Het keteldal van Autoire: wandeling naar een waterval en verborgen kasteel

door Martijn
3294 keer gelezen

Een keteldal, je hebt er meer van in Frankrijk. Vaak zijn het bijzondere plekken waar je verrast wordt door de schoonheid van de natuur. Eerder bezocht ik bijvoorbeeld al eens het keteldal in de Alpen bij Samoëns en Sixt. En het keteldal van Navacelles in de Hérault staat nog op mijn verlanglijstje. Tijdens mijn verblijf in de Dordogne en Lot, in Domaine de Lanzac, ontdekte ik het keteldal van Autoire, op een half uurtje van Rocamadour. Ga met me mee op een bijzondere rondwandeling door dit groene pareltje!

advertentie

Cirques, zoals ze keteldalen in Frankrijk noemen, kunnen door verschillende oorzaken ontstaan. De meest voorkomende zijn ofwel een gletsjer, ofwel een rivier. In dat laatste geval is het dal een voormalige bocht in een rivier waarvan de loop inmiddels is veranderd. Het dal van Autoire is echter door een andere oorzaak ontstaan. Hier gaat het om een een natuurlijk fenomeen dat zich wel vaker afspeelt op kalkplateaus. Er bevinden zich bij Autoire twee breuken in het kalkgesteente, waardoor de tussenliggende laag in de loop der tijd als het ware een stuk naar beneden is gezakt en zo het dal gevormd heeft. Het dal profiteert van een bijzonder microklimaat en is bedekt met een uitgestrekt bos met tal van varens onder het bladerendek.

Het begin van de wandeling door het dal van Autoire
Het groene dal van Autoire
Het groene dal van Autoire
Het dal van Autoire met rechts in beeld tegen de rotsen de ruïnes van het kasteel.

Nadat we de auto geparkeerd hebben vinden we al snel de wandelbordjes die richting de waterval wijzen. Enkele kleine weilanden met oude boerengebouwtjes maken al snel plaats voor een dicht bos. In de verte horen we naast ons het geruis van het riviertje dat eveneens de naam Autoire draagt. Tegen de rotswand aan de overkant van het dal ontwaren we de ruïnes van een eeuwenoud kasteel. Naast de waterval een van de belangrijkste attracties van dit paradijselijke dal.

Het bospad gaat langzaam stijgend verder en na een half uur bereiken we de voet van de waterval. Vanaf een hoogte van zo’n dertig meter stort het water zich in de diepte, wat een mooi schouwspel oplevert. Bijzonder is ook dat de zon net boven de bomen aan de top van de waterval uitkomt. Bij de waterval zijn tal van leuke plekjes om foto’s te maken. Ook is het een populair picknickplekje. En in de zomer kun je hier prima pootje baden en verkoeling zoeken.

De waterval van Autoire

Maar voor ons gaat de wandeling na een korte pauze weer verder. We klimmen omhoog het keteldal uit, richting de weg, de D38, die hier het dal binnenkomt. Daar loopt het pad vervolgens opzij langs de kliffen aan de rand van het dal. Eerst langs een mooi uitzichtpunt op de waterval en de rest van het dal, en vervolgens aan de noordkant van het dal richting le Château des Anglais. Dat bereiken we na een kleine driekwartier lopen vanaf de voet van de waterval.

Het kasteel van Autoire, het château des Anglais
Het kasteel van Autoire, het château des Anglais
Het château des Anglais is tegen de rotsen aangebouwd.

Het Château des Anglais dateert waarschijnlijk uit de twaalfde eeuw. Het begon met een kleine versterkte schuilplaats in de rotsen, maar werd in de loop der tijd uitgebouwd tot een vrij groot geheel, groter dan de huidige ruïnes nog doen vermoeden. Zo waren er vier torens en stond er mogelijk bovenop de rots ook nog een wachttoren. Ook kende het verdedingsmuren waarvan nu nog hooguit wat sporen zijn te ontdekken in het landschap. Na de godsdienstoorlogen werd het kasteel uiteindelijk verlaten en in de achttiende eeuw begonnen de inwoners van het dorp de stenen van het kasteel te gebruiken voor hun eigen huizen.

Ondanks dat er nu weinig meer van rest, blijft het indrukwekkend om langs de overblijvende muren te lopen en je een voorstelling te maken van hoe het kasteel er ooit moet hebben uitgezien. In deze beperkte ruimte leefden de soldaten en de kasteelheer bijna tegen de rotsen aangeplakt, zo lijkt het.

Na een korte pauze vervolgen we onze weg langs de kliffen richting het noordoosten. Her en der zijn klimmers bezig hun sport te beoefenen op de vele klimroutes die hier zijn uitgezet. Met een uurtje lopen komen we weer beneden in het oude dorp aan.

Vanuit Autoire zie je de kliffen aan de rand van het keteldal.
Vanuit Autoire zie je de kliffen aan de rand van het keteldal.

Praktisch:
– Over de wandeling (inclusief terrasje en bezichtiging van Autoire), deden we ongeveer vier uur.
– Hoogteverschil: ongeveer 150 meter
– Parkeren kan net voor het dorp Autoire, hier beginnen ook de wandelroutes. Vergeet niet een parkeerkaartje te kopen. Dat is voor personenauto’s 2 euro, en campers mogen hier voor 4 euro 24 uur staan.
– Kijk voor de complete route op Bergwandelroutes.nl

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Nieuw: het boek Frankrijk Puur
50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken
"Frankrijk Puur is een ode aan al het moois dat Frankrijk te bieden heeft."
 
Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.
 
Lees hier meer over dit inspiratieboek over Frankrijk!

Locatie:

Lees ook:

Plaats een reactie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Accepteren Lees meer

Gratis Frankrijk-tips

Ontvang wekelijks nieuwe tips van Frankrijk Puur in je mailbox

P.S. Heb jij het boek Frankrijk Puur al besteld?
Met tips voor 50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken.