Je kunt er niet omheen als je door Noord-Frankrijk reist: de kathedralen. Vrijwel iedere stad heeft er een, de een nog groter dan de ander. De grootste van allemaal, en ook zeker een van de indrukwekkendste, staat in Amiens. Een bezoek aan deze kerk is dan ook een absolute must wanneer je in Amiens bent. In deze blog laat ik je enkele van mijn mooiste foto’s zien en vertel ik je kort wat over de geschiedenis van deze bijzondere kathedraal.

Streektips

Zelf op stedentrip naar Amiens? Misschien heb je wat aan deze tips!

Geschiedenis

Zoals ik je al in mijn eerdere blog over een stadswandeling door Amiens schreef, heeft de stad een veelbewogen geschiedenis, maar zie je daar vandaag de dag niet superveel meer van terug. Wel als je net wat beter oplet dan gewoonlijk, en daarom kan ik je die stadswandeling ook zo aanbevelen. De plek bij uitstek in Amiens om je te laten beseffen hoelang de geschiedenis van Amiens teruggaat, is de kathedraal. Want ondanks de turbulente geschiedenis van de stad, heeft dit bouwwerk de tand des tijds erg goed doorstaan.

De kathedraal werd van 1220 tot 1288 gebouwd. Dat is een unicum, want bij andere kathedralen lag de bouwtijd veel langer, en sommigen werden nooit helemaal volgens de origineel plannen afgerond. Die korte bouwtijd komt grotendeels door de rijkdom van Amiens. De bouw van de kathedraal werd gefinancierd met de opbrengsten van de wedeteelt, dat gebruikt werd voor de vervaardiging van pastel, om stoffen mee te verven.

Ondanks dat de kathedraal in principe af was in de dertiende eeuw, zijn er daarna nog wel verbeteringen en verbouwingen geweest. Sommige om te voorkomen dat delen van het gebouw in zou storten, anderen meer ingrijpend, aan de buitenkant maar ook aan het interieur. Zo werden er aan het begin van de zestiende eeuw prachtige koorstoelen toegevoegd. En in de negentiende eeuw verbouwde architect Viollet-le-Duc de voorgevel van het gebouw grondig, volgens sommigen té grondig. Aan hem is het overigens ook te danken dat de vervallen staat van het gebouw aangepakt werd.

Zowel tijdens de Eerste als Tweede Wereldoorlog werd de kathedraal vrijwel gespaard, wat een wonder mag heten gezien de schade door bombardementen elders in de stad. Sinds 1999 wordt de kathedraal elke zomer op een bijzondere manier verlicht en krijg je een idee hoe kleurrijk de kathedraal er ooit uitgezien moet hebben. Het spektakel ‘Amiens, la cathédrale en couleurs’ vindt dagelijks plaats van half juni tot half september en in de maand december.

Wat mag je niet missen?

Ik keek mijn ogen uit bij mijn bezoek aan de kathedraal van Amiens. Geniet van de prachtige glas-in-loodramen, kijk naar het bijzondere labyrint en de patronen op de grond, ontdek de twee bronzen graftombes uit de 13e eeuw, van Geoffroy d’Eu en van Évrard de Fouilloy, de bisschop die in 1220 opdracht gaf tot de herbouw van de kathedraal. Richt je blik ook op het orgel boven de ingang, waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1422. En loop langs het koorgedeelte, met mooi beeldhouwwerk en houtsnijwerk, de reliekhouder voor de schedel van Johannes de Doper, en de vele kapelletjes aan de zijkanten.

Kathedraal van Amiens
Kathedraal van Amiens
Kathedraal van Amiens
Kathedraal van Amiens
Kathedraal van Amiens
Kathedraal van Amiens
Kathedraal van Amiens
De ‘Vièrge Dorée’, dertiende eeuws beeld van Maria en Jezus. Sinds 1980 bevindt het origineel zich in de kathedraal, dit is een kopie. Voor het eerst in de geschiedenis werd Maria als lachende moeder afgebeeld, spelend met het kind. Dit was het begin van een nieuwe traditie in beelden van Maria en Jezus.

Locatie

Bekijk al onze tips op een handige overzichtskaart!

Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *