Auvergne
Auvergne-Rhône-AlpesCantal

5 hoogtepunten van de Auvergne

Een jaar geleden was ik in de Auvergne, en nog steeds ben ik onder de indruk van de schoonheid van deze streek. Hoge bergen, prachtige dorpen, mooie kerkjes, verstilde dalen, groen beboste hellingen, onherbergzame hoogvlaktes, en niet te vergeten een keuken met gerechten om van te watertanden. In deze blogpost zet ik vijf absolute hoogtepunten voor je op een rijtje.

Puy de Sancy

Het dak van de Auvergne, letterlijk een hoogtepunt dus. De Puy de Sancy is met ongeveer 1.886 meter het hoogste punt van de streek. Net als bij andere bergtoppen in de omgeving gaat het om een oude uitgedoofde vulkaan. Een kabelbaan voert je naar boven, en met nog een half uurtje lopen sta je bovenop de top. Vanaf daar heb je een schitterend uitzicht, met aan de ene kant onder je de hellingen van het skigebied van Mont-Dore en aan de andere kant uitzicht op een natuurgebied en de hoogvlakte tot aan de Monts du Cantal in het zuiden. Een aanrader is om wandelend terug naar beneden te gaan, via het Val de Courre.

Hoogtepunten van de Auvergne
Uitzicht bij de afdaling vanaf de Puy de Sancy

Clermont-Ferrand

Geschiedenis, bijzondere architectuur, heerlijk eten, gezellige straatjes en pleinen, ligging in een streek met fantastische natuur, deze stad in de Auvergne heeft het allemaal. In Clermont-Ferrand zijn twee bijzondere kerken die je zeker even moet bekijken. Midden in het centrum valt direct de donkerzwarte kathedraal op, gemaakt van de typische vulkaansteen. Iets verderop moet je ook zeker de Notre-Dame-du-Port bezoeken, een eeuwenoude romaanse kerk. In de stad vind je daarnaast een groot plein met twee moderne winkelcentra, een gezellig stadspark en diverse leuke restaurantjes en café’s.

Notre-Dame-du-Port.

Salers

Een heel bijzonder dorp, Salers. Het staat bekend om de heerlijke kaas, en is zelfs de naamgever van een koeienras en een sterkedrank. Maar je moet het vooral bezoeken vanwege de prachtige oude huizen, allemaal in dezelfde grijstinten. Helemaal bijzonder is het om het dorp en de groene omgeving in het licht van de ondergaande zon te zien. Een dorp dat geschiedenis ademt, met mooie stadspaleisjes, overblijfselen van de stadsmuur en versterkingen, compleet met twee oude stadspoorten.

Ter gelegenheid van de doorkomst van de Tour zijn overal in het dorp gele fietsen geplaatst.

Puy de Dôme

Het bekendste hoogtepunt van de Auvergne is de Puy de Dôme. Het is een van de meest iconische vulkanen van de streek, aan de top herken je nog de kratervorm. Een geliefde bestemming voor parapenters, maar ook perfect voor wandelaars. Vanaf de top, die bereikbaar is met een treintje, kun je diverse kanten op wandelen, door een indrukwekkend vulkanisch gebied. Iets meer naar het zuiden vind je ook nog twee andere vulkanen die de moeite waard zijn, de Puy de la Vache en de Puy de Lassolas.

Puy Mary

De grootste vulkaan van Europa, dat is de Puy Mary. Of eigenlijk was, want het is al heel lang geleden dat deze actief was. Vanaf de top, die bereikbaar is vanaf de parkeerplaats aan de Pas de Peyrol, heb je een indrukwekkend uitzicht over de omgeving. Je kijkt uit over maar liefst zeven valleien, uitgesleten door even zoveel riviertjes. Dat zorgt voor een bijzonder beeld in alle richtingen. Een van die dalen is de Vallée de la Jordanne, misschien wel het mooiste stukje van de Auvergne.

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant