Een bijzondere kerk in Aubeterre-sur-Dronne

In de grensstreek van de Charente en Dordogne liggen veel sfeervolle plekken. Zo bezocht ik al eens Villebois-Lavalette en Brantôme. Aubeterre-sur-Dronne heeft echter een bezienswaardigheid waardoor het boven de andere dorpen in dit gebied uitstijgt: een imposante in de rotsen uitgehakte kerk met een hoogte van zo’n twintig meter. Toen we op de terugreis vanuit de Pyreneeën via Bergerac richting de Loirestreek reden namen we dan ook onze kans waar om hier een tussenstop te maken.

Streektips

Ook op reis naar Aubeterre-sur-Dronne en omgeving? Misschien heb je dan wat aan deze tips!

Aubeterre (Alba Terra) dankt z’n naam aan de witte rotspunt waaromheen de nederzetting ontstond. In het gesteente werd al in de achtste eeuw een kapel uitgehakt, waarvan tegenwoordig nog een doopvont te zien is, met daarop een Grieks kruis. In de twaalfde eeuw liet Pierre de Castillon het bouwwerk verder uitbreiden, om er relieken die hij had meegenomen Heilige Land te bewaren. Voor de constructie van de ondergrondse kerk liet hij zich inspireren door soortgelijke bouwwerken in het Midden-Oosten. Opvallend element van de kerk is de massieve reliekhouder voorin, eveneens direct in de rotsen uitgehakt. Hoogstwaarschijnlijk werd met het uitgehakte gesteente het kasteel bovenop de rots gebouwd.

Ondergrondse kerk

De Église monolithe, zoals het in het Frans wordt genoemd, is de grootste bezienswaardigheid van het dorp. Omdat we er in coronatijd zijn, mogen er maar een beperkt aantal mensen tegelijk in. Na een minuut of vijf wachten is het onze beurt, en uitgerust met een audiotour (Engels en Frans) betreden we het bouwwerk en duiken we de rotsen in. De tour leidt je aan de hand van nummers langs de belangrijkste delen van de kerk, zoals de begraafplaats aan de linkerkant, de reliekhouder, de galerij bovenin en het oude doopvont. Het is indrukwekkend om te bedenken dat alles wat je ziet hier met de hand werd uitgehakt, al die eeuwen geleden. Tot slot lopen we ook nog de crypte in, die nog niet zo lang geleden werd ontdekt doordat een deel van het voorplein instortte toen er een vrachtwagen overheen reed. Deze ondergrondse ruimte dateert volgens sommigen mogelijk al uit de Romeinse tijd.

De ondergrondse kerk is niet het enige hoogtepunt van het dorp. Tegenwoordig is het kasteel privébezit en niet te bezoeken. Maar er zijn ook nog een aantal pittoreske straatjes en pleintjes te vinden en verder staat in het dorp ook nog de Église Saint-Jacques, die vanwege de schitterende façade op zichzelf al een bezoek waard is. De kerk dateert uit de twaalfde eeuw, maar werd in de zestiende eeuw tijdens de godsdienstoorlogen vrijwel compleet verwoest door de protestanten. Alleen de voorgevel bleef overeind staan. De gevel is rijk versierd en heeft naast elementen uit de streek ook Spaans-Moorse invloeden.

Nadat we een rondje door het dorp hebben gelopen, strijken we neer op het terras van La Taverne Pierre Véry, genoemd naar de schrijver van policiers die hier graag kwam. Het restaurant heeft een Nederlandse eigenaresse, maar de gerechten zijn op en top Frans. Een heerlijk plekje om te genieten van al het goede dat er hier te vinden is. Ik trap af met een glaasje Pineau des Charentes, een frisse, zoete aperitiefdrank uit de streek. La vie est belle, à Aubeterre-sur-Dronne!

Locatie

Bekijk al onze tips op een handige overzichtskaart!

Geef een reactie

  1. We komen er graag om even een bakje koffie te drinken, om te lunchen. Het ligt 10 minuten rijden van ons tweede huis in Montignac le Coq. In september een keramiek markt. Heerlijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Bladeren

Bonjour,

 
Wat leuk dat je onze website bezoekt! Een handig startpunt is deze overzichtskaart. Wist je trouwens dat we ook mooie boeken over Frankrijk maken? In Frankrijk Puur Roadtrips vind je prachtige routes voor met de auto, camper of motor. En houd je van wandelen? Dan is ons boek Wandelen in Frankrijk wat voor jou. Onze reisgidsen helpen je op weg naar specifieke bestemmingen.

Gratis ebook

 
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en download ons ebook met 10 bijzondere roadtrips in Frankrijk ter waarde van € 7,50 helemaal gratis.

Laat deze pop-up niet meer zien