Abbaye Saint-Étienne, de robuuste abdijkerk van Marmoutier

De Benedictijnse Abbaye Saint-Étienne domineert als een indrukwekkende wachter het Elzasser dorpje Marmoutier. Wij bezoeken de abdijkerk op een regenachtige najaarsmiddag tijdens een rondrit in de Elzas en vinden de achtste-eeuwse crypte en het originele Silbermann-orgel de hoogtepunten van ons bezoek. Vergeet ook niet om een bezoekje te brengen aan de kloostertuin, naast de kerk.

De natte straatstenen van het Place du Général de Gaulle weerspiegelen de massievevoorgevel van de abdijkerk. Deze zijde van de kerk is gebouwd in rood-roze zandsteen (grès ), een steensoort die veel voorkomt in de Vogezen en Elzas.

Geschiedenis

De abdij werd aan het eind van de zesde eeuw opgericht door de Ierse monnik Sint Colombanus of door een van zijn volgelingen, de eerste abt Sint Leobardus. Na een brand in 724 werd het klooster herbouwd door abt Maurus en kwam de naam Maurmünster (‘klooster van Maurus) in omloop, wat later veranderde in Marmoutier. In de late middeleeuwen had de abdij veel invloed op het geestelijke en dagelijkse leven in de streek en omvatten haar landerijen honderdvijftig vierkante kilometer en zestien dorpen. Na de Franse revolutie werd het klooster gesloten, maar de kerk doet nog steeds dienst als parochiekerk.

Hoogtepunten van de kerk

De voorgevel van de abdijkerk wordt beschouwd als een van de meest opmerkelijke voorbeelden van Romaanse architectuur in de Elzas. De vierkante klokkentoren, die wordt geflankeerd met achthoekige hoektorens, geven de kerk iets van het uiterlijk van de vele kastelen in de omgeving. Binnen in de kerk vind je een mix van stijlen, met een romaanse narthex, gotisch schip en transept en barok kerkmeubilair. Ook staat er in de kerk een origineel Silbermann-orgel uit 1710, een van de mooiste uit de hele Elzas.

Voor ons is de achtste eeuwse crypte onder de kerk een verrassing. Via een smal gangetje met aan weerszijden betonnen muren komen we in een ruimte terecht die wel wat wegheeft van een klein museum. Plaquettes geven uitleg over de funderingen, skeletten en resten aardewerk die hier gevonden zijn. Onder het transept zijn zelfs oude kerkvloeren ontdekt.

Overige bezienswaardigheden in Marmoutier

Marmoutier kent naast de abdijkerk weinig grote hoogtepunten. Een Joodse begraafplaats verwijst naar het rijke joodse leven van Marmoutier in de negentiende eeuw. Ook vind je in het dorp een aantal vakwerkhuizen. In een van deze huizen vind je het folkloristische Musée d’Arts et Traditions populaires, waar je onder andere een reconstructie kunt zien van het leven op het Elzasser platteland.

Locatie:

Marita
Hoi! Ik ben Marita, en geef je op Frankrijk Puur graag tips over de mooiste plekken in Frankrijk. Het land verrast me steeds weer door haar veelzijdigheid, voor spectaculaire natuur en bijzondere dorpen hoef je helemaal niet naar het einde van de wereld.

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Nieuwsbrief

ABONNEER EN ONTVANG WEKELIJKS NIEUWE TIPS VOOR JOUW VAKANTIE IN FRANKRIJK

Populair in de webshop

 • -20% korting
  20,00 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.
  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

 • 9,95

  Een idyllisch landschap van heuvels, bossen, riviertjes en leuke steden en dorpen met een geschiedenis: welkom in de Morvan. In deze reisgids nemen we je mee op ontdekkingsreis door deze rustige, landelijke streek en laten we je alle bekende en onbekende hoogtepunten zien. We geven je tips voor de mooiste plekken en leuke activiteiten voor tijdens jouw eigen verblijf in de Morvan.

  Deze reisgids telt 42 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.

 • 5,99

  Zin in een vakantie met gezellige dorpjes, zwemmen in een traag stromende rivier en wandelingen door prachtige natuur? Ga dan op vakantie naar de Dordognestreek! In mijn reisgids Hoogtepunten van de Dordogne geef ik je alle tips die je nodig hebt voor een onvergetelijke reis.

  Het ebook is een PDF-bestand van 30MB en telt 64 pagina’s.

  Direct te downloaden

 • 9,95

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Verzending binnen 1 tot 2 werkdagen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Heimwee naar Frankrijk? Bestel het boek Frankrijk Puur