Avallon, stad in de Morvan met een veelbewogen geschiedenis

In het noorden van het Parc naturel régional du Morvan ligt Avallon, een klein stadje met een lange en veelbewogen geschiedenis. Deze historie is voor de hedendaagse bezoeker nog overal in de stad terug te vinden. Wij maakten een stadswandeling langs de eeuwenoude vestingwerken, vakwerkhuizen en de opmerkelijke Sint-Lazaruskerk.

Op een regenachtige middag in november arriveren we in Avallon, een stad die door haar ligging aan de rand van de Morvan ook wel de ‘poort van de Morvan’ wordt genoemd. We parkeren onze auto op een groot parkeerterrein ten noorden van het centrum en beginnen in de hoofdstraat aan een wandeling langs de bezienswaardigheden van de stad.

Geschiedenis

Avallon kent een veelbewogen geschiedenis. Al voor de Romeinse tijdperk was deze plek bewoond, en in de Romeinse tijd lag het vlakbij de Via Agrippa, waardoor het gemakkelijk bereikbaar was. De stad had een tempel, tribunaal en een theater. In de hoge middeleeuwen viel de stad meermaals ten prooi aan aanvallende volken, zoals de Saracenen, Vikingen en Noormannen, waarna de bewoners van Avallon besloten de stad te omringen met een grote muur. Daarnaast hing het lot van de stad samen met dat van Bourgondië, dat de ene keer een zelfstandig koninkrijk, en dan weer onderdeel was van Austrasië, het noordoostelijk deel van het Merovingische koninkrijk. In de late middeleeuwen ontsnapte Avallon niet aan het geweld van de Honderdjarige oorlog. De toren en stadswallen eindigden in puin, maar werden in de vijftiende eeuw al weer herbouwd.

De torens van Avallon

Van de twintig torens die destijds bestonden, staan er nog een aantal overeind. We passeren eerst de oudste toren, de Tour de Beurdelaire uit 1404. Daarna lopen we verder naar de Tour de l’Escharguet, die oorspronkelijk een bewakingstoren was, maar al in de zestiende eeuw voor honderd cent per maand verhuurd werd aan een arts die de slachtoffers van de pestepidemie moest behandelen. Via de stadswallen lopen we eerst door naar de bijzondere kerk van Saint-Lazare, voordat we de andere torens bekijken.

Vervallen kerk

We zijn al in behoorlijk wat kerken geweest, maar de Église-Saint-Lazare is toch een opmerkelijke ervaring. Helaas niet hoofdzakelijk vanwege de bijzondere deuren of de vijftiende-eeuwse klokkentoren, maar omdat de kerk in zo’n grote staat van verval verkeert. De enorme kerkdeuren staan waarschijnlijk heel de dag wagenwijd open, want overal vliegen duiven, het orgel zit onder de vogelpoep en op de pilaren tieren de algen welig. Zonde!

Hoogste punt

Als we de kerk uitlopen, bevinden we ons in de hoofdstraat, vlak naast de Tour de l’Horloge, een uitkijktoren die gebouwd is op het hoogste punt van Avallon. De poort onder deze vierkante toren overspant de huidige hoofdstraat, maar wij lopen in zuidelijke richting naar de Tour Gaujard. Vlak hiernaast is een klein park bovenop de stadsmuren gebouwd, vanwaar je uitzicht hebt over de bossen ten zuiden van Avallon. We besluiten een stukje om de stadsmuren heen te wandelen, door een laantje met bomen en met uitzicht op de omgeving. We volgen de Rue du Fort Mahon, die ons weer terug het centrum in leidt. Kriskrassend tussen de huizen door zien we nog een aantal mooie vakwerkhuizen, voordat we onze ontdekkingstocht door de Morvan weer hervatten.

Locatie:

Hoi! Ik ben Marita, en geef je op Frankrijk Puur graag tips over de mooiste plekken in Frankrijk. Het land verrast me steeds weer door haar veelzijdigheid, voor spectaculaire natuur en bijzondere dorpen hoef je helemaal niet naar het einde van de wereld.

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

1 reactie op Avallon, stad in de Morvan met een veelbewogen geschiedenis

 • Wat leuk is dat. Laat ik in september jongstleden nou net een week op camping Sous Roche (= de gemeentecamping van Avallon hebben gestaan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.