Autovakantie Frankrijk: Tips, Bestemmingen & Prachtige routes!

Wil je dit jaar met de auto op vakantie naar Frankrijk? Misschien weet je nog niet precies welke bestemming het wordt. De Provence, Elzas, Bretagne, Normandië, Dordogne, Bourgogne of toch de Franse Alpen? De kust of het binnenland? En wat moet je eigenlijk meenemen in de auto, zijn daar nog regels voor? Ga je voor een all-inclusive rondreis of boek je zelf alle hotels, vakantiehuisjes of campings? In dit artikel vind je handige tips en mooie plekken om naar toe te gaan. Of je nu in de zomervakantie wil gaan of buiten het hoogseizoen, je kunt in Frankrijk alle kanten op.

Mooie bestemmingen

Frankrijk is echt een land om met de auto te verkennen. Ga op ontdekkingstocht over fotogenieke, kronkelende wegen langs pittoreske dorpen in de Dordogne en Lot, maak een roadtrip langs de veelzijdige kusten van Normandië of Bretagne, of ga op avontuur in de bergachtige streken. Uiteindelijk is er in elke streek wel wat te zien en te beleven, maar er zijn er een aantal die zich met name lenen voor een mooie autovakantie. Ga bijvoorbeeld eens met de auto naar Zuidwest-Frankrijk, waar de zonnige departementen Lot, Dordogne en Gers op je liggen te wachten, vol met historische bezienswaardigheden.

Ben je meer van de natuurparken, sla dan eens af naar de Auvergne, het Centraal-Massief. Daar vind je natuur zoals je die maar op weinig plekken ter wereld ziet: indrukwekkende ketens met slapende vulkanen, waarvan de kratervorm nog goed te herkennen is. Ook de Provence met de kronkelende Gorges du Verdon en de iconische Mont Ventoux zijn goede bestemmingen voor natuurliefhebbers. Wil je roadtrips combineren met wandelingen en mooie uitzichten, dan liggen de Voor-Alpen en de Alpen op je te wachten. Maak eens mooie ritten door de Chartreuse en de Vercors, of het imposante natuurpark van de Écrins. De bekendste van alle lange autoroutes in Frankrijk liggen ook in dit deel van Frankrijk: de Route des Grandes Alpes over de prachtige alpenpassen en de Route Napoléon, waarmee je in de voetsporen van de keizer treedt. Of ontdek het ruige westen van Bretagne, met name het departement Finistère. Hier heb je echt een ‘einde-van-de-wereld’-gevoel. Ook leuk: een autovakantie naar de Vogezen. Niet al te ver rijden, mooie natuur, de wijngaarden van de Elzas, sfeervolle wijndorpen, alle ingrediënten voor een geslaagde vakantie.

All-inclusive of op eigen gelegenheid

Wanneer je een autovakantie in Frankrijk overweegt, dan zijn er grofweg twee mogelijkheden. Of je kiest voor een pakketreis met kant-en-klare bestemmingen, of je gaat zelf een reis uitstippelen. Het voordeel van de eerste, is dat al je onderkomens geboekt zijn en dat je allerlei extra informatie krijgt over wat er zoal te doen is op een bepaalde bestemming. Kies je voor een pakketreis in hotels, dan zit er meestal ook halfpension bij, wat wil zeggen dat je voor een redelijke prijs verzekerd bent van een goed bed en goed eten. Je hoeft bij wijze van spreken alleen maar zelf de benzine te betalen.

Maar zelf een reis samenstellen heeft ook zo zijn voordelen. Je kunt dan zelf een mooi hotel, een fijn vakantiehuisje of een leuk vakantiepark uitzoeken en bent helemaal vrij om te gaan en staan waar je wilt. Het nadeel hieraan is dat je over het algemeen wel wat meer geld aan een vakantie kwijt bent. Dit omdat je zelf niet het voordeel van grote reisorganisaties hebt, die korting kunnen krijgen bij afspraken met hotels en restaurants.

Wil je zelf een rondreis door Frankrijk samenstellen? Lees dan eens dit artikel voor tips en leuke bestemmingen, of je nu een week, twee weken of langer op reis wilt.

Benieuwd naar mooie pakketreizen en fijne aanbiedingen? Bij ANWB Reizen vind je prachtige rondreizen door Frankrijk. Wil je met een camper, caravan of tent op rondreis? Dan heeft ACSI Reizen leuke aanbiedingen en interessante bestemmingen.

Reisbureau

Wanneer je een vakantie via een reisbureau boekt, heb je allerlei voordelen. Zo ben je beter verzekerd mocht er iets mis gaan, kun je altijd Nederlandstalige hulp krijgen voor welke vraag je ook maar hebt, en boek je vaak tegen voordelige tarieven omdat reisorganisaties groot kunnen inkopen. Via TUI kun je talloze reizen en accommodaties in Frankrijk boeken.

Meenemen in de auto, dit zijn de regels

Milieusticker

De Franse overheid wil milieuvervuiling door auto’s terugdringen. Met name in de steden kan er op sommige dagen erg veel smog blijven hangen. Daarom is er in 2015 een wet aangenomen die zogenaamde Zones à circulation restreinte mogelijk maakt: zones waar je alleen mag rijden met een auto die aan bepaalde voorwaarden voldoet. Om dat makkelijk te kunnen controleren is de Vignette Crit’Air in het leven geroepen. De Crit’Air is een sticker die verkrijgbaar is in zes categorieën, van groen (minst vervuilend) tot grijs (meest vervuilend). Auto’s met motoren van voor 1997 komen niet in aanmerking voor een sticker en met zo’n auto mag je dus effectief niet in zo’n zone rijden. De milieusticker kun je enkel in Frankrijk via een speciale website van het Ministerie van Verkeer bestellen. Het ziet er naar uit dat de komende jaren het aantal gebieden waar de milieuzone geldt alleen maar zal worden uitgebreid. Ook zullen de regels steeds verder worden aangescherpt en kunnen ze per stad en streek nogal verschillen. Om dat alles voor te zijn is mijn advies dan ook, als je de komende tijd van plan bent om naar of door stedelijke gebieden in Frankrijk te gaan: bestel gewoon zo’n sticker, dan ben je van eventuele stress of boetes af. Want de sticker kost via de officiële website slechts 4,61 euro en is onbeperkt geldig, voor alle gebieden met een milieuzone.

Tolbadge

Niet verplicht maar wel handig. Als je lange stukken in Frankrijk wil overbruggen dan zijn de snelwegen de ideale manier. Een groot deel van de Franse snelwegen is echter tolweg. Bij grote steden en bij stukken met veel afslagen kun je geregeld tolpoortjes tegenkomen. Wil je sneller door die poortjes heen en niet steeds de stress van het aanschuiven in de lange rijen en het zoeken naar je creditcard of contant geld? Dan is een tolbadge de aangewezen manier. Je kunt dan door de Télépéage-poortjes, meestal de linkerbaan. Er zijn diverse aanbieders, met per aanbieder iets andere kosten. Bij de ANWB kun je die van Fulli kopen. Je betaalt voor het apparaatje, en een abonnementsbedrag per maand dat je de badge gebruikt. Daar komen de tolkosten nog bovenop. Over het algemeen is een tolbadge vooral handig als je meerdere keren per jaar over de Franse snelwegen reist.

Alcoholtest

Ooit was het verplicht, maar sinds 2020 is het niet meer nodig om een eigen alcoholtest mee te nemen in je auto wanneer je op vakantie naar Frankrijk gaat.

Gele hesjes en gevarendriehoek

Als je in Frankrijk met je auto de weg op wilt gaan is het verplicht om een geel veiligheidshesje (minimaal één, voor de bestuurder, en binnen handbereik) en een gevarendriehoek in de auto te hebben.

Verkeersregels

In Frankrijk gelden min of meer dezelfde verkeersregels als in Nederland. Hoe snel mag je eigenlijk rijden in Frankrijk? In principe zijn de regels helder, maar er zijn een paar uitzonderingen. Op autoroutes mag je 130 km/h (of 110 km/h bij regen), op vierbaans autowegen met middenberm 110 km/h, op tweebaanswegen met middenberm 90 km/h, op wegen zonder middenberm buiten de bebouwde kom 80 km/h en op wegen in de bebouwde kom 50 km/h. Alleen voor die een-na-laatste (wegen zonder middenberm buiten de bebouwde kom) heeft elk departement de vrijheid om de maximaal toegestane snelheid naar 90 km/h te verhogen.

Handige boeken

Michelin Wegenatlas

Je kunt natuurlijk blind varen op je navigatiesysteem of je smartphone, maar wat als de batterij uitvalt, je verbinding wegvalt, er werkzaamheden zijn of een nieuw aangelegde of opgebroken weg er nog niet op staat? Tijdens onze rondreizen door Frankrijk is de Michelin Toeristische Wegenatlas een trouwe metgezel. Niet alleen is het heel leuk en handig om zo de route bij te houden en weet je daardoor altijd waar je bent, de wegenatlas van Michelin bevat ook allerlei tips voor de omgeving waar je rijdt. Bezienswaardige plekken staan met het Michelin-sterrensysteem aangegeven, pittoreske weggetjes staan met groen gemarkeerd, en je rijdt nooit meer zonder het te weten een kasteel of klooster voorbij.

Bestel de Wegenatlas


Frankrijk Puur Roadtrips

Op zoek naar mooie ritten in Frankrijk, met de auto, motor of camper? Dan is het boek Frankrijk Puur Roadtrips wat voor jou. Je vindt hierin maar liefst vijftig kant-en-klare reisroutes in het hele land, inclusief tips voor campings en bezienswaardigheden onderweg.

Bestellen


Wandelen in Frankrijk

Op zoek naar de mooiste wandelgebieden in Frankrijk? In Wandelen in Frankrijk vind je vijftig van onze favoriete bestemmingen in het hele land waar je de mooiste wandelingen kunt maken. Bij elke wandelplek staan meerdere routes vermeld en je krijgt aanbevelingen voor campings, hotels en wandelaccommodaties.

Bestellen

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant