Abdij van Fontenay: rustgevende plek in groene vallei

door Martijn
3516 keer gelezen

Het was niet voor niets dat de twaalfde-eeuwse monnik Bernard van Clairvaux besloot op deze plek een abdij te stichten: midden in de bossen, in een groene vallei met een beekje, afgezonderd van het dagelijkse leven in de maatschappij. Dat was waar zijn kloosterorde voor stond. Afzondering, contemplatie, geen pracht en praal, eenvoud en soberheid. Het is bijna een wonder te noemen dat die principes na al die eeuwen nog steeds de basis vormen voor de aantrekkingskracht van dit bijzondere klooster.

advertentie

Want de Abdij van Fontenay doorstond de woelige geschiedenis relatief met weinig kleerscheuren. Het werd niet geplunderd tijdens de Franse Revolutie, maar veranderde simpelweg van bestemming. Bijna een eeuw lang was er een papierfabriek gevestigd. Aan het begin van de twintigste eeuw werden alle sporen van die industrialisering verwijderd en werd de abdij in middeleeuwse sferen teruggebracht.

Bernard van Clairvaux
Terug naar Bernard van Clairvaux, want zijn invloed is dus na al die tijd nog steeds goed te herkennen in de gebouwen van het klooster. De abdijkerk, een van de opvallendste gebouwen, wordt gekenmerkt door soberheid. Het is een van de weinige cisterciënzer kerken uit de twaalfde eeuw die bewaard zijn gebleven. Naar de wil van de stichter van de abdij mocht niets in de kerk je ogen afleiden, zodat je al je aandacht op God kon vestigen. Bernard van Clairvaux wist met zijn hang naar eenvoud veel tijdgenoten te boeien. Tientallen van zijn vrienden en familieleden volgden hem het klooster in. De eerste abt van de Abdij van Fontenay was een neef van Bernard.

Het hart van het klooster wordt gevormd door de kloostergangen, die in prachtige staat zijn. Deze gangen waren het meest levendige gedeelte van de abdij. Hier kruisten de wegen van de monniken zich, en hier vonden ook processies plaats en kon men in stilte al wandelend bidden.

Ook verder zijn er nog grote delen van het oorspronkelijk klooster bewaard gebleven en in oude staat hersteld. Zo vind je er bijvoorbeeld de slaapzaal van de monniken, de werkzaal voor de monniken, de smidse en diverse bijgebouwen.

Een groot deel van het klooster is het hele jaar door te bezoeken, met of zonder gids. Voor informatie over bezoekuren en toegangsprijzen, kijk je op de website van het klooster.

Wandelingen

Voor een bezoek aan de Abdij van Fontenay kun je gerust 1 tot 3 uur uittrekken. Wil je er een compleet dagje uit van maken dan is het ook leuk om een wandeling door de vallei van het klooster te maken. Je kunt bijvoorbeeld naar een vijvertje driekwartier verderop wandelen, of naar een oude ijzermijn die de monniken in gebruik hadden, of een langere wandeling maken over een oud voetpad, dat waarschijnlijk ook onderdeel was van de pelgrimsroute naar Compostella. Kijk hier voor meer informatie over de wandelingen.

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Nieuw: het boek Frankrijk Puur
50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken
"Frankrijk Puur is een ode aan al het moois dat Frankrijk te bieden heeft."
 
Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.
 
Lees hier meer over dit inspiratieboek over Frankrijk!

Locatie:

Lees ook:

Plaats een reactie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Accepteren Lees meer

Gratis Frankrijk-tips

Ontvang wekelijks nieuwe tips van Frankrijk Puur in je mailbox

P.S. Heb jij het boek Frankrijk Puur al besteld?
Met tips voor 50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken.