Stadswandeling langs historische plekken in Amiens

Amiens, een stad met een lange en veelbewogen geschiedenis. Door de grote verwoestingen in de Eerste en Tweede Wereldoorlog is jammer genoeg veel historie verloren gegaan. Maar als je goed kijkt, ontdek je tussen alle nieuwbouw uit de twintigste eeuw toch nog heel veel overblijfselen en aanwijzingen van een geschiedenis die langer terug gaat. Begin januari was ik in Amiens, en ik liep mee met een stadstour langs historische plekken. Zo ontdekte ik meer over de geschiedenis van deze gezellige stad.

We verzamelden op het plein voor de imposante kathedraal van Amiens. Een goed startpunt, want het is het oudste nog overeind staande gebouw van Amiens. In 1220 werd begonnen met de bouw van de kathedraal, op de plek waar al eerder een kerk stond. In die tijd zag de stad en het leven in de stad er nog heel anders uit. Rond 1100 had de stad stadsrechten gekregen. Het bestuur over Amiens werd toen verdeeld tussen de burgerij en de kerkelijke bestuurders, die de wijk rondom de kathedraal onder gezag hadden. Het gebied rond het belfort en de Place Gambetta was het centrum van de handel en bedrijvigheid.

De voorgevel van de kathedraal. In de negentiende eeuw werd een poging gedaan de twee torens meer in evenwicht te brengen, onder meer door de toevoeging van de galerij in het midden.
Het belfort van Amiens. Op deze plek stond tot aan 1117 een kasteel. Toen de stad zelfstandig werd bouwden de burgers hier een belfort. In de vijftiende eeuw werd dit van de grond aan heropgebouwd, de rechthoekige basis dateert uit die tijd. Het bovenstuk, dat eerst van hout was, werd in de achttiende eeuw in de huidige stijl gebouwd.

De stadswandeling voert vooral door de wijk waar voorheen de religieuze gebouwen stonden. In vroeger tijden was er naast de kathedraal een complete wijk met kloosters en onderkomens van de bisschop en de andere kerkelijke leiders. Je zou er nu zo aan voorbij lopen, maar de gids wijst ons op enkele kenmerken waardoor de geschiedenis meer gaat leven. Zo is er op de gevels van enkele gebouwen nog de eeuwenoude huisnummering te zien. Dat ging vroeger niet per straat, maar met de Place Gambetta als middelpunt in een steeds wijder wordende cirkel. En in de Rue Robert de Luzarches zie je op de straat de fundamenten van de vroegere woningen van de geestelijken liggen, aangegeven met anders gekleurde straatstenen.

Façade

Even verderop, bij Square Jules Bocquet, komen we bij een gebouw met een bijzondere façade, naast een gebouw met een torentje, het Logis du Roi. De voorgevel van het huis, het Maison du Sagittaire, is afkomstig van een ander gebouw uit 1593 dat aan de andere kant van het centrum stond, maar in de oorlog zwaar beschadigd raakte. Na de oorlog werd de voorgevel steen voor steen opnieuw opgebouwd tegen een compleet nieuw gebouw aan. Dat levert een bijzondere mengeling van stijlen op, zo naast het Logis du Roi, dat in flamboyante gotische stijl is gebouwd. Tegenwoordig zijn deze gebouwen in gebruik door de universiteit van Amiens.

Oude huisnummering.

Het Maison du Sagittaire naast het Logis du Roi.

We lopen vervolgens langs het gerechtsgebouw. Dit staat op de plek van een klooster waarvan de geschiedenis teruggaat tot de vijfde eeuw, de Abbaye Saint-Martin-aux-Jumeaux. Op deze plek zou een Romeinse soldaat uit de vierde eeuw zijn mantel hebben gedeeld met een bedelaar. Deze soldaat is nu beter bekend onder de naam Sint-Maarten. Zo’n honderd jaar later verrees er op deze plek een eerste kapel, de voorloper van het klooster. Tijdens de Franse Revolutie werd het klooster met de grond gelijk gemaakt om te wijken voor het Palais de justice.

Wedeteelt

Vanaf vrijwel elk plekje in de stad heb je uitzicht op de grootse kathedraal van Amiens. Dat uitzicht is er niet altijd zo geweest, in vroeger tijden waren de straatjes nauwer en het centrum nog dichter bebouwd. In beide oorlogen gingen grote delen van het centrum in vlammen op, en ook werd er in de negentiende eeuw geprobeerd om de kathedraal beter zichtbaar te maken door enkele huizenblokken te verwijderen en straten te verbreden.

De ‘Vièrge Dorée’, dertiende eeuws beeld van Maria en Jezus. Sinds 1980 bevindt het origineel zich in de kathedraal, dit is een kopie. Voor het eerst in de geschiedenis werd Maria als lachende moeder afgebeeld, spelend met het kind. Dit was het begin van een nieuwe traditie in het afbeelden van Maria en Jezus.

De kathedraal kwam er overigens mede dankzij de rijkdom die Amiens vergaarde met de teelt van wede voor de pastel waarmee kleding en linnen geverfd konden worden. De plantjes werden geteeld in wat tegenwoordig de hortillonnages heet, een moerasachtig gebied met tientallen kanaaltjes en eilanden.

Vlak naast dat gebied ligt de laatste stop in deze stadstour, de oude wijk Saint-Leu. Deze oude arbeiderswijk aan de oevers van de Somme dateert uit de dertiende eeuw en ziet er erg pittoresk uit, met kanaaltjes en leuke oude huisjes. Vooral de kade, Quai Belu, is tegenwoordig erg toeristisch. Je vindt er een hele reeks restaurantjes en barretjes waar je traditionele gerechten kunt eten, met uitzicht op het water van de Somme.

Ook een stadstour?

De stadstour Le vieil Amiens wordt in het laagseizoen wekelijks op zaterdagmiddag 15 uur georganiseerd door het Office du Tourisme, en in het hoogseizoen meerdere keren per week. Informeer bij het Office du Tourisme als je hieraan wilt deelnemen. Het startpunt is het plein voor de kathedraal. De stadswandeling duurt ongeveer anderhalf uur en is in het Frans. De kosten voor deze stadstour bedragen 6 euro per volwassene, 3 euro per kind.

De Quai Belu.

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.