A

Abdij van Fontenay: rustgevende plek in groene vallei

Het was niet voor niets dat de twaalfde-eeuwse monnik Bernard van Clairvaux besloot op deze plek een abdij te stichten: midden in de bossen, in een groene vallei met een beekje, afgezonderd van het dagelijkse leven in de maatschappij. Dat was waar zijn kloosterorde voor stond. Afzondering, contemplatie, geen pracht en praal, eenvoud en soberheid. Het is bijna een wonder te noemen dat die principes na al die eeuwen nog steeds de basis vormen voor de aantrekkingskracht van dit bijzondere klooster.

Streektips

Zelf ook deze bijzondere abdij en de omgeving bezoeken? Misschien heb je dan wat aan deze tips!

Want de Abdij van Fontenay doorstond de woelige geschiedenis relatief met weinig kleerscheuren. Het werd niet geplunderd tijdens de Franse Revolutie, maar veranderde simpelweg van bestemming. Bijna een eeuw lang was er een papierfabriek gevestigd. Aan het begin van de twintigste eeuw werden alle sporen van die industrialisering verwijderd en werd de abdij in middeleeuwse sferen teruggebracht.

Bernard van Clairvaux
Terug naar Bernard van Clairvaux, want zijn invloed is dus na al die tijd nog steeds goed te herkennen in de gebouwen van het klooster. De abdijkerk, een van de opvallendste gebouwen, wordt gekenmerkt door soberheid. Het is een van de weinige cisterciënzer kerken uit de twaalfde eeuw die bewaard zijn gebleven. Naar de wil van de stichter van de abdij mocht niets in de kerk je ogen afleiden, zodat je al je aandacht op God kon vestigen. Bernard van Clairvaux wist met zijn hang naar eenvoud veel tijdgenoten te boeien. Tientallen van zijn vrienden en familieleden volgden hem het klooster in. De eerste abt van de Abdij van Fontenay was een neef van Bernard.

Het hart van het klooster wordt gevormd door de kloostergangen, die in prachtige staat zijn. Deze gangen waren het meest levendige gedeelte van de abdij. Hier kruisten de wegen van de monniken zich, en hier vonden ook processies plaats en kon men in stilte al wandelend bidden.

Ook verder zijn er nog grote delen van het oorspronkelijk klooster bewaard gebleven en in oude staat hersteld. Zo vind je er bijvoorbeeld de slaapzaal van de monniken, de werkzaal voor de monniken, de smidse en diverse bijgebouwen.

Een groot deel van het klooster is het hele jaar door te bezoeken, met of zonder gids. Voor informatie over bezoekuren en toegangsprijzen, kijk je op de website van het klooster.

Wandelingen

Voor een bezoek aan de Abdij van Fontenay kun je gerust 1 tot 3 uur uittrekken. Wil je er een compleet dagje uit van maken dan is het ook leuk om een wandeling door de vallei van het klooster te maken. Je kunt bijvoorbeeld naar een vijvertje driekwartier verderop wandelen, of naar een oude ijzermijn die de monniken in gebruik hadden, of een langere wandeling maken over een oud voetpad, dat waarschijnlijk ook onderdeel was van de pelgrimsroute naar Compostella. Kijk hier voor meer informatie over de wandelingen.

CategorieënBourgogne Côte d'Or

Locatie

Bekijk al onze tips op een handige overzichtskaart!

Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *