Abdij Saint-Martin-du-Canigou, stukje paradijs in de bergen

Verscholen tussen de hoge toppen van de Pyreneeën vind je een klein stukje paradijs. De Abdij Saint-Martin-du-Canigou, alleen te voet of per jeep bereikbaar, is al meer dan duizend jaar een rustpunt in het Catalaanse berglandschap. We kregen een privérondleiding door een van de zusters die in het klooster wonen.

Beneden in het dorp Casteil worden we opgewacht door een lekenzuster van de abdij, die tegelijk het beheer over het klooster voert. Naast drie leken, die in het dorp wonen, verblijven er tien tot twintig zusters en broeders permanent in de abdij. We stappen in de auto voor een rit over een smalle bergweg, met haarspeldbochten die zo scherp zijn dat de zuster soms twee keer moet steken om de bocht te maken. Over het algemeen worden bezoekers van de abdij geacht om de anderhalve kilometer lange klim lopend af te leggen, maar voor mensen die slecht ter been zijn rijden er op verzoek taxi’s met vierwielaandrijving naar boven.

Sint Maarten

Eenmaal veilig aangekomen klauteren we eerst naar een uitzichtpunt. Hier kijk je van bovenaf op de afwisselend rode en donkergrijze daken van de abdijgebouwen en zie je goed de geïsoleerde ligging. Daarna lopen we terug en worden door de vriendelijke en wijze zuster Claire naar de voet van een standbeeld van Sint Maarten geleid, de naamgever van de abdij. Rond het jaar 1000 na Christus besloot Guifred II, graaf van Cerdagne en Conflent, samen met zijn vrouw Guisla een abdij te bouwen en hier de naam van de heilige Maarten aan te verbinden.

Geschiedenis

De abdij ligt er nu prachtig bij, maar dat is niet altijd het geval geweest. In 1783, ruim 750 jaar na de inwijding in 1009, verlaten de laatste vijf monniken deze plek. De gebouwen worden als ‘leegstaand’ aangemerkt en geplunderd, waarna een ruïne overblijft. Pas meer dan honderd jaar later ontfermt Jules de Carsalade du Pont, bisschop van Perpignan-Elne, zich over de vervallen abdijgebouwen. De restauratie duurt tot 1982 en zes jaar later wordt de abdij toevertrouwd aan de Katholieke gemeenschap van de Zaligsprekenden. Behalve dat ze zich wijden aan gebed en meditatie, verzorgen ze ook de rondleidingen van bezoekers van de abdij.

Paradijs tussen drie muren

We wandelen door de prachtig gerestaureerde gebouwen. De binnentuin en kloostergangen, ooit door vier muren omringd, geven nu aan een zijde uitzicht op een ravijn. In de diepte liggen wellicht nog de brokstukken van wat ooit de tweede verdieping van het klooster is geweest. Nu is op de plek van deze vleugel een kruidentuin, waar de lavendel zachtjes ruist in de wind en bijen rondvliegen op zoek naar voedsel. Tijdens de restauratie van de kloostergang zijn zowel oorspronkelijke als nieuwe zuilen gebruikt, wat nog te zien is aan de verschillen in vorm en kleur. De oorspronkelijke zuilen stonden eerst een verdieping hoger.

In de binnentuin zelf klimmen heerlijk geurende rozen tussen en tegen de eeuwenoude muren van de abdij. Deze binnentuin is, net als kloostertuinen elders, een verwijzing naar het paradijs: daarom zul je er geen fruitbomen vinden, de boom waardoor de mens tot zonde verviel en uit het paradijs werd gezet.

Abdijgebouwen

Vanuit de binnentuin leidt een kleine deur ons naar de crypte, gewijd aan de maagd Maria. Deze ruimte werd vroeger gebruikt om abten te begraven, nu zijn er een paar keer per jaar speciale diensten, bijvoorbeeld met Pasen. Recht boven de crypte is het hart van de abdij, een kerk in Romaanse stijl. Op de tweede verdieping van de abdij zijn nog drie van de vier oorspronkelijke kloostergangen over. Hier zijn onder andere de verblijven van de zusters en broeders en je hebt er toegang tot het hoogste punt van de abdij: de elfde eeuwse klokkentoren. Aan de voet van de toren heeft Graaf Guifred II, stichter van de abdij, twee graven uitgehouwen uit de rotsen: een voor zichzelf en een voor zijn vrouw Guisla.

Wij besluiten na twee uur ons bezoek aan de abdij. Zuster Claire legt ons de handen op, zodat we als gezegende mensen weer afdalen naar het dal.

Locatie:

Hoi! Ik ben Marita, en geef je op Frankrijk Puur graag tips over de mooiste plekken in Frankrijk. Het land verrast me steeds weer door haar veelzijdigheid, voor spectaculaire natuur en bijzondere dorpen hoef je helemaal niet naar het einde van de wereld.

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

2 reacties op Abdij Saint-Martin-du-Canigou, stukje paradijs in de bergen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.