Autoire, pareltje in de Lot

Een schitterend decor, een getroebleerde geschiedenis, het dorp Autoire is een niet te missen bestemming in het departement Lot. Eerder schreef ik al een blog over de prachtige wandeling die ik in het keteldal van Autoire maakte, vandaag neem ik je mee in de geschiedenis en straatjes van dit mooie dorp. Loop je mee?

Omringd door hoge kliffen, temidden van groene bossen en weiden, Autoire profiteert allereerst van een indrukwekkende ligging in de natuur. Je herkent hier het landschap van de Quercy, met z’n kalkstenen plateaus die doorkliefd worden door kleine beekjes en grote rivieren als de Lot en de Dordogne. En als je inzoomt op het kleine plaatsje, dat zo’n 350 inwoners telt, zie je ook hier de typische kenmerken van de streek: geelgrijze natuurstenen herenhuizen met vakwerkgevels, waarvan een aantal met speelse torentjes die getuigen van een rijk verleden.

De naam Autoire duikt voor het eerst op in geschriften uit de negende eeuw. Het is echter aannemelijk dat er al eerder mensen woonden op deze plek, die zich mogelijk bij gevaar terugtrokken in de grotten rondom het huidige dorp. Ze metselden dan een stenen muur voor de ingang van de grot, zodat ze optimaal beschermd waren. Wat we ook weten is dat in de elfde eeuw het eigendom over de kerk van het dorp overging in handen van het bisdom van Cahors. Niet veel later werd het complete dorp in tweeën gesplitst: de rechteroever viel onder de heer van Turenne, de linkeroever behoorde toe aan de baron van Gramat.

Oorlogen

In de veertiende eeuw kende het dorp weinig rustige periodes. Meerdere keren veroverden de Engelsen het gebied, om vervolgens weer verjaagd te worden. Aan die tijd dankt het kasteel dat net buiten het dorp tegen de rotsen aan gebouwd is z’n naam: château des Anglais. Maar ook na de Honderdjarige Oorlog bleef het dorp weinig bespaard. Met name de twisten tussen de Hugenoten en de Katholieken heeft het dorp getekend. Zo verwoestten de protestanten het dorp compleet in de zestiende eeuw. Daarna verrezen er al snel weer prachtige herenhuizen, zoals het zeventiende eeuwse château de Busqueilles.

Pas in de negentiende eeuw werd de linkeroever officieel aan de rechteroever verbonden en werd Autoire één dorp. In de tijd daarna bleef het een rustige plek, waar ook nu nog het massatoerisme grotendeels aan voorbij gaat. Een vredige haven waar het goed toeven is, vol geschiedenis en met mooie doorkijkjes naar de omliggende natuur. Ideaal om doorheen te dwalen, en uiteindelijk op een terrasje neer te ploffen, zoals ik deed. Tip: voor de kerk vind je een gezellig terras, met uitzicht op het schitterende keteldal.

Wat mag je in elk geval niet missen bij een bezoek aan Autoire? Ik genoot er zelf van – naast het uitzicht op de natuur – de bijzondere architectuur, de laat-middeleeuwse en renaissancehuizen, de elfde-eeuwse église Saint-Pierre-et-Saint-Paul, het vijftiende-eeuwse château de Limargue, een stadskasteeltje met torens dat je perfect van eerdergenoemd terras kunt bewonderen.

Overnachten

In Autoire vind je een hotel en enkele b&b’s, waaronder een in het eerder genoemde zeventiende-eeuwse Château de Busqueilles. Verder is het voor campers toegestaan om tegen betaling van 4 euro een nachtje op de parkeerplaats net buiten het dorp te verblijven.

Autoire

Pinterest

Vond je dit een handig en interessant artikel? Bewaar het dan op je Pinterest!

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.