Alles is mooi in Laon

Alles is mooi hier, de kerken, de huizen, de omgeving, alles…

Met deze zin verwoordde de bekende Franse schrijver Victor Hugo treffend wat hij zag toen hij Laon bezocht halverwege de 19e eeuw. De omschrijving gaat nog steeds op, want aan het oude gedeelte van Laon is sindsdien niet zo erg veel veranderd. De immense kathedraal, waarvan Hugo zei dat deze een stad op zich in de stad zelf is, bepaalt met zijn vier torens de markante uitstraling die de stad van verre heeft. Laon verheft zichzelf boven het omliggende land doordat het gebouwd is bovenop een zogenaamde butte-témoin, een verhoging in het landschap, veroorzaakt doordat het omliggende gebied door erosie is gedaald.

Kathedraal

De kathedraal, genaamd Notre-Dame de Laon, werd gebouwd gedurende de periode 1155-1235 op een plek waar eerder een tweetal andere kerken hadden gestaan. De kathedraal is een van de eerste volledig in gothische stijl gebouwde kathedralen in Frankrijk. Met een lengte van 110 meter en een breedte van zo’n 30 meter is het gebouw iets kleiner dan de Notre-Dame van Parijs, maar het interieur is minstens zo indrukwekkend. Een sobere en strakke vormgeving versterken de religieuze sfeer die er van binnen heerst. Het Didier-orgel uit 1899 (in een 17e-eeuwse kast) domineert het op het westen gelegen voorportaal terwijl het koor aan de oostkant uitmondt in een indrukwekkend blauwkleurig glas-in-lood roosvenster.

80 monumenten

Verdere bezienswaardigheden in het ruim 80 monumenten tellende Laon zijn het 13e eeuwse bischoppelijk paleis, dat tegenwoordig als Paleis van Justitie dienst doet, een drietal abdijen, La Chapelle des Templiers – onderdeel van het archeologisch museum – en de pompeuze Porte de Soissons.

Wie een dagje in Laon wil doorbrengen, zal zorgvuldig moeten plannen: Een rondje in de door versterkingen omsloten binnenstad mag niet ontbreken, maar even zo fraai is het beeld dat je krijgt van de stad wanneer je even wat afstand neemt. Wat je ook niet moet missen is de in korte tijd tot culinair symbool van de stad uitgegroeide Pavé de Laon. Dit stukje chocolade met meringue werd in 2003 op de markt gebracht door een creatieve chocolatier. Ze werden in korte tijd populair en worden nu beschouwd als een lokale specialiteit. Ga daarvoor even langs bij “Amandine”, 27 rue Châtelaine.

Officiële toerismewebsite Picardië

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.