A

Akaroa, stukje Frankrijk in Nieuw-Zeeland

Frankrijk is een mooi land, maar soms wil je ook wel eens wat anders… In het najaar van 2017 reisde ik dus zes weken door Nieuw-Zeeland! Vooraf maak je al een beeld van het land, door foto’s op internet, reisgidsen, verhalen van mensen die er geweest zijn. Maar die verhalen blijken altijd maar een deel te kunnen weergeven van hoe het er werkelijk is. Nieuw-Zeeland is een fantastisch mooi, afwisselend land, met supervriendelijke mensen en bovenal indrukwekkende natuur. En ik was verrast dat we er ook een stukje Frankrijk aantroffen: Akaroa!

De eerste bewoners van Nieuw-Zeeland waren de Maori, afkomstig uit Oost-Polynesië. In de zeventiende eeuw arriveerden de eerste Europeanen, waaronder de Nederlander Abel Tasman. Een eeuw later zeilde de Engelsman James Cook helemaal om het land heen. Niet lang daarna kwamen ook de Fransen. Toch duurde het nog tot in de negentiende eeuw voor er grootschalige emigratie naar de twee eilanden van Nieuw-Zeeland op gang kwam.

Tussen 1830 en 1840 bleek dat er tegen de kust van het Zuidereiland, rondom Christchurch, veel walvissen in de wateren zaten. De Franse walvisvaarder Jean-François Langlois kreeg op een gegeven moment het idee om een walviskolonie te stichten. Hij kocht daarom een stuk land van de Maori en rond 1840 stapten de eerste migranten aan wal op Banks Peninsula, een schiereiland ten zuidwesten van Christchurch.

Hoewel Nieuw-Zeeland als geheel al snel onder Brits gezag kwam te staan, bleef de Franse invloed altijd aanwezig. En ook vandaag de dag buiten de inwoners van het kleine plaatsje Akaroa het Franse erfgoed flink uit, met Franse straatnamen, Franse winkeltjes, wijngaarden, een Franse begraafplaats en een jaarlijks Frans festival.

Wat te doen in Akaroa
Heel leuk om te doen is sowieso een wandeling door het stadje, om de oude huisjes uit de koloniale tijd te bewonderen en je onder te dompelen in een stukje Franse geschiedenis van Nieuw-Zeeland. Of te genieten van een maaltijd in een van de vele restaurantjes die er zijn. De sfeer in het dorp is relaxed, je wordt overal vriendelijk onthaald en je kunt er optimaal genieten van de Nieuw-Zeelandse gastvrijheid.

Daarnaast vind je in de baai van Akaroa een zeldzame dolfijnensoort, de Hector-dolfijn. Deze is een inheemse soort van Nieuw-Zeeland, en een van de kleinste walvisachtigen. Je ontdekt deze dolfijnensoort op een cruise, maar je kunt er zelfs ook mee zwemmen. Een cruise is overigens een ideale manier om ook de andere fauna in de omgeving te ontdekken, zoals zeehonden en pinguïns.

Verder niet te missen is een rondrit over de rest van het schiereiland, langs de diverse schitterende baaien die er zijn. Het landschap lijkt hier en daar wel wat op de Auvergne, puntige heuvels en middelgebergte, met een mooi kleurenpalet van groene en gele tinten. Niet verwonderlijk die overeenkomst, omdat ook Banks Peninsula een vulkanische oorsprong heeft.

CategorieënFrankrijk Overzees
Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *