De kathedraal van Amiens

door Martijn
2194 keer gelezen

Je kunt er niet omheen als je door Noord-Frankrijk reist: de kathedralen. Vrijwel iedere stad heeft er een, de een nog groter dan de ander. De grootste van allemaal, en ook zeker een van de indrukwekkendste, staat in Amiens. Een bezoek aan deze kerk is dan ook een absolute must wanneer je in Amiens bent. In deze blog laat ik je enkele van mijn mooiste foto’s zien en vertel ik je kort wat over de geschiedenis van deze bijzondere kathedraal.

advertentie

Geschiedenis

Zoals ik je al in mijn eerdere blog over een stadswandeling door Amiens schreef, heeft de stad een veelbewogen geschiedenis, maar zie je daar vandaag de dag niet superveel meer van terug. Wel als je net wat beter oplet dan gewoonlijk, en daarom kan ik je die stadswandeling ook zo aanbevelen. De plek bij uitstek in Amiens om je te laten beseffen hoelang de geschiedenis van Amiens teruggaat, is de kathedraal. Want ondanks de turbulente geschiedenis van de stad, heeft dit bouwwerk de tand des tijds erg goed doorstaan.

De kathedraal werd van 1220 tot 1288 gebouwd. Dat is een unicum, want bij andere kathedralen lag de bouwtijd veel langer, en sommigen werden nooit helemaal volgens de origineel plannen afgerond. Die korte bouwtijd komt grotendeels door de rijkdom van Amiens. De bouw van de kathedraal werd gefinancierd met de opbrengsten van de wedeteelt, dat gebruikt werd voor de vervaardiging van pastel, om stoffen mee te verven.

Ondanks dat de kathedraal in principe af was in de dertiende eeuw, zijn er daarna nog wel verbeteringen en verbouwingen geweest. Sommige om te voorkomen dat delen van het gebouw in zou storten, anderen meer ingrijpend, aan de buitenkant maar ook aan het interieur. Zo werden er aan het begin van de zestiende eeuw prachtige koorstoelen toegevoegd. En in de negentiende eeuw verbouwde architect Viollet-le-Duc de voorgevel van het gebouw grondig, volgens sommigen té grondig. Aan hem is het overigens ook te danken dat de vervallen staat van het gebouw aangepakt werd.

Zowel tijdens de Eerste als Tweede Wereldoorlog werd de kathedraal vrijwel gespaard, wat een wonder mag heten gezien de schade door bombardementen elders in de stad. Sinds 1999 wordt de kathedraal elke zomer op een bijzondere manier verlicht en krijg je een idee hoe kleurrijk de kathedraal er ooit uitgezien moet hebben. Het spektakel ‘Amiens, la cathédrale en couleurs’ vindt dagelijks plaats van half juni tot half september en in de maand december.

Wat mag je niet missen?

Ik keek mijn ogen uit bij mijn bezoek aan de kathedraal van Amiens. Geniet van de prachtige glas-in-loodramen, kijk naar het bijzondere labyrint en de patronen op de grond, ontdek de twee bronzen graftombes uit de 13e eeuw, van Geoffroy d’Eu en van Évrard de Fouilloy, de bisschop die in 1220 opdracht gaf tot de herbouw van de kathedraal. Richt je blik ook op het orgel boven de ingang, waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1422. En loop langs het koorgedeelte, met mooi beeldhouwwerk en houtsnijwerk, de reliekhouder voor de schedel van Johannes de Doper, en de vele kapelletjes aan de zijkanten.

Kathedraal van Amiens

Kathedraal van Amiens

Kathedraal van Amiens

Kathedraal van Amiens

Kathedraal van Amiens

Kathedraal van Amiens

Kathedraal van Amiens

De ‘Vièrge Dorée’, dertiende eeuws beeld van Maria en Jezus. Sinds 1980 bevindt het origineel zich in de kathedraal, dit is een kopie. Voor het eerst in de geschiedenis werd Maria als lachende moeder afgebeeld, spelend met het kind. Dit was het begin van een nieuwe traditie in beelden van Maria en Jezus.

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Nieuw: het boek Frankrijk Puur
50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken
"Frankrijk Puur is een ode aan al het moois dat Frankrijk te bieden heeft."
 
Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.
 
Lees hier meer over dit inspiratieboek over Frankrijk!

Locatie:

Lees ook:

1 reactie

Maarten 7 maart 2018 - 23:47

Inderdaad een prachtige kathedraal, maar ook direct de enige parel die Amiens te bieden heeft. Al kunnen fans van Jules Verne wellicht nog enig plezier beleven aan het huis waar hij enige tijd woonde ( 2 Rue Charles Dubois).

Reply

Plaats een reactie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Accepteren Lees meer

Gratis Frankrijk-tips

Ontvang wekelijks nieuwe tips van Frankrijk Puur in je mailbox

P.S. Heb jij het boek Frankrijk Puur al besteld?
Met tips voor 50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken.