AisneHauts-de-France

Alles is mooi in Laon

Alles is mooi hier, de kerken, de huizen, de omgeving, alles…

Met deze zin verwoordde de bekende Franse schrijver Victor Hugo treffend wat hij zag toen hij Laon bezocht halverwege de 19e eeuw. De omschrijving gaat nog steeds op, want aan het oude gedeelte van Laon is sindsdien niet zo erg veel veranderd. De immense kathedraal, waarvan Hugo zei dat deze een stad op zich in de stad zelf is, bepaalt met zijn vier torens de markante uitstraling die de stad van verre heeft. Laon verheft zichzelf boven het omliggende land doordat het gebouwd is bovenop een zogenaamde butte-témoin, een verhoging in het landschap, veroorzaakt doordat het omliggende gebied door erosie is gedaald.

Kathedraal

De kathedraal, genaamd Notre-Dame de Laon, werd gebouwd gedurende de periode 1155-1235 op een plek waar eerder een tweetal andere kerken hadden gestaan. De kathedraal is een van de eerste volledig in gothische stijl gebouwde kathedralen in Frankrijk. Met een lengte van 110 meter en een breedte van zo’n 30 meter is het gebouw iets kleiner dan de Notre-Dame van Parijs, maar het interieur is minstens zo indrukwekkend. Een sobere en strakke vormgeving versterken de religieuze sfeer die er van binnen heerst. Het Didier-orgel uit 1899 (in een 17e-eeuwse kast) domineert het op het westen gelegen voorportaal terwijl het koor aan de oostkant uitmondt in een indrukwekkend blauwkleurig glas-in-lood roosvenster.

80 monumenten

Verdere bezienswaardigheden in het ruim 80 monumenten tellende Laon zijn het 13e eeuwse bischoppelijk paleis, dat tegenwoordig als Paleis van Justitie dienst doet, een drietal abdijen, La Chapelle des Templiers – onderdeel van het archeologisch museum – en de pompeuze Porte de Soissons.

Wie een dagje in Laon wil doorbrengen, zal zorgvuldig moeten plannen: Een rondje in de door versterkingen omsloten binnenstad mag niet ontbreken, maar even zo fraai is het beeld dat je krijgt van de stad wanneer je even wat afstand neemt. Wat je ook niet moet missen is de in korte tijd tot culinair symbool van de stad uitgegroeide Pavé de Laon. Dit stukje chocolade met meringue werd in 2003 op de markt gebracht door een creatieve chocolatier. Ze werden in korte tijd populair en worden nu beschouwd als een lokale specialiteit. Ga daarvoor even langs bij “Amandine”, 27 rue Châtelaine.

Officiële toerismewebsite Picardië

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant