rondrit-saverne-marmoutier
Bas-RhinGrand-Est

Abbaye Saint-Étienne, de robuuste abdijkerk van Marmoutier

De Benedictijnse Abbaye Saint-Étienne domineert als een indrukwekkende wachter het Elzasser dorpje Marmoutier. Wij bezoeken de abdijkerk op een regenachtige najaarsmiddag tijdens een rondrit in de Elzas en vinden de achtste-eeuwse crypte en het originele Silbermann-orgel de hoogtepunten van ons bezoek. Vergeet ook niet om een bezoekje te brengen aan de kloostertuin, naast de kerk.

De natte straatstenen van het Place du Général de Gaulle weerspiegelen de massieve voorgevel van de abdijkerk. Deze zijde van de kerk is gebouwd in rood-roze zandsteen (grès), een steensoort die veel voorkomt in de Vogezen en Elzas.

Geschiedenis

De abdij werd aan het eind van de zesde eeuw opgericht door de Ierse monnik Sint Colombanus of door een van zijn volgelingen, de eerste abt Sint Leobardus. Na een brand in 724 werd het klooster herbouwd door abt Maurus en kwam de naam Maurmünster (‘klooster van Maurus) in omloop, wat later veranderde in Marmoutier. In de late middeleeuwen had de abdij veel invloed op het geestelijke en dagelijkse leven in de streek en omvatten haar landerijen honderdvijftig vierkante kilometer en zestien dorpen. Na de Franse revolutie werd het klooster gesloten, maar de kerk doet nog steeds dienst als parochiekerk.

Hoogtepunten van de kerk

De voorgevel van de abdijkerk wordt beschouwd als een van de meest opmerkelijke voorbeelden van Romaanse architectuur in de Elzas. De vierkante klokkentoren, die wordt geflankeerd met achthoekige hoektorens, geven de kerk iets van het uiterlijk van de vele kastelen in de omgeving. Binnen in de kerk vind je een mix van stijlen, met een romaanse narthex, gotisch schip en transept en barok kerkmeubilair. Ook staat er in de kerk een origineel Silbermann-orgel uit 1710, een van de mooiste uit de hele Elzas.

Voor ons is de achtste eeuwse crypte onder de kerk een verrassing. Via een smal gangetje met aan weerszijden betonnen muren komen we in een ruimte terecht die wel wat wegheeft van een klein museum. Plaquettes geven uitleg over de funderingen, skeletten en resten aardewerk die hier gevonden zijn. Onder het transept zijn zelfs oude kerkvloeren ontdekt.

Overige bezienswaardigheden in Marmoutier

Marmoutier kent naast de abdijkerk weinig grote hoogtepunten. Een Joodse begraafplaats verwijst naar het rijke joodse leven van Marmoutier in de negentiende eeuw. Ook vind je in het dorp een aantal vakwerkhuizen. In een van deze huizen vind je het folkloristische Musée d’Arts et Traditions populaires, waar je onder andere een reconstructie kunt zien van het leven op het Elzasser platteland.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant