Alençon
NormandieOrne

Alençon, gemoedelijke stad in Normandië

Op zoek naar een leuke stad voor een overnachting of zelfs een weekendje weg? Dan heb ik een mooie tip voor je. De Normandische stad Alençon ligt midden in een streek met prachtige natuur en ook in de stad zelf is veel te beleven. Genieten van de rustige en gezellige sfeer kan op een van de terrasjes, en houd je van cultuur dan zal je je hier ook niet vervelen. Ik maakte er een stadswandeling langs de belangrijkste bezienswaardigheden en laat je in deze blog de hoogtepunten zien!

De schone slaapster, zo staat Alençon in Frankrijk ook wel bekend. En als je er rondloopt, dan kun je je ook wel voorstellen waar die naam vandaan komt. Er is rust, er is schoonheid, de ingrediënten voor een aangenaam verblijf. En misschien heeft die naam ook wel wat te maken met het kant-verleden dat de stad heeft. Vanaf de vijftiende tot het begin van de twintigste eeuw was de kant uit Alençon wereldwijd bekend en gewild. Het Musée des beaux-arts et de la dentelle herinnert nog aan deze industrie, die de stad ook rijkdom bracht.

Alençon staat niet bol van de hotels en restaurants, daarom was de keus makkelijk en heb ik mijn intrek voor een nachtje genomen in het Ibis-hotel aan de rand van het centrum. Een goede uitvalsbasis om de stad te ontdekken, want met vijf minuten lopen sta je midden tussen de gezellige straatjes en winkeltjes. Ik zet na mijn spullen in het hotel te hebben achtergelaten allereerst koers naar het Office du Tourisme, gevestigd in het monumentale Maison d’Ozé uit de vijftiende eeuw, waar ooit Marguerite de Navarre nog woonde. Ik vraag naar een leuke route om de stad te bezichtigen, en krijg een handige folder met een route en informatie over de bezienswaardigheden van de stad.

Basilique Notre-Dame

De wandelroute brengt me vanaf het Maison d’Ozé allereerst langs de grote kerk in het centrum van Alençon. Deze basiliek werd in de veertiende eeuw gebouwd, maar raakte halverwege de achttiende eeuw zwaar beschadigd door blikseminslag. Dat zorgt ervoor dat de kerk vandaag de dag een mengeling van stijlen heeft. In de kerk is ondermeer een kapel voor de heilige Thérèse de Lisieux, die in Alençon geboren is. Iets verderop, net buiten het centrum, is ook haar geboortehuis te zien, eveneens opgenomen in de stadswandeling van het toerismebureau.

Alençon

Église des Jésuites

Niet veel later kom ik uit bij de bijzonder gevormde Église des Jésuites. Deze kerk uit de zeventiende eeuw is een eeuw later omgevormd tot bibliotheek, met onder andere meer dan honderd manuscripten uit de Middeleeuwen. Je kunt er tijdens openingsuren naar binnen lopen om de fraaie oude boekenkasten te bewonderen. Naast de Jezuïetenkerk is een leuk pleintje met veel groen, een soort hof die hoort bij het Collège des Jésuites, een voormalige school die nu dienstdoet als cultureel centrum.

Alençon

La Halle au Blé

Midden in Alençon vind je een bijzonder rond gebouw. Dit stamt uit het begin van de negentiende eeuw en was eerst in gebruik als graanmarkt. Opvallend is de grote glazen koepel. Tegenwoordig is het een expositieruimte, vooral voor nieuwe ontwikkelingen en technieken.

Alençon

Le Château des Ducs

Op een steenworp afstand van de ronde voormalige graanhal kom ik langs een bouwwerk waarvan een deel vijf eeuwen ouder is. In de veertiende eeuw werd er op deze plek een kasteel gebouwd, nadat er ooit al eens een kasteel in Alençon had gestaan. Van het tweede kasteel resteert tegenwoordig alleen de toegangspoort nog, ook al een imposant bouwwerk op zich. Tot voor kort diende het als gevangenis, sinds een aantal jaar wordt er in de stad nu gewerkt aan een nieuwe bestemming voor het kasteel.

Les Promenades

Wanneer ik langs het oude kasteel verder richting het zuidwesten loop, kom ik uit bij een fraai stadspark. Heerlijk om hier na de wandeling door het stadscentrum even tot rust te komen. Het grootste gedeelte van Les Promenades is een strak geheel, met rijen bomen en gazon, en aan de achterkant een kleine kinderboerderij. Aan de zijkant van het park vind je echter ook een mooie verborgen rozentuin, met bochtige paadjes, een heuveltje en leuke doorkijkjes, en natuurlijk veel kleurige en geurige rozen.

Alençon
Alençon

Grande Rue

Vanuit het park loop ik terug het centrum in, via de zuidkant van de stad. Al snel bereik je dan de Grande Rue. Deze straat in het centrum van Alençon vormt het oudste gedeelte van de stad. Je vindt hier terrasjes en restaurantjes, een leuke bestemming dus voor het einde van een wandeling door Alençon.

Alençon
Alençon
Alençon

Pont Neuf

Maar voordat je het bezoek aan Alençon besluit, moet je eerst ook zeker nog even naar de rivier de Sarthe lopen, aan de zuidwestkant van het centrum. Vooral vanaf de Pont Neuf is het uitzicht schilderachtig. Het kalm stromende water van de rivier, een strak en groot oud pakhuis ernaast, waar je nu op het terras boven de rivier een drankje kunt doen, en als je iets verder loopt en je omdraait het fraaie uitzicht op de stad zelf, met de kerk die erboven uitsteekt… dit is zonder twijfel een van de mooiste plekjes van de stad.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant