MancheNormandie

De schoonheid van verval: Abbaye de Hambye

Abbaye de Hambye

Het is indrukwekkend om door abdijen te wandelen die nog in perfecte staat zijn. Maar die van Hambye in het departement Manche betovert juist door het verval. Bekijk de restanten van de abdijkerk waar een familie kraaien zich genesteld heeft en de wind en regen vrij spel hebben, en verwonder je over de constructie van het gebouw, dat jarenlang overgeleverd werd aan de elementen.

Streektips

Ook op vakantie in deze mooie streek? Misschien heb je wat aan deze tips!

Franse Revolutie

In de twaalfde eeuw werd op deze plek een abdij gesticht door Guillaume Paynel, een lokale heerser. Binnen een eeuw groeide de Abbaye de Hambye uit tot een vrij belangrijke abdij, met een groot aantal bezittingen, waaronder kerken, priorijen en landgoederen. De grote abdijkerk verrees in de decennia na de oprichting van het klooster. De religieuze plek overleefde in de loop der tijd oorlogen en politieke onrust, maar kwam net als zoveel andere abdijen de Franse Revolutie niet te boven.

De abdijkerk en de omringende gebouwen werden verkocht en de kerk en de kloostergang vervolgens gebruikt als steengroeve. In de twintigste eeuw werd het belang van de plek pas weer ingezien. De kerk werd aangemerkt als historisch monument, in de jaren zestig kreeg het departement de kerk en enkele bijgebouwen in eigendom. De kloostergebouwen zijn nog altijd privébezit. Het geheel is tegenwoordig gelukkig wel te bezoeken, en alles is gerestaureerd, waarbij ervoor gekozen is om de kerk grotendeels in de staat te laten waarin deze rond 1900 verkeerde.

Gotische abdijkerk

Een bezoek aan de Abbaye de Hambye is om meerdere redenen de moeite waard. Hoewel je het gezien de staat van de kerk niet zou zeggen, is het na de abdij van Mont-Saint-Michel het best bewaard gebleven kloostercomplex van dit deel van Normandië. Dwaal door de imponerende ruïne van de gotische abdijkerk, vervolg je weg naar de voormalige kloostergang en werp een blik in de sacristie, de kapittelzaal, het lekenhuis en de boerengebouwen, en geniet van het kabbelende water van het kanaaltje dat gebruikt werd voor een molentje. Extra leuk wordt je bezoek doordat je aan de hand van tablets kunt ontdekken hoe de gebouwen er in de middeleeuwen bij moeten hebben gelegen. De torenhoge pilaren van de kerk, de open hemel door het ontbreken van het dak, de kale stenen met hier en daar middeleeuws beeldhouwwerk, alles ademt een unieke en bijzondere sfeer, die nog versterkt wordt door de oude appelbomen die in de uitgestrekte weilanden rondom de gebouwen geplant zijn. Een plek om de wereld buiten het klooster even te vergeten en je te laten meevoeren door de geschiedenis.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

  1. Peter Geux zegt:

    Weer een pareltje dat op de lijst komt te staan. Bedankt voor de tip.
    Mijn tip voor camperaars: bezoek de site France Passion voor ruim 2200 gratis overnachtingen bij jaar lidmaatschap rond de € 45.

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant