Pareltje! Abbaye de Sénanque bij Gordes, tussen de lavendel

3538 keer gelezen

Een veelbewogen geschiedenis, maar nog in verrassend goede staat: Abbaye de Sénanque is een opmerkelijk cultureel pareltje in de Provence. Deze cisterciënzer abdij werd in de twaalfde eeuw gebouwd en is vandaag de dag nog steeds in gebruik door monniken. Geen monnik, maar wel op zoek naar rust? Het is mogelijk er individueel of met een groepje in retraite te gaan.

advertentie

Al honderden jaren is het klooster in gebruik door monniken die hun leven aan God wilden wijden. Niet onafgebroken, want tijdens de godsdienstoorlogen en de Franse Revolutie werden de monniken tijdelijk verdreven van hun prachtige plekje in de Provence.

In de 13e en 14e eeuw waren de hoogtijdagen van het klooster, het bezat in die tijd vele landgoederen in de wijde omgeving. Sinds de 16e eeuw was de bezetting van het klooster veel kleiner, amper een paar dozijn monniken. Een groot deel van de twintigste eeuw stond het klooster ook leeg, tot in 1988 een kleine gemeenschap terugkeerde.

Foto: Andreina Schoeberlein/Flickr

Foto: Andreina Schoeberlein/Flickr

De monniken die nu in Sénanque leven verbouwen onder meer lavendel en houden bijen voor honing. Hun producten kun je in de winkel bij de abdij kopen. Verder is het mogelijk een deel van het klooster te bezichtigen, waaronder de kerk, kloostergang en een aantal van de oude zalen. De monniken leven volgens een strikt dagelijks ritme, dat al om 10 over 4 ‘s ochtends begint. Als bezoeker kun je hun diensten in de kapel of kloosterkerk meemaken.

Hoe kom je er?
De Abbaye de Sénanque ligt in een vallei ten noorden van Gordes, aan de D177.

Het klooster hanteert strikte openingstijden, en is alleen ‘s ochtends van 9.45 tot 11 uur individueel zonder gids te bezoeken. Kom je met een groep en wil je een rondleiding, dan zijn er meer mogelijkheden. Voor verdere informatie rondom een bezoek, zie de website.

Foto: Francis Manguy/Flickr

Foto: Francis Manguy/Flickr

Foto: Christine Jewell/Flickr

Foto: Christine Jewell/Flickr

Foto: Abbaye de Sénanque

Foto: Abbaye de Sénanque

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
Vakantiehuisjes
Campings
Natuurcampings
Nederlandstalige vakantieparken
Hotels of chambres d'hôtes

Locatie:

Lees ook:

Plaats een reactie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Accepteren Lees meer

Gratis Frankrijk-tips

Ontvang wekelijks nieuwe tips van Frankrijk Puur in je mailbox