Auvergne-Rhône-AlpesHaute-Savoie

7x wat te doen in Annecy: de mooiste tips en bezienswaardigheden

Duik in de unieke sfeer van Annecy, een parel tussen de Alpen. Dit charmante stadje, omringd door glooiende heuvels en het azuurblauwe meer, bruist van historie, cultuur en onvergetelijke ervaringen. Ontdek in deze blog 7 tips om je verblijf in Annecy onvergetelijk te maken.

Palais de l’Isle
Wie Annecy bezoekt, kan niet om het twaalfde-eeuwse Palais de l’Isle heen. Het is een van de meest beeldbepalende gebouwen van de stad (zie de foto hierboven), en figureert op menig ansichtkaart. Het werd gebouwd als versterkt huis en diende in de loop der tijd onder meer als gevangenis. Vandaag de dag is het in gebruik als museum waar je een overzicht krijgt van de stedelijke geschiedenis van Annecy.

Château d’Annecy
Het Château d’Annecy torent boven het oude stadscentrum uit. Delen van het gebouw stammen uit de twaalfde eeuw (met name de Tour de la Reine), maar tot in de zestiende eeuw werd het kasteel uitgebreid. Dat levert een bijzondere mengeling van bouwstijlen op. In de tweede helft van de twintigste eeuw werd het gebouw gerestaureerd en nu dient het als museum, met diverse exposities.

Rechts op de foto, boven het oude stadscentrum, het Château d’Annecy.

Pâquier
Tussen het oude centrum en het meer vind je enkele uitgestrekte stadsparken, die in de zomer het decor vormen voor zonaanbidders en dienen als aanlegplaatsen voor boten. Je kunt een uitgebreide wandeling door het groen maken vanaf de Jardins de l’Europe, over de Pont des Amours via Pâquier tot aan de Jardins de l’Impérial Palace, bij het casino. Ieder jaar is er op de boulevard waar je dan overheen loopt in de eerste week van augustus een indrukwekkende vuurwerkshow.

Leuk haventje, in de richting van de Pont des Amours.

Vermaak je op en rond het meer
Niet te missen voor de liefhebbers van allerlei watersporten, van zwemmen tot duiken en varen. Het meer van Annecy heeft een oppervlakte van 27 vierkante kilometer en je kunt je er prima een dagje vermaken. Ook leuk, een tochtje en diner aan boord van restaurantboot La Libellule.

Geniet van een festival
Annecy is een echte festivalstad, met in elk jaargetijde wel een eigen evenement. Zo is er het bekende animatiefilmfestival in juni, maar ook Italiaanse filmfestival in september, de hardloopwedstrijd Maxi-Race in mei, het Retour des Alpages – een feest in oktober waar de lokale folklore centraal staat -, of in juli het Festival Déambule met hedendaagse kunst.

Ontdek het oude stadscentrum
Annecy kent oude wortels. Al in de derde eeuw voor Christus was er op de plek van Annecy-le-Vieux (ten noordoosten van Annecy) een nederzetting. Uit die tijd is weinig meer bewaard gebleven, behalve dan wat overblijfselen die geregeld met archeologische opgravingen worden gevonden. Het hierboven genoemde Palais de l’Isle en het kasteel zijn de oudste gebouwen van de stad. In de dertiende eeuw werd het stadje de hoofdstad van het graafschap, en vanaf dat moment groeide Annecy verder. Uit die tijd zijn nog enkele andere gebouwen bewaard gebleven. In het centrum vind je twee oude kerken, de Notre-Dame-de-Liesse uit de veertiende eeuw en de Cathédrale Saint-Pierre-aux-Liens uit de zestiende eeuw. Tussendoor loopt een leuk stroompje, een zijtak van de Thiou – de rivier die dwars door Annecy loopt en geldt als een van de kleinste riviertjes van Frankrijk, met slechts 3,5 kilometer lengte.

Het orgel van de Cathédrale Saint-Pierre-aux-Liens

Trek erop uit naar Semnoz
Annecy ligt aan de voet van de bergrug Semnoz, een paradijs voor wandelaars en fietsers. En ‘s winters voor wintersporters. Vanaf de berg, die bijna 1.700 meter hoog is, heb je een weids uitzicht over de omgeving en kun je de Mont-Blanc goed zien liggen.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

  1. Heeft niet direct met Annecy te maken maar je kunt fantastisch fietsen rond het meer. Fietspad kan druk zijn in het hoogseizoen maar is wel weg van de drukke RN.

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant