7

7 producten om mee te nemen uit een Franse supermarkt

Is het bij jou ook vaste prik, op de terugreis vanuit Frankrijk nog even langs de supermarkt om wat producten in te slaan? Bij mij is een vakantie in Frankrijk eigenlijk niet compleet zonder een bezoek aan een van die megagrote hypermarché’s. Leclerc, Super U, Auchan, in de buurt van vrijwel elke grotere stad tref je wel een winkel van een van deze ketens aan. In deze blogpost lees je welke producten ik op mijn laatste Frankrijkreis meenam.

Blikvoer
Bij de Fransen zeer populair, bij ons Nederlanders iets minder: complete maaltijden in blik. Het ultieme comfortfood als je op een avond geen zin hebt om te koken. Omdat ik eind vorig jaar een weekendje in Toulouse was, gaat er dit keer een Cassoulet Toulousain mee, een bonenschotel met worst.

Wijn
Natuurlijk mogen de nodige flessen wijn niet ontbreken. Ik heb me ingehouden wat aantal betreft, en gekozen voor een rode wijn uit de Provence (Beaumes de Venise, uit de buurt van de Dentelles de Montmirail) en een rosé uit de Provence (Estandon).

Pastasaus
Oké, strikt genomen is pastasaus meer een Italiaans product dan een Frans, maar is het je ook opgevallen dat ze in de Franse supermarkten veel meer verschillende en bijzondere soorten smaken hebben dan in Nederland? Daarom gaan hier ook standaard wat potjes van mee, zoals dit keer een Provençaalse saus, een ‘tomatenkaviaar’ met knoflook en een aubergines met parmezaan.

Thee van Les 2 Marmottes
Les 2 Marmottes bestaat sinds de jaren ’70 en maakt thee en kruidenthee van 100% natuurlijke producten. Verpakt in hippe doosjes en gemaakt van bijzondere kruiden. Een van de smaken die ik meegenomen heb is Vigne Rouge, kruidenthee van wijnbladeren. Ik ben erg benieuwd! Verder nog Romarin en Thijm als smaken.

Jam
Ja, Frankrijk is ook het land van de jam. Rijen vol tref je deze aan in de supermarkt. De gewone bekende merken natuurlijk, maar ook veel streekproducten. In het winkelmandje dit keer een aarbeienjam uit de Périgord (van Gariguettes, een heerlijke typisch Franse aardbeiensoort) en een vijgen-notenjam uit de Morvan/Bourgogne.

Terrine/paté
Terrine, een soort paté (hoewel je het officieel geen paté mag noemen): van de ‘Terrine Gourmande de Sanglier au Bergerac’ nemen we ook een potje mee. Ik hou erg van boerenpaté’s, en denk dat deze dan ook erg in de smaak gaat vallen. Gewoon op brood, of bij de borrel ‘s avonds.

Deegwaren
Ik ben een fan van het Zuid-Duitse Spätzle. Wat ik nog niet wist, is dat dit echter ook een specialiteit is van de Elzas, en dan zit je zomaar weer in Frankrijk. Dus ook die krijgt een plekje in de lijst met producten die je niet mag vergeten wanneer je een Franse supermarkt binnenloopt.

Wat neem jij mee voor in Nederland, uit de Franse supermarkt?

CategorieënCultuur
Martijn
Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

  1. Linda schrijft:

    Graisse de canard oftewel eendenvet. In iedere supermarkt in potten te koop en overheerlijk om er bijvoorbeeld aardappeltjes in te bakken.
    En natuurlijk herbes de Provence als je in de buurt bent.

    1. Debbie Braber schrijft:

      Verveinethee in allerlei smaken, perenjam en mirabellenjam, droge worst, cassoulet en ratatouille uit blik, grote roombotercake, douchegel en shampoo van petit marsellais en wijntjes uit de regio en nog Franse snoepjes voor de kleinkindjes.

  2. Stéphanie schrijft:

    Heel herkenbaar! Ik neem ook altijd van alles mee. Koelbox gaat altijd vol 😉 Brood van de bakker, vleeswaren, toetjes, pasta, kaasjes, thee, jam, Monstermunch (was vroeger altijd mijn favo chips), grote flessen water, cider, wijntjes, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Grand Frais is trouwens ook een fijne supermarkt vol verse en lekkere producten.

  3. Cornelieke schrijft:

    Ik kijk altijd op de bakafdeling bij alle bakproducten. Daar staan vaak de lekkerste chocoladecakes/taartenmixen in het rek. Zooo lekker en net even anders dan bij ons in de winkel.

  4. Annet Sliedrecht schrijft:

    Naast dit alles ook nog blikken confit de canard, verveine thee, theefilters voor losse thee, pakken gekruide couscous, olijfolie, koolzaadolie en natuurlijk een voorraadje brood, kaasjes, pate en rillette.
    Een auto vol met heerlijks!

    1. Bonnie schrijft:

      Moutarde van Amoura!
      En rilette, pasta achtige deegwaar, madeleines, frambozenazijn. We nemen een leeg krat mee en die komt gevuld weer naar huis.
      1 x een halve brie de meaux meegenomen als souvenir om uit te delen aan familie etc.

  5. Ineke schrijft:

    Wij nemen onze producten van de Intermarché mee: wijn, vlees (rund en varken, maar vooral eend en lam in grote hoeveelheden) en streekproducten als comté kaas en cancoillotte, flammenkuche, tabouleh en natuurlijk brood van de boulanger.

  6. Marja schrijft:

    En natuurlijk kruidenmixen in bij voorkeur grote hoeveelheden. Met name coucouskruiden, maar ook een mix mexicaanse kruiden die je in Nederland bijna niet meer ziet.

  7. Tamara schrijft:

    Madeleines, saucisson sec, petit brie, maaltijden in blik, oasis, ontbijtcake en nog heel veel meer nemen wij mee uit de hypermarche! Het liefst gaan we naar leclerc, maar super U, geant of Carrefour zijn ook oke.

  8. Mona schrijft:

    Wij nemen vooral producten mee die je echt niet in Nederland kan kopen!
    Voor ons zijn dat tabletten “Bouillon aux herbes et à l’huile d’olive (Puget)” (dus met olijfolie)
    Ze worden door Knorr geproduceerd, maar hier zijn ze niet te koop. Heerlijk voor het koken van pasta en rijst. In alle Franse supermarkten te verkrijgen.
    En voor de vaatwasmachine flessen gel, dus vloeibaar vaatwasmiddel. Overal in alle supermarkten te krijgen, verschillende merken. Wij gaan meestal voor de aanbiedingen. In Nederland niet te vinden en indien wel, veel te duur.

  9. Eduard schrijft:

    Die lekkere dunne crêpes, olijven uit de Provence in die grote zakken, pastis, grenadine, foie gras!, Confiture voor de foie gras, toast, Champagne, Bordeaux rood en wit. Mmmmmhhh.

  10. Natascha schrijft:

    Madeleine’s (van St Michel), LU Barquettes (abrikoos), LU La Paille d’Or, Rilette, camembert coeur de Lion, Chaussée aux Moines, gerookte knoflook, vijgenjam, Petit Suisse, wijn, FV creme de mures/framboises/griottes au cognac, gezouten boter, zoute caramel, vinaigrette…..

  11. Patrick Janssen schrijft:

    Biafine uit de pharmacie, helpt bij ruwe, verbrande, geschaafde huid. Amora mayonnaise en ketchup. DOP shampoo en Mixa bosylotion.

  12. Esther schrijft:

    Wijn uit de Elzas liefst rechtstreeks van de wijnboer, rollen deeg voor de hartige taart, grillkruiden, selderijzout, de lekkere droge worsten in diverse smaken en raclettekaas.

  13. Marianne schrijft:

    Persillade van Ducros, terrines en rillettes, verveine thee, tubes handcrème van Le petit Marseillais, potjes yoghurt met citroen en babas au rhum. Provençaalse kruiden en geconfijt fruit van de markt. En vers geplukte abrikozen van een stalletje langs de weg. Mmmm!

  14. Eligius schrijft:

    Mayonnaise met mosterd van Amora, confit de canard, pastis, droge worsten, potten flageolets, rilettes en heel veel kaaaaaaaas.

  15. Sandra schrijft:

    Vinaigre de Xeres van Maille, heerlijk voor de tomatensalade! Blikjes Onno vleeswaren van de Intermarché. Douchegel en handzeep van Le petit Marseillais. En de franse variant van Antical, eigen merk van welke supermarkt dan ook. Lekker gel-achtig spul, werkt veel handiger dan het vloeibare wat hier verkrijgbaar is!
    Oja, en mix voor Clafoutis, van de bakafdeling, ben het merk ff vergeten! En uit de koeling clafoutis toetjes van La Laitière, mmmm

  16. Miereille schrijft:

    Thee van les 2 marmottes, pogne uit de Drome, Revillon chocolaatjes met spreuken, Clairette de Die (inderdaad voor oud&nieuw), kaasjes zoals Tomme, Reblochon, ook creme van Niveau die hier niet meer te krijgen is, mayonaise met moutarde, creme de Cassis (veel goedkoper dan hier) en nog veel meer! Zou iemand hier geen (web)winkel kunnen openen;)?

  17. Catherine Faber schrijft:

    Taartdeeg, pâte à tarte, op een rol uit het versvak, zoals pâte brisée. (inmiddels verkoopt de Jumbo de andere taartdegen op een rol), blikken met losse earl grey thee van Lipton, foie gras of zelfs een hele eendenlever tijdens de feestdagen, thee à la Violette uit Toulouse, kleine groene druiven in het najaar, les chasselas, vers zomerfruit, crepe met chocopasta van Whaoo, pure chocola om taarten van te maken, van Nestlé, verschillende soorten tarama, viseitjes, Mont d’Or kaas in een spanen doosje, (ook al heeft mijn kaasboer die ook in de winter) papilottes van revillon met klaptouwtjes, les Pyrenées, kerstchocola, allerlei lokale kazen, navulzakken met vloeibare zeep, biafine, saresta antivlooienbanden voor mijn katten bij de parapharmacie, veel goedkoper dan in Nederland.etc.

  18. Mieke schrijft:

    Hallo, ik ga terug naar België na 3 maanden frankrijk en ik neem mee:
    – brandade de morue, gemaakt van stokvis, aardappelen, look en olijfolie
    – gedroogde en in het seizoen vers eekhoorntjesbrood en morilles
    – expressrijst uncle bens, rozemarijn en citroen
    – douchegel van de olijfoliemolen
    – een fles Suze Op basis van gentiaan
    – goeie wijn uit Vacqueras en Gigondas en bibs van de plaatselijke wijnboeren.
    – heel veel flessen crement de bourgogne, rosé en extra dry5,99 euro
    – olijven pitcholine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *