Stilte en kunst in de Abbaye de Flaran

door Martijn
930 keer gelezen

De Abdij van Flaran in de Gers is een van de best bewaard gebleven abdijen van Zuidwest-Frankrijk. Dat gegeven was voor mij genoeg reden om uit te kijken naar het bezoek dat ik bracht aan dit eeuwenoude klooster net buiten het bastidedorp Valence-sur-Baïse, een half uurtje boven Auch. Niet alleen is het een verstilde plek waar monniken eeuwenlang een leven van contemplatie zochten, de abdij herbergt tegenwoordig ook een interessante (privé)verzameling kunst.

advertentie

Ik vind abdijen een intrigerende plek, vandaar dat ik er tijdens mijn reizen door Frankrijk vaak een kijkje neem. De eenvoud en rust van het kloosterleven spreken me aan, alhoewel ik ook denk dat de muren toch al snel op me af zouden komen, als ik er zelf permanent zou moeten wonen. Maar ik laat me altijd graag verleiden om er een uurtje rond te dwalen. En dat kan heel goed in de twaalfde-eeuwse Abdij van Flaran.

Branden

Na de oprichting in 1151 kende het klooster een snelle groei en kreeg het bezittingen aan beide oevers van het riviertje de Baïse. Om zich te beschermen bouwden de monniken een muur rondom hun terrein. Hoewel de monniken zich vooral wijdden aan een leven vol gebed en eenvoudige landarbeid en handwerk, kregen ze op diverse momenten in de geschiedenis te maken met geweld. Met name in de zestiende eeuw, tijdens de godsdienstoorlogen, werd de abdij flink getroffen. In 1569 werd een deel van de kerk in brand gestoken, de kloostergangen verwoest en het archief vernietigd. Ook een aantal monniken overleefden de plunderingen niet.

Tegen de tijd van de Franse Revolutie bevonden zich nog drie monniken in het klooster. Die werden eruit gezet en het klooster werd verkocht. In de daaropvolgende eeuwen was het privébezit, voornamelijk in gebruik door plaatselijke boeren. Zo stond er op een gegeven moment Armagnac te rijpen in vaten in de kerk en diende de kapittelzaal als graanopslag.

Aan bijna twee eeuwen privébezit kwam snel een einde in 1970, toen de abdij opnieuw door brand werd getroffen. Ditmaal waren het de eigenaren die het in brand staken, mogelijk om de verzekeringspremie op te strijken. Het departement Gers, die al bezig was de abdij te verwerven, zette hier vaart achter en wist de schade van de brand te beperken. Na een grondige restauratie opende het gebouw de deuren voor het publiek. Ook zit tegenwoordig de erfgoeddienst van het departement gevestigd in de abdij.

Gebouwen

Het meest bijzondere onderdeel van de Abdij van Flaran vond ik de grote romaanse kerk. Van binnen een vrij somber geheel en vrijwel zonder decoraties, strak opgebouwd, met imposante gewelven en dikke pilaren. Nog enkele keren per jaar wordt de kerk gebruikt tijdens bijzondere diensten. Vanuit de kerk konden de monniken direct naar de vertrekken op de eerste verdieping, via een opvallende stenen trap.

Ook interessant is de salle capitulaire (kapittelzaal), aan de noordoostkant van de kloostergang. Deze half open zaal heeft fraaie gewelven en marmeren pilaren die dateren uit de Romeinse tijd. Hoogstwaarschijnlijk zijn ze afkomstig van de Romeinse villa van Seviac, en in de loop der tijd hergebruikt in het klooster. Loop je verder noordwaarts door de kloostergang dan kom je in zaal van de monniken, waar vroeger allerhande klusjes gedaan werden. Hier is nu een tentoonstelling ingericht over de pelgrimsroute naar Santiago.

Niet te missen vond ik verder de keuken aan de westkant, met een doorgeefluik voor het eten naar de eetzaal. Op de eerste verdieping zijn nog vertrekken die van iets meer luxe getuigen. In de loop der eeuwen nam men het namelijk steeds wat minder streng met de oorspronkelijke regel van Benedictus, waarnaar de Cisterciënzer orde was ingericht. Het klooster is tenslotte bijzonder compleet voor wat betreft de overblijfselen. Zo zijn er op het terrein ook nog de oude bijgebouwen te bewonderen, zoals de stallen en een mooie toegangspoort.

Simonow-collectie

Een bijzondere vermelding verdient de kunstcollectie die op de eerste verdieping aan de oostkant van de kloostergang te zien is, op de voormalie slaapzaal van het klooster. Deze rijke Engelse kunstliefhebber verzamelt sinds zijn achttiende allerhande kunst en zocht na zijn emigratie naar Zuid-Afrika een permanente plek om zijn collectie tentoon te stellen. Dat vond hij in de vorm van de Abbaye de Flaran. Daar wordt zijn collectie nu beheerd, en in wisselende thema-exposities aan het publiek vertoond. De collectie van Simonow bevat honderden werken, van onbekende maar ook bekende kunstenaars, zoals Monet, Rubens, Claudel, Rodin, Picasso… Een extra reden voor een bezoek aan deze mooie abdij!

Overnachtingsplek

Ben je op zoek naar een leuke overnachtingsplek in de buurt van de abdij? Op enkele honderden meters afstand ligt La ferme de Flaran, een comfortabel hotel met prima restaurant waar op een gastronomische manier de heerlijkste maaltijden voor je worden klaargemaakt. Geniet bijvoorbeeld van malse lamsschouder uit de Gers, of van allerlei andere traditionele streekgerechten.

Pinterest

Vond je dit een handig en interessant artikel? Bewaar het dan op je Pinterest!

Abbaye de Flaran

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Locatie:

Lees ook:

4 reacties

Myriam Claessens 8 mei 2019 - 11:39

De abdij van Flaran ga ik zeker bezoeken. Ik ga nl verschillende bastides aan doen tijdens mijn jaarlijkse Frankrijk reis.

Reply
Martijn
Martijn 10 mei 2019 - 16:28

Veel plezier! Weet je al welke bastides je gaat bezoeken? Misschien heb je hier nog wat aan: https://frankrijkpuur.nl/bastides-perigord/

Reply
marielouise olthof 10 mei 2019 - 16:20

ik ben ook heel dol op frankrijk als ik al die stukken lees het is alleen jammer dat deze prachtige plekken alleen met eigen vervoer te bereiken zijn helaas kan ik zelf niet rijden anders ging ik er zeker heen fijn weekend allemaal ga door met deze prachtige rapportages ik geniet er altijd van om ze te lezen

Reply
Martijn
Martijn 10 mei 2019 - 16:29

Fijn dat je dan van mijn blogs en foto’s geniet! Leuk dat je Frankrijk Puur leest!

Reply

Plaats een reactie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Accepteren Lees meer

Gratis Frankrijk-tips

Ontvang wekelijks nieuwe tips van Frankrijk Puur in je mailbox

P.S. Heb jij het boek Frankrijk Puur al besteld?
Met tips voor 50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken.