de auto staat. De route kun je echter ook nog uitbreiden via een iets hoger voerend bospad.

We hopen op nog wat mooie uitzichten en besluiten de iets langere weg terug te nemen. Daarbij kom je door een divers landschap, waar ook veel aan het bos wordt gewerkt. Gelukkig maar, want doordat op sommige plekken de bomen gekapt zijn, zien we halverwege het laatste deel van de wandeling ook nog een groot open stuk en hebben we zicht op het typische landschap van de Morvan. Dennenbomen, loofbomen, braamstruiken, brem, hulst, heide, de vegetatie hier is bijzonder afwisselend te noemen. Die afwisseling van het landschap is een van de redenen waarom we graag even uit de auto stappen voor een mooie wandeling. Je ziet zoveel meer dan vanuit een autoraampje! Zelfs herfstig weer hoeft je niet tegen te houden, dat wordt vaak duidelijk tijdens ons verblijf in de Morvan en in het bijzonder tijdens deze wandeling.

De route

Benieuwd naar de details van deze wandelroute? Bekijk deze wandeling op onze website Bergwandelroutes.nl.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

  1. Yvonne Kramer zegt:

    De feestdagen met hond Paddy doorgebracht in de Morvan (2e keer) en op 1 januari 2020 de wandeling door de Gorges de la Canche gemaakt. Eén van de meest avontuurlijke wandelingen die ik tot nu toe gemaakt heb. Het had de afgelopen periode behoorlijk geregend in de Morvan en dat was te merken aan de stroomsnelheid van de rivier. Met bulderend geweld kwam het door de kloof. De 2 kren dat ik de rivier moest oversteken was het niet over de stenen, maar er gewoon dwars door, geen andere mogelijkheid, de 2e keer tot aan de knieën met de hond (Staffordshire Bull Terrier) onder de arm. Geweldig, wat een avontuur. Schitterende wandeling, maar inderdaad je moet tredzekerheid hebben, uitkijken op de natte stenen (erg lag zelfs nu ijs op), wandelstok voor ondersteuning best handig en natte voeten/broek niet erg vinden. Ik vond het geweldig en mijn hond ook. Prachtige dag, zon, beetje mist en -1 °C. In 1 woord: GENIETEN.

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant