Avallon, stad in de Morvan met een veelbewogen geschiedenis

In het noorden van het Parc naturel régional du Morvan ligt Avallon, een klein stadje met een lange en veelbewogen geschiedenis. Deze historie is voor de hedendaagse bezoeker nog overal in de stad terug te vinden. Wij maakten een stadswandeling langs de eeuwenoude vestingwerken, vakwerkhuizen en de opmerkelijke Sint-Lazaruskerk.

Op een regenachtige middag in november arriveren we in Avallon, een stad die door haar ligging aan de rand van de Morvan ook wel de ‘poort van de Morvan’ wordt genoemd. We parkeren onze auto op een groot parkeerterrein ten noorden van het centrum en beginnen in de hoofdstraat aan een wandeling langs de bezienswaardigheden van de stad.

Geschiedenis

Avallon kent een veelbewogen geschiedenis. Al voor de Romeinse tijdperk was deze plek bewoond, en in de Romeinse tijd lag het vlakbij de Via Agrippa, waardoor het gemakkelijk bereikbaar was. De stad had een tempel, tribunaal en een theater. In de hoge middeleeuwen viel de stad meermaals ten prooi aan aanvallende volken, zoals de Saracenen, Vikingen en Noormannen, waarna de bewoners van Avallon besloten de stad te omringen met een grote muur. Daarnaast hing het lot van de stad samen met dat van Bourgondië, dat de ene keer een zelfstandig koninkrijk, en dan weer onderdeel was van Austrasië, het noordoostelijk deel van het Merovingische koninkrijk. In de late middeleeuwen ontsnapte Avallon niet aan het geweld van de Honderdjarige oorlog. De toren en stadswallen eindigden in puin, maar werden in de vijftiende eeuw al weer herbouwd.

De torens van Avallon

Van de twintig torens die destijds bestonden, staan er nog een aantal overeind. We passeren eerst de oudste toren, de Tour de Beurdelaire uit 1404. Daarna lopen we verder naar de Tour de l’Escharguet, die oorspronkelijk een bewakingstoren was, maar al in de zestiende eeuw voor honderd cent per maand verhuurd werd aan een arts die de slachtoffers van de pestepidemie moest behandelen. Via de stadswallen lopen we eerst door naar de bijzondere kerk van Saint-Lazare, voordat we de andere torens bekijken.

Vervallen kerk

We zijn al in behoorlijk wat kerken geweest, maar de Église-Saint-Lazare is toch een opmerkelijke ervaring. Helaas niet hoofdzakelijk vanwege de bijzondere deuren of de vijftiende-eeuwse klokkentoren, maar omdat de kerk in zo’n grote staat van verval verkeert. De enorme kerkdeuren staan waarschijnlijk heel de dag wagenwijd open, want overal vliegen duiven, het orgel zit onder de vogelpoep en op de pilaren tieren de algen welig. Zonde!

Hoogste punt

Als we de kerk uitlopen, bevinden we ons in de hoofdstraat, vlak naast de Tour de l’Horloge, een uitkijktoren die gebouwd is op het hoogste punt van Avallon. De poort onder deze vierkante toren overspant de huidige hoofdstraat, maar wij lopen in zuidelijke richting naar de Tour Gaujard. Vlak hiernaast is een klein park bovenop de stadsmuren gebouwd, vanwaar je uitzicht hebt over de bossen ten zuiden van Avallon. We besluiten een stukje om de stadsmuren heen te wandelen, door een laantje met bomen en met uitzicht op de omgeving. We volgen de Rue du Fort Mahon, die ons weer terug het centrum in leidt. Kriskrassend tussen de huizen door zien we nog een aantal mooie vakwerkhuizen, voordat we onze ontdekkingstocht door de Morvan weer hervatten.

Locatie:

Marita
Hoi! Ik ben Marita, en geef je op Frankrijk Puur graag tips over de mooiste plekken in Frankrijk. Het land verrast me steeds weer door haar veelzijdigheid, voor spectaculaire natuur en bijzondere dorpen hoef je helemaal niet naar het einde van de wereld.

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Nieuwsbrief

ABONNEER EN ONTVANG WEKELIJKS NIEUWE TIPS VOOR JOUW VAKANTIE IN FRANKRIJK

Populair in de webshop

 • 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Op werkdagen voor 17.00 uur besteld, dezelfde dag verzonden. Het boek past door de brievenbus.
  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

 • 9,95

  Een idyllisch landschap van heuvels, bossen, riviertjes en leuke steden en dorpen met een geschiedenis: welkom in de Morvan. In deze reisgids nemen we je mee op ontdekkingsreis door deze rustige, landelijke streek en laten we je alle bekende en onbekende hoogtepunten zien. We geven je tips voor de mooiste plekken en leuke activiteiten voor tijdens jouw eigen verblijf in de Morvan.

  Deze reisgids telt 42 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.

 • 5,99

  Zin in een vakantie met gezellige dorpjes, zwemmen in een traag stromende rivier en wandelingen door prachtige natuur? Ga dan op vakantie naar de Dordognestreek! In mijn reisgids Hoogtepunten van de Dordogne geef ik je alle tips die je nodig hebt voor een onvergetelijke reis.

  Het ebook is een PDF-bestand van 30MB en telt 64 pagina’s.

  Direct te downloaden

 • 9,95

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Heimwee naar Frankrijk?

Ontdek 50 prachtige bestemmingen in Frankrijk, compleet met extra reistips, in dit luxe hardcover-boek.
Bestel Frankrijk Puur.