Alfred Sisley, de Frans-Britse impressionist

505 keer gelezen

Het impressionisme is een kunststroming uit de 19e eeuw die vooral bekend geworden is door schilders als Monet, Renoir en Cézanne. Impressionisten willen in hun schilderijen de eerste indruk weergeven van een landschap of object. Kenmerk is dan ook dat de details niet het belangrijkste zijn, het gaat meestal meer om het geheel. Technisch gezien is het impressionisme een reactie op het vastomlijnde classicisme. In de begintijd van de stroming werd er een heftige strijd gevoerd met de vertegenwoordigers van deze ‘oude’ stroming. In tegenstelling tot sommige postimpressionisten als Vincent van Gogh, kregen de meeste impressionisten veel erkenning gedurende hun leven en konden ze meestal goed leven van hun schilderijen.

advertentie

Helaas ging dat niet voor iedereen op. De in Frankrijk geboren, getogen en gestorven Alfred Sisley deed weinig aan zelfpromotie en pas na zijn dood stegen zijn schilderijen in waarde. Sisley was een zoon van een Britse zijde-handelaar en werd geboren in Parijs in 1839. Op 18-jarige leeftijd werd hij voor enige tijd naar Londen gestuurd om aldaar zijn Engels te verbeteren en wegwijs te worden in de zakenwereld. Hij voelde zich daar echter niet thuis, en bleek een grote interesse in de kunst te ontwikkelen. Zijn ouders lieten hem toen naar een kunstopleiding gaan, waar hij studeerde onder Marc-Charles-Gabriel Gleyre, die later ook artiesten als Monet en Renoir onder zijn hoede zou nemen.

Sisley staat bekend als een van de meest consistente impressionisten, hij week nooit van de stijl af en schilderde voornamelijk landschappen. Vooral de luchten die hij schilderde zijn van grote kwaliteit, verder wordt hij ook geprezen om de sfeer van de landschappen die hij in zijn schilderijen weet over te brengen. In 1880 verhuisde hij naar de omgeving van Moret-sur-Loing, vlakbij het bos van Fontainebleau, waar hij enkele van zijn mooiste schilderijen maakte. Bekende werken van hem zijn “Rue dans Moret” en “Allée de peupliers aux environs de Moret-sur-Loing”, een schilderij dat inmiddels al meerdere keren gestolen is uit het museum in Nice.

Sisley overleed in 1899, enkele jaren daarvoor probeerde hij nog Frans staatsburger te worden, maar dat werd hem geweigerd.

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
Vakantiehuisjes
Campings
Natuurcampings
Nederlandstalige vakantieparken
Hotels of chambres d'hôtes

Lees ook:

Plaats een reactie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Accepteren Lees meer

Gratis Frankrijk-tips

Ontvang wekelijks nieuwe tips van Frankrijk Puur in je mailbox