Sporen van de Romeinse tijd: Alba-la-Romaine

In de serie ‘Sporen van de Romeinse tijd‘ neem ik je mee naar mooie plekjes in Frankrijk waar de Romeinse tijd nog tastbare herinneringen heeft achtergelaten. Zeg je ‘La-Romaine’, dan denk je waarschijnlijk allereerst aan het bekendere Vaison-la-Romaine in de Provence. Maar daar niet ver vandaan, ten westen van Montélimar, vind je ook een plaatsje dat het achtervoegsel ‘La-Romaine’ heeft gekregen, en dat is geheel terecht.

Streektips

Wil je ook deze omgeving verkennen? Misschien heb je dan wat aan deze tips!

Toen de Romeinen in deze streek arriveerden, woonde er een volk dat bekendstond onder de naam Helvii, of Helviens in het Frans. Ze sloten vriendschap met de Romeinen, en dat zorgde ervoor dat hun streek en volk een periode van bloei doormaakte. De nederzetting Alba groeide uit tot een belangrijke stad, zonder overigens de pracht en praal van de bekendere steden Arles, Orange, Nîmes of Vienne te evenaren. Al halverwege de tweede eeuw was er waarschijnlijk een christelijke gemeenschap in Alba, hoewel daar tot op heden geen archeologische bewijzen van zijn gevonden, enkel uit later tijden. Wat is er in Alba te zien?

Cardo maximus

De Romeinse resten in Alba zijn verspreid over een gebied van zo’n 30 hectare. De stad was op een traditionele Romeinse manier gebouwd, met een strak netwerk van straten in noord-zuid richting en west-oost. De Cardo maximus, de belangrijkste noord-zuid-straat is nog goed te herkennen. Je ziet op sommige plekken zelfs nog de karrenwielensporen in het gesteente.

Vanaf halverwege de twintigste eeuw werden er op grote schaal opgravingen gedaan in het gebied. Nog altijd ligt waarschijnlijk behoorlijk wat begraven onder de grond. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn, naast het stuk van 150 meter van de Cardo maximus, de fundamenten van waar waarschijnlijk een paleis was, het forum, een theater dat plaats bood aan 3.000 tot 6.000 bezoekers, delen van een badhuis, de fundamenten van een aantal villa’s met mozaïeken en enkele winkeltjes langs de Cardo. Een bijzonderheid van het theater is dat deze doorkruist wordt door een kanaal.

In 2013 werd er in Alba een museum over de Romeinse tijd geopend. Hier vind je onder meer een standbeeld dat in 1992 opgegraven werd, naast nog vele andere bodemvondsten. Ook kun je er een film bekijken waarin gevisualiseerd wordt hoe de stad er uit moet hebben gezien. De openingstijden van het MuséAl vind je hier.

Close
Bladeren

Bonjour,

 
Wat leuk dat je onze website bezoekt! Een handig startpunt is deze overzichtskaart. Wist je trouwens dat we ook mooie boeken over Frankrijk maken? In Frankrijk Puur Roadtrips vind je prachtige routes voor met de auto, camper of motor. En houd je van wandelen? Dan is ons boek Wandelen in Frankrijk wat voor jou. Onze reisgidsen helpen je op weg naar specifieke bestemmingen.

Gratis ebook

 
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en download ons ebook met 10 bijzondere roadtrips in Frankrijk ter waarde van € 7,50 helemaal gratis.

Laat deze pop-up niet meer zien