Antraigues-sur-Volane, karakteristiek dorpje in de bergen van de Ardèche

‘Pourtant que la montagne est belle’, zo zong Jean Ferrat over de omgeving van Antraigues-sur-Volane in de Monts d’Ardèche. De Franse zanger vond het er zelfs zo mooi dat hij er zijn woonplaats van maakte. Mede dankzij zijn betrokkenheid groeide Antraigues uit tot een gezellig kunstenaarsdorpje. Kunst en prachtige natuur, een gouden combinatie waarop Antraigues zich maar al te graag laat voorstaan.

Streektips

Wil je zelf ook dit mooie stukje Ardèche verkennen? Misschien heb je wat aan deze tips!

In 2014 belandde het relatief onbekende Antraigues nog zomaar op de vierde plek bij een verkiezing van meest geliefde dorpjes van Frankrijk. En dat is niet gek, bedenk ik me als ik het dorp binnenrijd. Het ligt op een klein buitje in het dal van de Volane, en heeft alles wat je je bij een oud Frans dorp voorstelt: een kerkje dat boven het dorp uitsteekt, een gezellig plein met terrasjes en een aantal leuke winkeltjes en ateliers.

Antraigues-sur-Volane

Kasteel

Ik zet mijn auto op het parkeerterrein onderaan het dorp en loop omhoog Antraigues in. Al direct als je het pleintje oploopt valt het grote Jean-Ferrathuis op. Dit is na zijn dood ingericht als klein museum waarin de hoogtepunten uit het leven van de Franse chansonnier worden belicht. Je vindt er bovendien zijn piano en de werkkamer met bibliotheek van de zanger zijn er nagebouwd.

Na even een rondje op het plein te hebben gelopen vervolg ik mijn route door Antraigues en stap ik het kerkje binnen. Deze dateert uit de negentiende eeuw. Interessant is echter dat de klokkentoren ernaast oorspronkelijk niet bij de kerk hoorde, maar gebouwd is als de donjon van het kasteel van Antraigues, dat voor het grootste deel in de achttiende eeuw vernietigd werd.

Het dorp Antraigues-sur-Volane is verder zeer klein, na een rondje rondom de kerk en een wandeling door de paar nauwe straatjes eromheen heb je het meeste wel gezien. Leuk is echter ook dat Antraigues een goede uitvalsbasis is voor mooie tochten door de omgeving. Je bevindt je hier in vulkanisch gebied, en op een aantal plekken zijn daar nog duidelijk de sporen van te vinden. Bijvoorbeeld in de vorm van bijzondere basaltrotsen en iets verderop bij Aizac nog een heuse krater, en de zogenaamde sucs verder naar het noorden.

Antraigues ligt iets ten noorden van Aubenas, in een rustig gedeelte van de Ardèche. Hier geen massa’s vakantiegangers zoals bij de Gorges de l’Ardêche, maar alle ruimte voor een relaxte vakantie in indrukwekkende natuur. Wil je ook naar dit gebied op vakantie? Ik verbleef zelf bij Vals-les-Bains in een gîte van Nederlandse eigenaren.

Antraigues-sur-Volane

Locatie

Bekijk al onze tips op een handige overzichtskaart!

Geef een reactie

  1. jja steenbrink says:

    adres /naam van gitein antraiques en ook goede wensen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Bladeren

Bonjour,

 
Leuk dat je onze website bezoekt. Hier vind je alle tips die we op onze reizen door Frankrijk verzameld hebben. Een handig startpunt is deze overzichtskaart. Wist je trouwens dat we ook drie mooie boeken over Frankrijk hebben uitgebracht? In Frankrijk Puur Roadtrips vind je prachtige routes voor met de auto, camper of motor. Niet te missen of je nu het hele land door wil trekken of een bepaalde streek gaat verkennen. En houd je van wandelen? Dan is ons boek Wandelen in Frankrijk wat voor jou.

Eerst even kennismaken met Frankrijk Puur? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang een gratis ebook met 10 roadtrips.

Meer over onze boeken

Laat deze pop-up niet meer zien