Abbaye de Boschaud, vervallen abdij bij Villars in de Dordogne

Torenhoge gewelven, metershoge muren, een lange kloostergang, de ruïnes van de twaalfde-eeuwse Abbaye de Boschaud laten weinig twijfel over de grandeur van dit voormalige klooster. Midden tussen de bossen van de Périgord Vert, waaraan het zijn naam dankt. De overgebleven koepels, de half-open ruimtes en de verstilde plek waar dit klooster zich bevindt spreken tot de verbeelding. Als je je ogen sluit en je fantasie aan het werk zet, kun je met gemak voor je zien hoe het er vroeger uitgezien moet hebben.

De monniken die zich hier aan het begin van de twaalfde eeuw op het platteland terugtrokken hadden aan weinig genoeg. Anders dan bij veel andere abdijen was er niet eens een waterstroompje in de directe omgeving. Voor een watermolen moesten ze naar de Dronne, op een kleine vier kilometer afstand. Door de vele bossen was het een zware klus om het land te bewerken. Des te meer bewonderenswaardig is het dus dat er hier een vrij omvangrijk klooster gebouwd werd.

Ik wist van te voren niet zo goed wat ik moest verwachten, toen ik vanaf Villars de heuvels in stuurde op zoek naar het vervallen klooster waarover ik al eens eerder gehoord had. Hoeveel zal er nog te zien zijn? Een aantal jaar geleden heeft de gemeente Villars de overblijfselen van het klooster zeker gesteld en toegankelijk gemaakt. Een richtingwijzer aan de kant van de weg helpt me dan ook de plek te vinden en brengt me via een smal weggetje naar de ruïnes. Er is niemand anders als ik naar de eeuwenoude muren toeloop.

Archief

Omdat bij plunderingen in de tijd van de godsdienstoorlogen het archief verloren is gegaan, weten historici weinig over de geschiedenis van het klooster. Wie waren de abten, hoe waren de verhoudingen met andere kloosters in de buurt, hoeveel monniken woonden hier? Het blijft gissen, wat we wel weten is dat ten tijde van de Revolutie er nog slechts één monnik in het gedeeltelijk herbouwde klooster verbleef. Die moest het veld ruimen, en vervolgens was het nog korte tijd in gebruik als woonruimte en stallen, totdat de gebouwen nog verder in verval raakten en langzamerhand overwoekerd werden.

Wat is er zo bijzonder aan de Abbaye de Boschaud? Bouwkundig gezien is het een typisch cisterciënzer klooster. Sober, weinig versieringen, weinig comfort. Maar met enkele bijzonderheden, waarvan de koepels van het dak van de kerk het meest noemenswaardig zijn. Van die koepels is bij het koor van de kerk nog een groot deel te zien, maar men vermoedt dat er nog meerdere andere koepels geweest moeten zijn, ook boven het schip. Door die koepels is het bouwwerk een mooie vermenging tussen de traditionele kloosterbouw en de lokale architectuur.

Bezoek

De ruïnes van de abdij zijn vrij toegankelijk vanaf een kleine parkeerplaats aan de kant van de weg. Je kunt op je eigen tempo over het terrein lopen en zo in alle rust de oude muren en gebouwen verkennen. De rustige omgeving in combinatie met de vergane glorie die de stenen muren uitstralen, nodigt uit tot een moment van bezinning. Door het lokale toeristenbureau worden ook regelmatig rondleidingen met gids georganiseerd.

Locatie:

Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.