7 mooie Franse bestemmingen voor een dagtrip vanuit Nederland

Woon je in het midden of de onderste helft van Nederland dan is Frankrijk helemaal niet zo ver weg. Vanuit Utrecht ben je met de auto al in 2,5 uur in Noord-Frankrijk. Frankrijk is eigenlijk dus de ideale bestemming voor een dagtocht. Wat zijn leuke plekken die je op een dagje naar Frankrijk kunt bezoeken?

(Bij de bestemmingen staat steeds de reistijd met de auto vanuit Utrecht aangegeven)

Steden

Lille (2 uur 30 minuten)
Lille mag niet ontbreken als bestemming voor een dagtrip vanuit Nederland. Het stedelijke gebied is met meer dan 1 miljoen inwoners de vierde van Frankrijk wat grootte betreft. De stad heeft een levendige uitstraling dankzij de vele studenten die er wonen. Daarnaast vind je er veel historisch erfgoed, gecombineerd met moderne architectuur.

Laon (4 uur)
Laon is een versterkte stad op een heuvel met veel oude gebouwen en een gezellig stadscentrum. De grootste publiekstrekker is de prachtige en grote kathedraal. In de 12e eeuw werd begonnen met de bouw van deze gotische kathedraal, en in zo’n 80 jaar was de kerk voltooid, wat hem ouder maakt dan de Notre-Dame te Parijs.

Amiens (3 uur 45 minuten)
Nog een bijzondere gotische kathedraal staat in Amiens. Het is de grootste kathedraal van Frankrijk en de kerk werd in de 13e eeuw in een relatief korte periode van nog geen vijftig jaar gebouwd. Verder heeft Amiens veel pittoreske wijken en oude gebouwen. Dankzij de kanalen in de stad heeft het ook wel de bijnaam ‘Venetië van het Noorden’ gekregen.

Le Quesnoy (3 uur)
Le Quesnoy is een vestingstadje in het Noorden dat zeker een bezoek waard is. Het heeft een rijke geschiedenis, diverse vorsten en edelen bezochten de stad, waaronder Margaretha van Bourgondië en haar dochter Jacoba van Beieren. Willem V van Holland (1330-1389), graaf van Holland en Zeeland is overleden in het stadje. Naast de versterkingen van de hand van Vauban zijn er enkele torens, een poort en andere bijzondere gebouwen te bezichtigen.

Givet (3 uur)
Givet is het laatste Franse stadje aan de Maas voordat deze rivier België binnenstroomt. Het stadje ligt temidden van een uitgestrekt natuurgebied en heeft dagtoerisme veel te bieden. Natuurlijk de mooie ligging aan de Maas, maar ook een fort dat uitkijkt over de rivier, verschillende monumenten, en diverse culturele evenementen door het jaar heen.

Andere bestemmingen

Kust tussen Boulogne en Calais (3 uur 30 minuten)
De rotsachtige kust tussen Boulogne-sur-Mer en Calais – ook wel Opaalkust genoemd – biedt mooie vergezichten over het Kanaal. Als je over de D940 van Calais naar Boulogne rijdt (of andersom) kom je verschillende mooie stopplekjes tegen, zoals Cap Gris-Nez en Cap Blanc-Nez, met kliffen die veel aan de Engelse rotskusten doen denken. Je vindt er eveneens nog veel overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog.

Slagvelden van de Eerste Wereldoorlog (ruim 3 uur)
Als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van de 20e eeuw dan kun je niet om een bezoek aan de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog heen. Rond de Somme, in een uitgestrekt gebied van het Belgische Ieper tot aan Amiens, liggen diverse interessante bezienswaardigheden. Zo vind je er overal verspreid door het landschap de typische begraafplaatsen met enkele tientallen tot vele duizenden graven van gesneuvelde militairen. Ook zijn er een aantal grote monumenten opgericht en hebben de verschillende landen die deelnamen nog een eigen herdenkingsplek, vaak met een team van studenten die meer informatie geven over de geschiedenis. Ook zijn er hier en daar nog loopgraven te bezichtigen en zie je op sommige plekken nog de karakteristieke kraters van granaatinslagen.

Heb je zelf andere tips voor bestemmingen van dagtripjes in Frankrijk vanuit Nederland? Meld ze hieronder!

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant