Hautes-PyrénéesOccitanie

Alpen of Pyreneeën? 6 redenen waarom je absoluut eens naar de Pyreneeën op vakantie moet

Ben je zo iemand die jaarlijks eigenlijk standaard naar de (Franse) Alpen afreist? Stiekem misschien wel een beetje verslaafd zelfs, aan dat heerlijke alpengevoel? En hou je van wandelingen door mooie natuur, prachtige vergezichten, leuke dorpjes, lekker eten en interessante cultuur? Vandaag geef ik je enkele redenen waarom je in dat geval juist eens moet overwegen om je zomervakantie in de Pyreneeën door te brengen, in plaats van in de Alpen.

Uitzicht nabij Cauterets.
Uitzicht nabij Cauterets.

#1 Hoogtepunten
De Mont-Blanc, Annecy, Grenoble, het Lac de Serre-Ponçon, dat kennen we inmiddels wel. Zonder lang te zoeken heb je in de Pyreneeën vergelijkbare en andere hoogtepunten gevonden: De Pic du Midi, een stad als Tarbes, het Canal du Midi, het Lac de Gaube, het Lac des Bouillouses of het Lac de Lanoux, het grootste meer van de Franse kant van de Pyreneeën.

#2 Onontdekte pareltjes
Natuurlijk, de Pyreneeën hebben hoogtepunten waar busladingen toeristen op af komen (Lourdes bijvoorbeeld), maar er zijn nog veel meer ónontdekte pareltjes. Het onbekende Cerdagne bijvoorbeeld, of het zeer dunbevolkte Parc naturel régional des Pyrénées ariégeoises, met van die uitgestrekte dalen met piepkleine dorpjes.

#3 Minder Nederlanders
Of je het leuk vindt of niet, de Alpen zijn toch een soort magneet voor ons Nederlanders. Wanneer je ‘s zomers door de dalen rijdt, of een parkeerplekje zoekt om een eind te gaan wandelen, ontkom je er niet aan om nummerborden te gaan spotten: daar, een Nederlander.. De Pyreneeën is een stukje verder rijden, wat ervoor zorgt dat minder mensen vanuit ons land de reis ernaar toe ondernemen.

#4 Cultuur
Deze kant van Frankrijk heeft een bijzondere cultuur, die eigenlijk met maar weinig te vergelijken is. In het westen van de Pyreneeën zijn er veel Baskische invloeden, in het oosten juist meer Catalaanse. Dat vind je overal terug, in de taal maar ook tot in de keuken aan toe. Bovendien hebben de dorpjes en steden een heel eigen sfeer en karakter.

Cauterets
Cauterets

#5 Geschiedenis
Houd je van geschiedenis? Dan kom je in deze streek zeker aan je trekken. Je vindt er talloze oude kastelen, steden en dorpen uit de tijd van de Katharen (Carcassonne!), er zijn allerlei verdedigingswerken te bewonderen, en zelfs grotten met rotstekeningen uit de prehistorie.

Carcassonne
Carcassonne

#6 Wandelen
De Pyreneeën zijn vooral gewoon een waar wandelparadijs, met voor ieder wat wils. Het hooggebergte trekt de actieve buitensporters, de wat lagere gedeeltes zijn uitermate geschikt voor gezinnen met kinderen, en ouderen. De paden worden goed onderhouden, er zijn op diverse locaties kabelbanen en stoeltjesliften om je hogerop te brengen, en wanneer je ervan houdt kun je ook heel goed meerdaagse wandelingen maken over verlaten bergen en door afgelegen dalen. Overnachten doe je dan in een van de vele berghutten die er te vinden zijn.

In de buurt van Luzenac, in de Ariège.
In de buurt van Luzenac, in de Ariège.
Wandeling nabij Cauterets.
Wandeling nabij Cauterets.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant