De 11 mooiste kathedralen van Frankrijk

Kerken en kathedralen zijn dé trekpleisters van veel Franse steden. Geen bezoek aan een stad is compleet zonder even een blik te werpen in een kerk, om even tot rust te komen, inspiratie op te doen of gewoon uit culturele interesse. Frankrijk staat vooral bekend om de grootse gotische kathedralen uit het noorden. Het zijn gebouwen die aandacht trekken en vragen, en getuigen van de bouwzucht uit de late middeleeuwen, toen steeds hoger de norm was, en er zelfs een wedloop ontstond om maar de hoogste kerk te hebben.

De ambities waren torenhoog, ten koste van alles. Bij de bouw van de kathedralen werd er nog weinig gedacht aan de veiligheid van de bouwlieden, en ook bleken veel constructies niet goed doordacht zodat het geregeld voorkwam dat delen al tijdens of na de bouw weer instortten, ofwel dat er in de loop der eeuwen allerlei reparaties en restauraties moesten plaatsvinden. Toch staan vandaag de dag nog veel van die middeleeuwse bouwwerken recht overeind. Wat zijn nu de kathedralen die je echt gezien moet hebben? Ik zet er elf voor je op een rijtje. In totaal telt Frankrijk 154 kathedralen, dus ook als je deze elf hebt gezien, heb je nog even te gaan.

Amiens

De Notre-Dame van Amiens is de grootste gotische kerk van Frankrijk en werd in de tweede helft van de dertiende eeuw grotendeels voltooid. Opvallend aan deze kerk zijn ondermeer het labyrint op de vloer, de prachtig versierde portalen én het feit dat de kathedraal in de zomermaanden en in december vanbuiten verlicht wordt in in bonte kleuren, die een beeld geven van hoe indrukwekkend kleurrijk de kerk er vroeger uitgezien moet hebben.

Parijs

De bekendste en meest romantisch gelegen kathedraal van het land vind je op het Île de la Cité in Parijs. De Notre-Dame werd al in de twaalfde eeuw gebouwd en heeft de tand des tijds goed doorstaan, tot april 2019. Helaas is de kerk door een brand deels verwoest, met name aan het dak. De verwachting is dat het gebouw binnen een aantal jaar weer in oude staat hersteld wordt. Het oude orgel en de unieke glas-in-loodramen uit de middeleeuwen zijn waarschijnlijk gespaard gebleven en zullen dan weer te bewonderen zijn. Toen ik er was werd ik geraakt door de relatieve rust in de drukke stad. Een gebouw waar je stil van wordt!

Reims

De meest koninklijke kathedraal van Frankrijk. Hier in Reims werden namelijk vrijwel alle koningen van Frankrijk gekroond. Stille getuigen hiervan waren de maar liefst ruim 2.300 stenen beelden die de kathedraal rijk is, meer dan enige andere kerk in Frankrijk er bezit. Ondanks de vernielingen in de loop der tijd (de kathedraal werd onder meer in de Eerste Wereldoorlog door artillerievuur van de Duitsers getroffen) bezit de kerk nog altijd een aantal glas-in-loodramen uit de dertiende eeuw.

Foto: Pixabay

Beauvais

De meest ambitieuze – of volgens sommigen de meest krankzinnige – kathedraal moest verrijzen in het Noord-Franse Beauvais, tussen Amiens en Parijs. In de dertiende eeuw, nadat een brand de toenmalige kathedraal beschadigde, besloot men tot de bouw van een nieuwe gotische kathedraal Deze moest alle andere in Frankrijk overtreffen in hoogte. In de jaren daarvoor was er namelijk een heuse wedloop ontstaan wie de hoogste kon bouwen, en het moest en zou Beauvais worden. 48 meter en een beetje telde het koor uiteindelijk, ruim 5 meter hoger dan die in Amiens. Ruim tien jaar na de bouw hiervan stortte echter een deel van het koor in, wat een einde maakte aan de ambities om steeds hoger te bouwen. Het koor werd herbouwd, maar de rest van de plannen voor de kathedraal werden nooit voltooid. Daarom is de kathedraal van Beauvais nog altijd een bijzondere mengelmoes van stijlen, want aan de voorkant staat nog steeds de tiende eeuwse romaanse kerk, Notre-Dame de la Basse-Œuvre, als een getuige van de grenzen van de bouwkunst uit die tijd.

Foto: Oise Tourisme

Rouen

Dat het tóch hoger kan bewezen ze in Rouen. Althans, wat de toren betreft. Want het schip en koor zijn dan wel lager dan andere kathedralen, de puntige toren is de hoogste van Frankrijk, met 151 meter. En de gotische kathedraal bezit nog een ander record: de grootste voorgevel. Helaas werd de Cathédrale Notre-Dame de Rouen tijdens de Tweede Wereldoorlog behoorlijk getroffen. Tot vandaag de dag is de schade daarvan nooit helemaal gerestaureerd.

Foto: Rouen Tourisme

Metz

De Noord-Franse stad Metz wordt door velen voorbij gereden op de weg naar het zonnige zuiden. Maar het beeld van industrie en grauwe bebouwing doet totaal geen recht aan de rijkdommen van de stad Metz. Want Metz is in feite een gastvrije, schilderachtige en gezellige stad met een aardig rijtje bezienswaardigheden. De grootste daarvan is de kathedraal, die dankzij de vele ramen ook wel ‘la lanterne du Bon Dieu’ genoemd wordt. Bijzonder is onder meer dat deze kathedraal gebouwd werd door een deel van een oudere romaanse kerk te verbinden met een nieuw gotisch schip.

Foto: Atout France

Bourges

Ondanks dat in de loop der eeuwen de kathedraal Saint-Étienne de Bourges niet erg gespaard werd door brand, verwoestingen en hugenoten, staat deze bekend als een van de meest harmonieuze kathedralen van het land. Dat komt vooral door de relatief korte bouwtijd, in tegenstelling tot andere kathedralen die soms eeuwenlang in opbouw waren. Die in Bourges werd in ongeveer een halve eeuw tijd grotendeels voltooid, gedurende de eerste helft van de dertiende eeuw.

Foto: Bourges Tourisme

Albi

De Cathédrale Ste-Cécile d’Albi is in meerdere opzichten bijzonder te noemen. Het is een van de grootste bakstenen gebouwen van Europa, en heeft een rijk versierd interieur. Maar vooral ook vanbuiten is een grotere tegenstelling met de noordelijke gotische stijl amper denkbaar. Toch werd de kathedraal in hetzelfde tijdperk als de kathedralen in de noordelijke streken van het land gebouwd. Hiermee wordt goed duidelijk wat voor verschil er was in bouwstijl tussen Noord- en Zuid-Frankrijk, de noordelijke en de zuidelijke gotiek. De kerk oogt van een afstandje haast als een fort, en is verder vrij sober van architectuur.

Foto: Albi Tourisme

Strasbourg

De kathedraal van Straatsburg is na die van Parijs de meest bezochte in het land. Het gebouw kent een lange bouwgeschiedenis, wat te zien is door de verschillende stijlen, en ook deze kathedraal werd niet volledig voltooid naar de originele plannen. Een tweede toren om de kathedraal symmetrisch in evenwicht te brengen kwam er dan ook niet. De toren die er wel staat maakte het enige tijd het hoogste gebouw ter wereld. De kerk heeft branden, een aardbeving en een korte tijd protestantisme te verduren gehad, maar staat na al die tijd er nog mooi bij. Beroemd is het astronomische uurwerk dat iedere dag luidt, om 12.30 uur.

Foto: Pixabay

Chartres

De kathedraal van Chartres werd gebouwd vanaf 1194, na een brand die een groot deel van de eerdere kerk op deze plek verwoestte. Sommige gedeeltes, waaronder het Koningsportaal aan de westkant, dateren nog van voor deze datum. Bijzonder aan deze kathedraal zijn onder meer het labyrint en de vele gebrandschilderde ramen, waarvan het grootste deel nog origineel is. Sinds de negende eeuw is Chartres in bezit van de Sancta Camisa, de mantel die Maria bij de geboorte van Jezus gedragen zou hebben. Dit relikwie heeft dan ook een prominente plek in de kathedraal.

Foto: Chartres Tourisme

Laon

De kathedraal van Laon is een opvallend lichte en ook sobere kerk. Wanneer je er doorheen loopt zou je bijna denken in een protestantse kerk te zijn beland, zo weinig versieringen, beelden, relikwieën en schilderijen zijn er te zien. In 1155 werd begonnen met de bouw van de kerk, nadat de eerdere kerk die er stond was afgebrand. Het werk werd voltooid in 1235, maar ook nadien zijn er nog diverse grotere en kleinere werkzaamheden uitgevoerd, zoals de toevoeging van 27 kapelletjes.

Foto: Frankrijk Puur

Wat vind jij de mooiste kathedraal?

Frankrijk Puur Roadtrips
Reis met ons mee dwars door Frankrijk, van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de hoogvlaktes van de Cevennen tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes en tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden.

Bestel hier ons inspiratieboek over Frankrijk »
Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 25,00

  Duizenden kilometers aan wandelpaden, de meest afwisselende landschappen: Frankrijk is hét wandelland. In dit boek vind je vijftig van onze favoriete bestemmingen in het hele land waar je de mooiste wandelingen kunt maken.

  Bij elke wandelplek staan meerdere routes vermeld en je krijgt aanbevelingen voor campings, hotels en accommodaties die zich specifiek op wandelaars richten. Ontdek wandelroutes aan ruige kusten, over glooiende heuvels en indrukwekkende bergen, op het rustige platteland, in uitgestrekte bossen en bij oeroude dorpen en steden. Van elke route kun je een GPS-bestand downloaden. Daarnaast geven we je praktische informatie die van pas komt bij het wandelen in Frankrijk.

  Dit inspiratieboek is niet te missen voor zowel beginnende als gevorderde wandelaars en liefhebbers van de Franse landschappen.

  Het boek verschijnt eind september 2022. Je kunt je nu alvast inschrijven voor een exemplaar. De eerste 1.000 inschrijvers ontvangen bij het boek een gratis poster ter waarde van € 10,- met een tekening van de kaart van Frankrijk zoals die ook in het boek komt. Deze poster, op A4-formaat, is net als de andere kaarten in het boek getekend door Marita. Op=op!

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Vandaag besteld, binnen 1 à 2 werkdagen verzonden. Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven. Nu tijdelijk gratis verzending in Nederland met waardebon ‘gratisverzending’.

  Tip: voeg ook het ebook toe en krijg €15,- korting!

 • 20,00

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Vandaag besteld, binnen 1 à 2 werkdagen verzonden. Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

2 reacties op De 11 mooiste kathedralen van Frankrijk

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.

Direct €5,- korting op onze ebooks!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Frankrijk Puur en krijg 5,- euro korting op een van onze ebooks naar keuze.
Door je in te schrijven abonneer je je gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief met tips om Frankrijk te ontdekken en ga je akkoord met ons privacystatement.