Het keteldal van Autoire: wandeling naar een waterval en verborgen kasteel

Een keteldal, je hebt er meer van in Frankrijk. Vaak zijn het bijzondere plekken waar je verrast wordt door de schoonheid van de natuur. Eerder bezocht ik bijvoorbeeld al eens het keteldal in de Alpen bij Samoëns en Sixt. En het keteldal van Navacelles in de Hérault staat nog op mijn verlanglijstje. Tijdens mijn verblijf in de Dordogne en Lot, in Domaine de Lanzac, ontdekte ik het keteldal van Autoire, op een half uurtje van Rocamadour. Ga met me mee op een bijzondere rondwandeling door dit groene pareltje!

Cirques, zoals ze keteldalen in Frankrijk noemen, kunnen door verschillende oorzaken ontstaan. De meest voorkomende zijn ofwel een gletsjer, ofwel een rivier. In dat laatste geval is het dal een voormalige bocht in een rivier waarvan de loop inmiddels is veranderd. Het dal van Autoire is echter door een andere oorzaak ontstaan. Hier gaat het om een een natuurlijk fenomeen dat zich wel vaker afspeelt op kalkplateaus. Er bevinden zich bij Autoire twee breuken in het kalkgesteente, waardoor de tussenliggende laag in de loop der tijd als het ware een stuk naar beneden is gezakt en zo het dal gevormd heeft. Het dal profiteert van een bijzonder microklimaat en is bedekt met een uitgestrekt bos met tal van varens onder het bladerendek.

Het begin van de wandeling door het dal van Autoire
Het groene dal van Autoire
Het groene dal van Autoire
Het dal van Autoire met rechts in beeld tegen de rotsen de ruïnes van het kasteel.

Nadat we de auto geparkeerd hebben vinden we al snel de wandelbordjes die richting de waterval wijzen. Enkele kleine weilanden met oude boerengebouwtjes maken al snel plaats voor een dicht bos. In de verte horen we naast ons het geruis van het riviertje dat eveneens de naam Autoire draagt. Tegen de rotswand aan de overkant van het dal ontwaren we de ruïnes van een eeuwenoud kasteel. Naast de waterval een van de belangrijkste attracties van dit paradijselijke dal.

Het bospad gaat langzaam stijgend verder en na een half uur bereiken we de voet van de waterval. Vanaf een hoogte van zo’n dertig meter stort het water zich in de diepte, wat een mooi schouwspel oplevert. Bijzonder is ook dat de zon net boven de bomen aan de top van de waterval uitkomt. Bij de waterval zijn tal van leuke plekjes om foto’s te maken. Ook is het een populair picknickplekje. En in de zomer kun je hier prima pootje baden en verkoeling zoeken.

De waterval van Autoire

Maar voor ons gaat de wandeling na een korte pauze weer verder. We klimmen omhoog het keteldal uit, richting de weg, de D38, die hier het dal binnenkomt. Daar loopt het pad vervolgens opzij langs de kliffen aan de rand van het dal. Eerst langs een mooi uitzichtpunt op de waterval en de rest van het dal, en vervolgens aan de noordkant van het dal richting le Château des Anglais. Dat bereiken we na een kleine driekwartier lopen vanaf de voet van de waterval.

Het kasteel van Autoire, het château des Anglais
Het kasteel van Autoire, het château des Anglais
Het château des Anglais is tegen de rotsen aangebouwd.

Het Château des Anglais dateert waarschijnlijk uit de twaalfde eeuw. Het begon met een kleine versterkte schuilplaats in de rotsen, maar werd in de loop der tijd uitgebouwd tot een vrij groot geheel, groter dan de huidige ruïnes nog doen vermoeden. Zo waren er vier torens en stond er mogelijk bovenop de rots ook nog een wachttoren. Ook kende het verdedingsmuren waarvan nu nog hooguit wat sporen zijn te ontdekken in het landschap. Na de godsdienstoorlogen werd het kasteel uiteindelijk verlaten en in de achttiende eeuw begonnen de inwoners van het dorp de stenen van het kasteel te gebruiken voor hun eigen huizen.

Ondanks dat er nu weinig meer van rest, blijft het indrukwekkend om langs de overblijvende muren te lopen en je een voorstelling te maken van hoe het kasteel er ooit moet hebben uitgezien. In deze beperkte ruimte leefden de soldaten en de kasteelheer bijna tegen de rotsen aangeplakt, zo lijkt het.

Na een korte pauze vervolgen we onze weg langs de kliffen richting het noordoosten. Her en der zijn klimmers bezig hun sport te beoefenen op de vele klimroutes die hier zijn uitgezet. Met een uurtje lopen komen we weer beneden in het oude dorp aan.

Vanuit Autoire zie je de kliffen aan de rand van het keteldal.
Vanuit Autoire zie je de kliffen aan de rand van het keteldal.

Praktisch:
– Over de wandeling (inclusief terrasje en bezichtiging van Autoire), deden we ongeveer vier uur.
– Hoogteverschil: ongeveer 150 meter
– Parkeren kan net voor het dorp Autoire, hier beginnen ook de wandelroutes. Vergeet niet een parkeerkaartje te kopen. Dat is voor personenauto’s 2 euro, en campers mogen hier voor 4 euro 24 uur staan.
– Kijk voor de complete route op Bergwandelroutes.nl

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.