vakantiehuis-vendee-kust-passage-gois
Pays de la LoireVendée

Au Passage du Gois, fietsen langs de zee en door de natuur

Op slechts achthonderd meter van de Atlantische oceaan, in het noorden van de Vendée, ligt het vakantiedomein Au Passage du Gois. Het is de perfecte bestemming voor een fietsvakantie, want de regio is vlak en er zijn veel fietspaden, zodat je heerlijk in de zon langs de kust kunt fietsen. Maar je kunt hier ook wandelen op het eiland Noirmontier of een bezoek brengen aan de vissersdorpjes, oesterboeren en zoutvelden in de nabije omgeving.

Het vakantiedomein Au Passage du Gois is een voormalige oesterboerderij, waar sinds 2006 twee vakantiewoningen, een studio en een kamer met kitchenette te huur zijn. De gastheer en -vrouw Hemko en Martine bieden ontbijt aan en van mei tot september ook table d’hôte met groenten uit hun eigen moestuin en lokale producten. Van mei tot september doen Hemko en Martine kosteloos elke week met gasten die belangstelling hebben een bezoek of ondernemen ze een activiteit om samen hun omgeving te ontdekken. Wat ze de betreffende week doen hangt af van de getijden en het seizoen.  Zo worden er garnalen of kokkels gevist, bezoeken ze een lokale kruidentuin of zoutboer of gaan ze naar Port du Bec, wanneer de oesterboeren van zee komen of vissen ze bij een sluis met een kruisnet. Niets weerhoudt je er natuurlijk van om ook zelf het een en ander te ondernemen.

Fietsen langs de Atlantische kust

Lang niet overal in Frankrijk heeft het zin om je fiets mee te nemen, want er zijn minder fietspaden dan in Nederland en je moet het in de kuiten hebben (en genoeg versnellingen) om een Franse berghelling te trotseren. In de Vendée, met name aan de kust, kun je echter heerlijk fietsen op jouw Nederlandse fiets, want het is er vlak en er zijn veel fietspaden. Er zijn zelfs in de achttiende eeuw polders aangelegd door een Nederlander, meneer Jacobsen. Zijn graftombe vind je in Beauvoir-sur-Mer, op een kilometer van Au Passage du Gois en de gelijknamige Passage du Gois.

De Passage du Gois is een vier kilometer lange geasfalteerde weg, die met eb boven water komt en waarover je naar het eiland Noirmoutier kunt rijden of fietsen. Je moet met de fiets echter drie uur later weer terug zijn, wanneer het vloed wordt en de Passage du Gois weer voor de komende twaalf uur in zee verdwijnt. Er is sinds 1972 ook een brug, dus je komt altijd het mooie eiland weer af. Het is aan te raden om halverwege de Passage du Gois even te stoppen om te kijken bij de Fransen die er kokkels vissen om te eten en om te zien hoe de oesterboeren druk bezig zijn bij hun oesterbanken. Bij Au Passage du Gois kun je laarzen en harkjes lenen om ook zelf een poging tot kokkelvissen te wagen.

Het noorden van de Vendée ontdekken

Er is in het noorden van de Vendée zoveel te doen dat je aan een week vakantie niet eens genoeg hebt. Vanaf Au Passage du Gois kun je wandelen of fietsen naar de haven Port du Bec en andere verder gelegen getijdehavens. Ook fietsen op het eiland Noirmoutier langs de zoutpannen, idyllische stranden, natuurgebieden vol roofvogels en door de dorpjes is een aanrader, evenals fietsen in de naaldbomenbossen bij de badplaats Saint-Jean-de-Monts en fietsen of wandelen op het eiland Yeu. Landinwaarts, waar het ook relatief vlak is, zijn fietspaden door het Marais Breton, door dorpen, langs oesterboeren en zoutvelden.

Af en toe moet je de fiets even laten staan, bijvoorbeeld voor een bezoek aan de badplaats Les Sables-d’Olonne, de sardinehaven Saint-Gilles-Croix-de-Vie of het van oudsher meer Bretonse Pornic, met een kilometers lang douanepad over de rotsen, waar vroeger de katoen- en rumsmokkelaars op het eiland Noirmoutier in de gaten gehouden werden. Het attractiepark Puy du Fou in het binnenland van de Vendée wint niet zonder reden heel veel prijzen in binnen- en buitenland en ook de moderne stad Nantes is met zijn buitenkunst, dertiende-eeuws kasteel en enorm botanisch park de moeite waard. Vogelaars kunnen het hele jaar door hun hart ophalen in het Marais Breton en in de reservaten Mullenbourg en Sébastopol op het eiland Noirmoutier. Kortom: in het noorden van de Vendée zul je je zeker niet vervelen.

Meer weten over Au Passage du Gois?

Wil je meer weten over Au Passage du Gois of zou je een accommodatie willen boeken? Neem dan een kijkje op de website van dit uniek gelegen, kleinschalige en fietsvriendelijke plekje.

Deze blog is geschreven in samenwerking met Au Passage du Gois. Ook samenwerken met Frankrijk Puur? Neem contact met ons op!

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant