5

5 spectaculaire kustwegen in Frankrijk

Het indrukwekkend gelegen dorp Èze.

Je kent misschien de Highway 1 in Californië met het indrukwekkende uitzicht vanaf een rotsige kust over de Stille Oceaan, maar ook Frankrijk heeft zo een aantal prachtige kustroutes. Ideaal voor een dagtochtje, inclusief leuke dorpjes en stadjes. Ik zet er een vijftal voor je op een rijtje.

Route des Crêtes
Tussen Cassis en La Ciotat, ten oosten van Marseille, vind je deze prachtige weg over en langs de rotsige Calanques. Ook een erg mooi gebied om uitgebreid te wandelen.

D80, Cap Corse
De Route départementale 80 voert langs de kust van het noordelijke puntje van Corsica. Dat levert hele mooie panorama’s op, zoals je op de foto kunt zien.

Grande Corniche
De Grande Corniche tussen Nice en Menton is een spectaculaire route hoog bovenaan de rotskust van de Côte d’Azur. In totaal zo’n 30 kilometer lang, met een prachtig uitzicht over de zee, de rotsen, maar ook de villa’s van de jetset. Ooit liep hier een oude Romeinse weg richting het westen. Onder de Grande Corniche lopen ook nog de Corniche Moyenne en de Corniche Inferieur.

Corniche de l’Estérel
Tussen Fréjus en Cannes ligt ook zo’n spectaculair stuk weg, de Corniche de l’Estérel, ook wel de Corniche d’Or genoemd. De rode uitlopers van het Estérel-massief storten zich hier in het blauwe water van de Middellandse Zee, en de D559 slingert zich langs de kust door dit mooie landschap.

Opaalkust
De D940 tussen Calais en Boulogne voert langs de bekende twee kapen, Cap Blanc Nez en Cap Gris Nez en biedt geregeld een weids uitzicht over de zee. Het groene landschap contrasteert mooi met de witte rotsen en het blauwe water.

Martijn
Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

 1. henrike schrijft:

  bij vier van de vijf ben ik zelf getuige geweest van de prachtigste uitzichten, zelfs met mijn gigantische hoogtevrees moest ik kijken.

  1. Groen schrijft:

   Hallo.
   Wij willen dit jaar de kant van de Cote d,Azur op met de caravan. Maar na een paar dagen willen wij door naar de bloemenriviera in Italië. Hierbij willen wij ook over de kustweg. Is dat te doen met een caravan of is de weg te smal, en kom je in de problemen als er een tegenligger aankomt.

   Groetjes E. Groen

  1. Martijn
   Martijn schrijft:

   Er zijn meerdere ‘Routes des Crêtes’ in Frankrijk.. Bij de Gorges du Verdon inderdaad, maar ook in de Vogezen en dus bij Cassis in het zuiden.

 2. Jolanda Bronsvoort schrijft:

  Ik mis de prachtige route van Collioure naar de Spaanse grens, de route langs de côte Vermeille. Deze is werkelijk schitterend. Kan hier helaas geen foto bijvoegen.

 3. Erna Jager schrijft:

  Ook ik mis de D86 tussen Collioure en Cerbére. Prachtig maar wel smal voor ons kampeerbusje. We zijn niet meer naar Tour Madeloc gereden dat werd ons te gek! De route langs de Opaalkust is best te doen met een Camper.

 4. Jolanda Bronsvoort schrijft:

  Ook ik mis de route tussen Collioure en Portbou. Wat een prachtige route is dat. Al een aantal keren gereden.

 5. Ellen Stumpf schrijft:

  Ik heb in Menton gewoond. Zat iedere keer met zweet op mijn rug in de auto als we de ‘toeristische’ route naar Nice reden via de bovenste bergweg zoals wij hem noemden. Adembenemende uitzichten maar terug toch altijd weer ‘veilig’ over de tolweg. Ik heb vreselijk hoogtevrees. Mijn man echter vond het geweldig.
  Stiekem toch wel heimwee…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *