Autoire

Een schitterend decor, een getroebleerde geschiedenis, het dorp Autoire is een niet te missen bestemming in het departement Lot. Eerder schreef ik al een blog over de prachtige wandeling die ik in het keteldal van Autoire maakte, vandaag neem ik je mee in de geschiedenis en straatjes van dit mooie dorp. Loop je mee?

Streektips

Zelf ook op vakantie naar deze schitterende streek? Misschien heb je wat aan deze tips!

Omringd door hoge kliffen, temidden van groene bossen en weiden, Autoire profiteert allereerst van een indrukwekkende ligging in de natuur. Je herkent hier het landschap van de Quercy, met z’n kalkstenen plateaus die doorkliefd worden door kleine beekjes en grote rivieren als de Lot en de Dordogne. En als je inzoomt op het kleine plaatsje, dat zo’n 350 inwoners telt, zie je ook hier de typische kenmerken van de streek: geelgrijze natuurstenen herenhuizen met vakwerkgevels, waarvan een aantal met speelse torentjes die getuigen van een rijk verleden.

De naam Autoire duikt voor het eerst op in geschriften uit de negende eeuw. Het is echter aannemelijk dat er al eerder mensen woonden op deze plek, die zich mogelijk bij gevaar terugtrokken in de grotten rondom het huidige dorp. Ze metselden dan een stenen muur voor de ingang van de grot, zodat ze optimaal beschermd waren. Wat we ook weten is dat in de elfde eeuw het eigendom over de kerk van het dorp overging in handen van het bisdom van Cahors. Niet veel later werd het complete dorp in tweeën gesplitst: de rechteroever viel onder de heer van Turenne, de linkeroever behoorde toe aan de baron van Gramat.

Oorlogen

In de veertiende eeuw kende het dorp weinig rustige periodes. Meerdere keren veroverden de Engelsen het gebied, om vervolgens weer verjaagd te worden. Aan die tijd dankt het kasteel dat net buiten het dorp tegen de rotsen aan gebouwd is z’n naam: château des Anglais. Maar ook na de Honderdjarige Oorlog bleef het dorp weinig bespaard. Met name de twisten tussen de Hugenoten en de Katholieken heeft het dorp getekend. Zo verwoestten de protestanten het dorp compleet in de zestiende eeuw. Daarna verrezen er al snel weer prachtige herenhuizen, zoals het zeventiende eeuwse château de Busqueilles.

Pas in de negentiende eeuw werd de linkeroever officieel aan de rechteroever verbonden en werd Autoire één dorp. In de tijd daarna bleef het een rustige plek, waar ook nu nog het massatoerisme grotendeels aan voorbij gaat. Een vredige haven waar het goed toeven is, vol geschiedenis en met mooie doorkijkjes naar de omliggende natuur. Ideaal om doorheen te dwalen, en uiteindelijk op een terrasje neer te ploffen, zoals ik deed. Tip: voor de kerk vind je een gezellig terras, met uitzicht op het schitterende keteldal.

Wat mag je in elk geval niet missen bij een bezoek aan Autoire? Ik genoot er zelf van – naast het uitzicht op de natuur – de bijzondere architectuur, de laat-middeleeuwse en renaissancehuizen, de elfde-eeuwse église Saint-Pierre-et-Saint-Paul, het vijftiende-eeuwse château de Limargue, een stadskasteeltje met torens dat je perfect van eerdergenoemd terras kunt bewonderen.

Overnachten

In Autoire vind je een hotel en enkele b&b’s, waaronder een in het eerder genoemde zeventiende-eeuwse Château de Busqueilles. Verder is het voor campers toegestaan om tegen betaling van 4 euro een nachtje op de parkeerplaats net buiten het dorp te verblijven.

Autoire

Pinterest

Vond je dit een handig en interessant artikel? Bewaar het dan op je Pinterest!

Locatie

Bekijk al onze tips op een handige overzichtskaart!

Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *