5 lekkere culinaire specialiteiten uit de Berry

door Martijn
805 keer gelezen

De oude streek Berry in het midden van Frankrijk, tegenwoordig ongeveer de departementen Cher en Indre, wordt door veel mensen snel voorbijgereden op weg naar het zonnige zuiden. Maar wie de tijd neemt ontdekt rond de stad Bourges een bijzonder afwisselend landschap met veel cultuur. Hoewel de streek geen al te grote culinaire traditie heeft, zijn er wel veel streekproducten uit de Berry die de moeite van het proberen waard zijn. Ik licht er 5 bijzondere voor je uit.


Sancerre
Verreweg het bekendste exportproduct van de streek: de wijnen uit Sancerre. Het karakteristieke dorpje op de heuvel is de naamgever van witte, rode en rosé wijnen die in binnen- en buitenland hoog staan aangeschreven. De wijntraditie is eeuwenoud, al rond het begin van de jaartelling werd er wijn gemaakt. Ze weten dus heel goed hoe het moet!


Selles-sur-Cher
De Berry heeft vooral veel geitenkazen: de Selles-sur-Cher is er een van. Oorspronkelijk zouden het de Saracenen zijn die de geit in de streek introduceerden. Sindsdien is hij er nooit meer weg geweest, en dat levert heel wat bijzondere kazen op. Het nootachtig smakende kaasje uit Selles-sur-Cher is wit en stevig van binnen en heeft een diepblauwe-zwarte korst, afkomstig van de verpoederde houtskool die gedurende het productieproces op de buitenkant van de kaas gestrooid wordt.


Forestines de Bourges
Uit Bourges stammen deze heerlijke snoepjes, echte delicatessen. Het Maison de Forestines werd onlangs door een grote brand getroffen, en is dus tijdelijk niet te bezichtigen, maar je treft de Forestines gelukkig nog volop in de winkels. Een krokant laagje suiker omhult een zachte binnenkant van praliné en chocola.


Lentilles vertes du Berry
Nog niet zo heel lang in de streek: sinds 1950 worden er in de Berry groene linzen geteeld. Het was de eerste linzensoort die een kwaliteitslabel kreeg, in 1996, en nu is de streek verantwoordelijk voor zo’n 70% van de totale linzenproductie in Frankrijk.


Œufs en couille d’âne
Een beetje een vulgaire benaming (de ballen van een ezel) voor een regionale lekkernij. Een eitje gepocheerd in rode wijnsaus met sjalotjes en spekblokjes.

advertentie

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
Vakantiehuisjes
Campings
Natuurcampings
Nederlandstalige vakantieparken
Hotels of chambres d'hôtes

Locatie:

Lees ook:

Plaats een reactie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Accepteren Lees meer

Gratis Frankrijk-tips

Ontvang wekelijks nieuwe tips van Frankrijk Puur in je mailbox