GersOccitanie

Stadswandeling door Auch, hoofdstad van de Gers

Op veertig meter hoogte boven de rivier de Gers die het gelijknamige departement doorkruist, ligt de trotse hoofdstad Auch. De monumentale vijftiende-eeuwse kathedraal bekroont dit hooggelegen stadje, het bruisende hart van de oeroude landstreek Gascogne. Met behulp van een interactieve app verkende ik het centrum van deze bijzondere stad.

Streektips

Zelf ook op vakantie naar Auch en omgeving? Misschien heb je dan wat aan deze tips!

De stad Auch (spreek uit: Osj) heeft wortels die tot ver in de tijd teruggaan. Op de rechteroever van de rivier, aan het water, ontstond voor het begin van de jaartelling een nederzetting bestaande uit enkele hutjes. Niet veel later arriveren de Romeinen in het gebied en bouwen ze een stad die al snel uit de kluiten groeit. Er komt onder andere een forum, winkels en een tempel. Eveneens zijn er aquaducten en riolering die het comfort van de inwoners aanzienlijk verhogen. In de eerste eeuw kent het een groei dankzij de strategische positie op een kruispunt van de wegen tussen Bordeaux en Toulouse en de noord-zuidverbinding met de Pyreneeën. Door toenemende invasies van barbaren trekken de inwoners zich terug op de hogere linkeroever en worden er vestingwerken aangelegd. Nadat de toentertijd belangrijkere stad Eauze geplunderd wordt door Noormannen vestigt de aartsbisschop zich in Auch en verrijst er een kapel en daarna een romaanse kathedraal. Die raakt vervolgens in verval, waarna er in de vijftiende eeuw een nieuwe kathedraal gebouwd wordt en de stad eromheen zich verder ontwikkelt.

Explore Auch

Mijn bezoek aan Auch is het eerste onderdeel van een kennismaking met dit mooie departement net boven de Pyreneeën. Na de auto te hebben geparkeerd op een van de twee gratis parkeerterreinen in de stad, loop ik naar het centrale plein toe, waaraan naast de kathedraal het Office de Tourisme gevestigd is. Mijn gids vanmiddag is Raphaëlle van de toerismedienst van de Gers. Samen ontdekken we de stad aan de hand van een nieuwe app die de VVV van Auch ontwikkeld heeft. De wandeling begint al in het gebouw van de VVV zelf, want in dit modern ingerichte Office de Tourisme is op de eerste etage een uitkijkpunt ingericht waar je de kathedraal en het plein ervoor kunt bewonderen. Ook vind je in het gebouw een ruimte met schermen waar je in snel tempo een overzicht krijgt van de geschiedenis van Auch.

En dan c’est parti voor de stadswandeling. Op het scherm van de tablet die we hebben meegekregen van het Office de Tourisme zien we in realtime waar we ons bevinden en waar de bezienswaardigheden van het centrum te vinden zijn. Als je doorklikt op een bestemming krijg je meer informatie te lezen en horen, en er is bij elk hoogtepunt een interactief element, zoals een spelletje of quiz. Het doel is alle personages te verzamelen die een rol spelen in de geschiedenis van Auch.

Kathedraal

De kathedraal is verreweg het meest imposante bouwwerk in Auch. Het staat op de fundamenten van enkele eerdere kerken, die de tand des tijds niet doorstaan hebben. Ook het bouwen van deze laat-gotische kathedraal had nogal wat voeten in de aarde. Zo werd het gebouw pas twee eeuwen na de start van het bouwen afgerond, met het voltooien van de klokkentoren.

Via het scherm van de tablet worden we door de kathedraal gevoerd. Het meest gaat de aandacht uit naar de verzameling ramen met glas-in-lood, die uit het begin van de zestiende eeuw stammen. Ze zijn van de hand van Arnaud de Moles, een vernieuwende glaskunstenaar. De vensters in Auch worden als zijn meesterwerk gezien, en zijn ook vandaag de dag nog erg indrukwekkend, rijk van kleur en details. Ze worden niet voor niets door veel kunsthistorici als de mooiste glas-in-loodramen uit de periode van de overgang van de middeleeuwen naar de Renaissance gezien.

Na de kathedraal kiezen we het volgend hoogtepunt van de stad uit: de grootse stenen trap die de hoge stad met het lage gedeelte aan de rivier verbindt.

Pousterles

De monumentale trappen in Auch zijn een neoklassiek kunstwerk uit de negentiende eeuw, bestaande uit 233 traptreden om je van het hoger gelegen deel naar beneden te brengen. De trap moest behalve voor een betere ontsluiting er ook voor zorgen dat de kathedraal meer aanzien kreeg van buitenaf. En dat is gelukt, want als je beneden staat vormt de binnenstad van Auch een imposant aanzicht. Halverwege staat bovendien een groot beeld van een van de bekendste inwoners van de Gers, de musketier d’Artagnan.

De nieuwe trap maakte een andere bezienswaardigheid van Auch wat minder belangrijk: de pousterles, uniek in de bouwstijl van de Gers. Dit zijn de smalle straatjes die vanaf het hogere gedeelte naar beneden lopen, in de vorm van trappen. Er zijn er vijf van, en ze leidden vroeger naar de vijf toegangspoortjes van de stad. Een van de straatjes is inmiddels afgevlakt, de traptreden zijn daar ingeruild voor een vlakke weg met een stijgingspercentage van maar liefst 27 procent.

Via de oude Porte d’Arton lopen we terug de binnenstad in, op naar de volgende bezienswaardigheden op het interactieve kaartje in de app. Die bereiken we al snel in de vorm van het Maison d’Henri IV, waar Henri de Navarre, de latere koning zou hebben verbleven. Een oud huis waar tegenwoordig appartementen in zijn, maar waar je zeker even naar binnen moet om de eeuwenoude trap op de binnenplaats te bewonderen.

Het leuke van deze manier om de stad te bekijken is dat je geen vooraf ingestelde route hoeft te volgen, je kunt gewoon elke bezienswaardigheid aanklikken die je interessant lijkt, en daar naar toe lopen. Via het blauwe bolletje op het scherm zie je precies waar je je bevindt. Naast de hierboven beschreven plekken om te bezoeken, kun je wat mij betreft ook niet om het prachtige Maison Fédel aan het centrale plein heen, een indrukwekkend middeleeuws vakwerkhuis. Verder heb ik me laten vertellen dat het Musée des Jacobins ook een hoogtepunt is, met onder andere een belangrijke verzameling precolumbiaanse kunst uit Amerika. Dit museum is echter gesloten tot juni 2019.

Over de applicatie Explore Auch

Je kunt op twee manieren gebruik maken van de applicatie Explore Auch. De app is gratis te downloaden op je eigen apparaat (Google Play, Apple), maar je kunt ook even bij het Office de Tourisme naar binnen lopen en om een gratis leentablet vragen. Op het moment van mijn bezoek was de app nog niet in het Nederlands beschikbaar, maar mij werd verzekerd dat dit binnenkort wel zo zou zijn.

Pinterest

Vond je dit een handig en interessant artikel? Bewaar het dan op je Pinterest!

Stadswandeling Auch Gers

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant