Onbezorgd in Frankrijk genieten van het milde klimaat aan de zuidkust, of een leuke stedentrip… De winter is er de ideale tijd voor. We moeten het echter voorlopig zonder Frankrijkreizen doen. Maar gelukkig zijn er andere manieren om Frankrijk wat dichterbij te brengen. De afgelopen tijd heb ik weer een aantal mooie boeken gelezen. Ik deel ze hieronder met je.
De recepten van mijn vader, Jacky Durand
Een jonge kok, Julien, probeert op het sterfbed van zijn vader achter de geheimen te komen die zijn jeugd getekend hebben. Zijn vader was ook kok, maar wil niet dat hij zijn restaurant overneemt en raadt hem af om een carrière als chef na te streven. Julien gaat op zoek naar het schriftje met recepten van zijn vader en wil weten waarom zijn stiefmoeder zijn vader en hem, op jonge leeftijd, in de steek liet. Het boek leest vlot en laat je kennismaken met de herinneringen van de hoofdpersoon aan zijn jeugd en de gerechten die zijn vader kookte. De smaakvolle beschrijvingen van de recepten doen je verlangen naar de Franse streekgerechten van een of andere plattelandsbistro. Het melancholieke boek brengt je even in Franse sferen, vol met de typische Franse geuren en kleuren.
De Ardennen / De ontdekking van een grensland, Hans Olink
Hoewel het grootste deel van de Ardennen en het hoofdonderwerp van dit boek zich niet in Frankrijk afspelen, is dit toch ook een interessant boek voor Frankrijkliefhebbers. Aan de hand van het persoonlijke verhaal van de auteur, die een huis kocht in de Ardennen, kom je meer te weten over de geschiedenis en de mensen van de streek. Het boek is een afwisseling van feitelijke verhalen en smeuïge faits divers die je een prachtig beeld geven van deze bijna mythische streek. De Ardennen oefenen op vrijwel iedereen een bijzondere aantrekkingskracht uit. Het is een mistige streek, vol met legendes, waar complete oorlogen zijn uitgevochten. Tegenwoordig ben je er snel doorheen wanneer je over de snelweg rijdt, maar als je (met dit boek) even de moeite neemt om te stoppen ontdek je een heel andere wereld, diep verscholen in de bossen.
Het rapport van de gendarme, Georges Simenon
De veelschrijver Georges Simenon werd bekend met zijn serie over commissaris Maigret. Maar ook zijn andere oeuvre mag er wezen. In Het rapport van de gendarme vertelt hij een verhaal over een ongeluk bij een fictief boerendorp in het Marais Poitevin. Op een avond komt een vreemdeling aan bij de boerderij waar een vrouw met haar man, schoonvader en dochter woont. De man wordt voor hij naar binnen kan gaan aangereden op de weg en raakt zwaargewond. De auteur legt de familieverhoudingen genadeloos bloot in het onderzoek dat de plaatselijke gendarme uitvoert. In de op het oog smetteloze herenboerderij liggen geheimen verscholen die, eenmaal opgerakeld, dramatische gevolgen kunnen hebben. Een boeiende psychologische roman die diep duikt in de krochten van het Franse platteland en de geest van de bewoners.
Reizen Frankrijk, Trotter
Het tofste boek over Frankrijk van dit moment, en ook het omvangrijkste. Trotter heeft inmiddels een serie van dit soort kleurrijke bladerboeken over reizen op de markt gebracht. Dit deel over Frankrijk is het nieuwste, en een waar genot om te lezen en te bekijken. Het boek staat vol met werkelijk allerhande wetenswaardigheden en tips voor bestemmingen. Zo ontdek je er alle natuurparken van het land, ga je in vogelvlucht door de geschiedenis heen en komen ook diverse minder bekende plekken voorbij. Alles voorzien van mooie foto’s en leuke illustraties. Echt zo’n boek dat je doet watertanden, wanneer mogen we weer…
Elzas / Ontdek de traditionele gastronomie, Gérard Goetz
Iedere streek in Frankrijk heeft z’n eigen specialiteiten. Zo ook de Elzas, en dit lijvige boek vertelt je er alles over. Gérard Goetz, de chef van hotel Julien Fouday in het hart van de Elzas, deelt de recepten van traditionele Elzasser gerechten. Veel vlees, want dat behoort tot de kern van de lokale keuken. Sommige recepten in het boek zijn voor ons Nederlanders wat lastig (want waar haal je bijvoorbeeld een liter varkensbloed vandaan voor bloedworst, of een varkenskop), andere nodigen direct uit om de keuken in te springen. Zoals het recept van het Mannele, het typische melkbroodje in de vorm van een poppetje dat met Sinterklaas wordt gegeten. De recepten worden afgewisseld met verhalen over het leven in de streek en de authentieke productieprocessen van eten en drinken, zoals kaas en wijn. Een niet te missen boek als je nu eens echt wilt weten hoe je traditionele zuurkool, flammkuchen of paté en croûte maakt.