DordogneNouvelle-Aquitaine

7 Nederlandse wijnboeren in Frankrijk

Ons eigen koude kikkerlandje is maar net warm genoeg voor alleen de meest geharde druivensoorten, maar wie Nederlandse wijn met een zuidelijk tintje wil proeven kan terecht bij een groeiend aantal landgenoten die hun heil elders hebben gezocht: in Frankrijk, het wijnland bij uitstek. Je hoeft niet per se Fransman te zijn om de beste wijnen te maken, dat bewijzen deze pioniers waarvan enkelen zijn doorgedrongen tot de absolute top van het wijnmaken. Een overzicht van een aantal succesvolle Nederlandse wijnboeren in Frankrijk.

Château Rives-Blanques, Aude
Jan en Caryl Panman

Een prachtige wijngaard met schitterend uitzicht op de Pyreneeën. De eigenaren, Jan en Caryl Panman, bewerken het land op een ecologisch verantwoorde wijze, en dat levert mooie witte wijnen op van Chardonnay en Chenin Blanc. De wijnen van Rives-Blanques zijn meermaals verkozen tot beste wijnen in La Revue du Vin de France.
Ga naar de website

Château Cadaulan, Bordeaux
Chantal Smeets

Château Cadaulan is sinds 2004 in handen van de familie Smeets, en sindsdien bouwden ze het uit tot een succesvol wijndomein waarvan de wijnen op de kaarten van vele gevestigde restaurants zijn beland. Op diverse wijngaarden rondom het Chateau worden rode, witte en roséwijnen gemaakt die zich kunnen meten met de beste.
Ga naar de website

Mas des Dames, Languedoc
Lidewij van Wilgen

Sinds 2002 is het domein in de heuvels bij Béziers in bezit van Lidewij van Wilgen, die het 18e eeuwse landgoed omvormde tot een moderne wijnboerderij. Ze profiteerde daarbij van de al aanwezige wijngaarden, waarvan de oudste wijnstokken meer dan 100 jaar tellen. Sinds 2012 zijn alle wijnen van dit domein officieel biologisch. In totaal worden er vier wijnen geproduceerd, twee rode, een witte en een rosé.
Ga naar de website

Domaine de Marotte, Provence
Daan en Elvire van Dijkman

Al sinds 1997 produceren Daan en Elvire van Dijkman op Domaine de Marotte diverse rode, witte en roséwijnen. Bovendien kun je op hun landgoed in de buurt van Carpentras terecht voor rondleidingen en proeverijen. Ook is het mogelijk op hun wijnboerderij te verblijven, in een van de gîtes. Of steek de handen uit de mouwen en kom helpen tijdens de druivenoogst.
Ga naar de website

Domaine de la Monette, Bourgogne
Roelof Ligtmans en Marlon Steine

De wijngaarden van Domaine de la Monette worden beheerd volgens biologische richtlijnen, en het doel van het domein is om de wijn zo natuurlijk mogelijk te maken, door het verminderen van het aantal behandelingen en de dosering van bestrijdingsmiddelen en het bevorderen van de biodiversiteit in de wijngaard.
Ga naar de website

Domaine Lalande, Dordogne
Albert en Robert Hamminga

Een echt wijngebied is de Dordogne niet, maar toch hebben de broers Hamminga het aangedurfd om hier een tientallen jaren geleden opgedoekt wijndomein weer nieuw leven in te blazen. Sinds een paar jaar komt de productie nu goed op gang. Je kunt op het domein ook zelf meehelpen, of gewoon van je vakantie genieten in de safaritent of het vakantiehuis.
Ga naar de website

Château La Tulipe, Bordeaux
Ilja Gort

De bekendste Nederlandse wijnboer in Frankrijk is Ilja Gort. Zijn wijnen liggen overal in de Albert Heijns en je komt hem geregeld in de media tegen. Die populariteit is niet voor niets, de wijnen van Gort vallen regelmatig in de prijzen. Niet alle wijn van Gort wordt overigens op zijn eigen domein in de Bordeaux-streek verbouwd, de Slurp komt bijvoorbeeld van wijngaarden in de Languedoc en Spanje.
Ga naar de website

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant