Abdij van Fontenay: rustgevende plek in groene vallei

Het was niet voor niets dat de twaalfde-eeuwse monnik Bernard van Clairvaux besloot op deze plek een abdij te stichten: midden in de bossen, in een groene vallei met een beekje, afgezonderd van het dagelijkse leven in de maatschappij. Dat was waar zijn kloosterorde voor stond. Afzondering, contemplatie, geen pracht en praal, eenvoud en soberheid. Het is bijna een wonder te noemen dat die principes na al die eeuwen nog steeds de basis vormen voor de aantrekkingskracht van dit bijzondere klooster.

Want de Abdij van Fontenay doorstond de woelige geschiedenis relatief met weinig kleerscheuren. Het werd niet geplunderd tijdens de Franse Revolutie, maar veranderde simpelweg van bestemming. Bijna een eeuw lang was er een papierfabriek gevestigd. Aan het begin van de twintigste eeuw werden alle sporen van die industrialisering verwijderd en werd de abdij in middeleeuwse sferen teruggebracht.

Bernard van Clairvaux
Terug naar Bernard van Clairvaux, want zijn invloed is dus na al die tijd nog steeds goed te herkennen in de gebouwen van het klooster. De abdijkerk, een van de opvallendste gebouwen, wordt gekenmerkt door soberheid. Het is een van de weinige cisterciënzer kerken uit de twaalfde eeuw die bewaard zijn gebleven. Naar de wil van de stichter van de abdij mocht niets in de kerk je ogen afleiden, zodat je al je aandacht op God kon vestigen. Bernard van Clairvaux wist met zijn hang naar eenvoud veel tijdgenoten te boeien. Tientallen van zijn vrienden en familieleden volgden hem het klooster in. De eerste abt van de Abdij van Fontenay was een neef van Bernard.

Het hart van het klooster wordt gevormd door de kloostergangen, die in prachtige staat zijn. Deze gangen waren het meest levendige gedeelte van de abdij. Hier kruisten de wegen van de monniken zich, en hier vonden ook processies plaats en kon men in stilte al wandelend bidden.

Ook verder zijn er nog grote delen van het oorspronkelijk klooster bewaard gebleven en in oude staat hersteld. Zo vind je er bijvoorbeeld de slaapzaal van de monniken, de werkzaal voor de monniken, de smidse en diverse bijgebouwen.

Een groot deel van het klooster is het hele jaar door te bezoeken, met of zonder gids. Voor informatie over bezoekuren en toegangsprijzen, kijk je op de website van het klooster.

Wandelingen

Voor een bezoek aan de Abdij van Fontenay kun je gerust 1 tot 3 uur uittrekken. Wil je er een compleet dagje uit van maken dan is het ook leuk om een wandeling door de vallei van het klooster te maken. Je kunt bijvoorbeeld naar een vijvertje driekwartier verderop wandelen, of naar een oude ijzermijn die de monniken in gebruik hadden, of een langere wandeling maken over een oud voetpad, dat waarschijnlijk ook onderdeel was van de pelgrimsroute naar Compostella. Kijk hier voor meer informatie over de wandelingen.

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.