Autoire, pareltje in de Lot

door Martijn
3260 keer gelezen

Een schitterend decor, een getroebleerde geschiedenis, het dorp Autoire is een niet te missen bestemming in het departement Lot. Eerder schreef ik al een blog over de prachtige wandeling die ik in het keteldal van Autoire maakte, vandaag neem ik je mee in de geschiedenis en straatjes van dit mooie dorp. Loop je mee?

advertentie

Omringd door hoge kliffen, temidden van groene bossen en weiden, Autoire profiteert allereerst van een indrukwekkende ligging in de natuur. Je herkent hier het landschap van de Quercy, met z’n kalkstenen plateaus die doorkliefd worden door kleine beekjes en grote rivieren als de Lot en de Dordogne. En als je inzoomt op het kleine plaatsje, dat zo’n 350 inwoners telt, zie je ook hier de typische kenmerken van de streek: geelgrijze natuurstenen herenhuizen met vakwerkgevels, waarvan een aantal met speelse torentjes die getuigen van een rijk verleden.

De naam Autoire duikt voor het eerst op in geschriften uit de negende eeuw. Het is echter aannemelijk dat er al eerder mensen woonden op deze plek, die zich mogelijk bij gevaar terugtrokken in de grotten rondom het huidige dorp. Ze metselden dan een stenen muur voor de ingang van de grot, zodat ze optimaal beschermd waren. Wat we ook weten is dat in de elfde eeuw het eigendom over de kerk van het dorp overging in handen van het bisdom van Cahors. Niet veel later werd het complete dorp in tweeën gesplitst: de rechteroever viel onder de heer van Turenne, de linkeroever behoorde toe aan de baron van Gramat.

Oorlogen

In de veertiende eeuw kende het dorp weinig rustige periodes. Meerdere keren veroverden de Engelsen het gebied, om vervolgens weer verjaagd te worden. Aan die tijd dankt het kasteel dat net buiten het dorp tegen de rotsen aan gebouwd is z’n naam: château des Anglais. Maar ook na de Honderdjarige Oorlog bleef het dorp weinig bespaard. Met name de twisten tussen de Hugenoten en de Katholieken heeft het dorp getekend. Zo verwoestten de protestanten het dorp compleet in de zestiende eeuw. Daarna verrezen er al snel weer prachtige herenhuizen, zoals het zeventiende eeuwse château de Busqueilles.

Pas in de negentiende eeuw werd de linkeroever officieel aan de rechteroever verbonden en werd Autoire één dorp. In de tijd daarna bleef het een rustige plek, waar ook nu nog het massatoerisme grotendeels aan voorbij gaat. Een vredige haven waar het goed toeven is, vol geschiedenis en met mooie doorkijkjes naar de omliggende natuur. Ideaal om doorheen te dwalen, en uiteindelijk op een terrasje neer te ploffen, zoals ik deed. Tip: voor de kerk vind je een gezellig terras, met uitzicht op het schitterende keteldal.

Wat mag je in elk geval niet missen bij een bezoek aan Autoire? Ik genoot er zelf van – naast het uitzicht op de natuur – de bijzondere architectuur, de laat-middeleeuwse en renaissancehuizen, de elfde-eeuwse église Saint-Pierre-et-Saint-Paul, het vijftiende-eeuwse château de Limargue, een stadskasteeltje met torens dat je perfect van eerdergenoemd terras kunt bewonderen.

Overnachten

In Autoire vind je een hotel en enkele b&b’s, waaronder een in het eerder genoemde zeventiende-eeuwse Château de Busqueilles. Verder is het voor campers toegestaan om tegen betaling van 4 euro een nachtje op de parkeerplaats net buiten het dorp te verblijven.

Autoire

Pinterest

Vond je dit een handig en interessant artikel? Bewaar het dan op je Pinterest!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Nieuw: het boek Frankrijk Puur
50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken
"Frankrijk Puur is een ode aan al het moois dat Frankrijk te bieden heeft."
 
Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.
 
Lees hier meer over dit inspiratieboek over Frankrijk!

Locatie:

Lees ook:

Plaats een reactie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Accepteren Lees meer

Gratis Frankrijk-tips

Ontvang wekelijks nieuwe tips van Frankrijk Puur in je mailbox

P.S. Heb jij het boek Frankrijk Puur al besteld?
Met tips voor 50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken.